Schimbare importantă pentru cei care și-au luat locuințe prin Prima Casă. Ce a hotărât Guvernul să modifice la plata ratelor
Spre bucuria multor persoane care și-au achiziționat locuințe prin pogramele ”Prima Casă” și ”Noua Casă”, Guvernul României a decis să suspende plata ratelor în anumite condiții.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 27 Iulie 2022, 14:42 | Actualizat: Miercuri, 27 Iulie 2022, 15:21Având în vedere faptul că indicii bancare au crescut și, implicit, și ratele, autoritățile au decis să amâne plata ratelor pentru programele ”Prima Casă” și ”Noua Casă”.
Această perioada de acordare a facilităților de suspendare și amânare a plăților pentru „Prima Casă” sau „Noua Casă” este cuprinsă între 1 și 9 luni, iar condițiile de eligibilitate sunt următoarele.
Pe aceeași temăAmânare rate ”Prima Casă” și ”Noua Casă”. Ce criterii trebuie să îndeplinești
Această facilitate se aplică celor care au beneficiat de pe urma acestui proiect până la data de 30 aprilie 2022 inclusiv. O altă condiție este să nu fi existat nicio restanță în ultimele 6 luni, înainte de data solicitării suspendării obligației de plată și nu s-a înregistrat nicio restanță nici la data în care s-a solicitat suspendarea plăților.
Este important, de asemenea, ca data scadenţei finale a obligaţiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractele de credit, să fie ulterioară datei solicitării suspendării obligaţiilor de plată.
Pentru a putea beneficia de amânarea ratelor la ”Prima Casă” sau ”Noua Casă”, trebuie ca persoanele fizice să prezinte o declaraţie pe propria răspundere cu privire la faptul că au înregistrat o creştere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare, ca urmare a creşterii preţurilor în contextul crizei actuale, în ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.
Pentru persoane juridice se prevede prezentarea unei declaraţii pe propria răspundere privind afectarea, în sensul scăderii, cu minimum 25%, a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată comparativ cu perioada similară a anului 2021.
Un alt aspect important este că debitorii pot beneficia o singură dată de suspendarea obligaţiilor de plată pentru fiecare împrumut. Dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contractul de credit.
La această creanţă dobânda este 0% şi plata de către debitor a acestei creanţe se va face eşalonat, în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare.
Cum trebuie să procedezi pentru a îți amâna ratele la ”Prima Casă” și ”Noua Casă”
Ministrul Finanţelor a spus despre amânarea ratelor că ”românii se vor duce la bancă cu o declaraţie pe proprie răspundere că le-au crescut cheltuielile, în ultimele 3 luni, cu 25% faţă de o perioadă similară din anul anterior”.
”Evident că trebuie să ia în calcul că pot beneficia de această amânare a ratelor numai că, la final, vor trebui să plătească ratele care au fost amânate şi evident dobânda acumulată”, a precizat Câciu.
El a mai menţionat că o altă facilitate care există este pentru cei care sunt beneficiarii programului Prima Casă şi Noua Casă, unde dobânda nu se capitalizează.
Pe aceeași temă”Oricare dintre cetăţeni care într-adevăr are o problemă, nu este o măsură pe care să o faci dacă poţi să îţi plăteşti ratele, cel mai bine ar fi să poţi să îţi plăteşti ratele şi dacă se poate să treci la o dobândă fixă pentru următoarea perioadă, pentru că dobânzile vor mai creşte, nu mă ascund să spun lucrul acesta”, a arătat el.
Ministrul a mai arătat că ”nu trebuie să ai o cerere de refinanţare în curs, sau o restructurare de credit în ultima perioadă, ca să poţi beneficia de această măsură”.