(P) Sfaturi pentru cumpărarea de jucării pentru copii de la 0 la 3 ani
Jocul este diferit în fiecare etapă și implică totul, de la descoperirea propriului corp și explorarea mediului înconjurător până la imitarea activităților zilnice ale adulților.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 26 Ianuarie 2023, 14:48 | Actualizat: Joi, 26 Ianuarie 2023, 14:54Joaca este una dintre cele mai importante activități pe care le desfășoară copiii de la 0 la 3 ani. Prin joc, copiii se descoperă pe ei înșiși și recreează lumea din jurul lor, învață, se dezvoltă și caută noi provocări și posibilități. Prin urmare, acum că se apropie Crăciunul, este esențial să cunoaștem bine tipurile de jocuri care există, în funcție de vârstă, înainte de a cumpăra cadouri pentru perioada festivă.
În primele luni de viață, jocul îi ajută pe copii să își descopere propriul corp. Mai târziu, când au între 1 și 2 ani, apare nevoia de mișcare și de explorare a obiectelor și materialelor. În sfârșit, între 2 și 3 ani, datorită dezvoltării creativității și imaginației, apare jocul simbolic, care constă în reproducerea activităților cotidiene ale adulților. Astfel, mai ales la această ultimă grupă de vârstă, le putem oferi jucării care să permită acest joc imitativ, cum ar fi mașinile, păpușile, bucătăriile, atelierele, saloanele de coafură sau supermarketurile, evitând stereotipurile de gen și rolurile sexiste.
Alegerea unei jucării potrivite ar trebui să fie o decizie bazată pe cunoștințele pe care le avem despre fiecare copil și pe stadiul de dezvoltare al acestuia. Selecția acestui material este foarte importantă, deoarece scopul este de a stimula și de a îmbogăți jocul. Astfel, în continuare vă oferim o serie de recomandări diferențiate pe etape.
Jucării recomandate pentru copii în primul an de viață
În primele luni de dezvoltare, până la vârsta de un an, este foarte important pentru copii să exploreze și să experimenteze atât cu corpul lor, cât și cu materialele, texturile și chiar spațiile. Cu ajutorul ochilor urmăresc mișcările oamenilor și sunt deja capabili să ridice obiecte pentru a le trage, a le explora sau a le căuta dacă sunt ascunse. În acest sens, propunem:
- Materiale care produc sunete.
- Elemente care se rostogolesc.
- Materiale cu texturi și culori diferite.
- Coșul cu comori: după cum îi spune și numele, este un recipient nu prea gros în care putem pune diferite materiale senzoriale concepute astfel încât copiii să poată experimenta liber. Putem adăuga elemente naturale, obiecte din metal, piele, haine sau carton, cum ar fi:
- Inele, găleți, bile de haine, de exemplu.
- Linguri, strecurătoare sau instrumente de acest tip.
- Oglinzi, perii și piepteni mici.
Jucării recomandate pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1 și 2 ani
Între 1 și 2 ani începe etapa de mișcare, în care copii aruncă și ridică obiecte. Încep să folosească și să înțeleagă cuvinte. Își descoperă mediul înconjurător și stabilesc primele relații între egali. Jocul funcțional este încă majoritar, dar devine din ce în ce mai complex. Începe imitația, dar nu și imaginația și, prin urmare, jocul simbolic nu a apărut încă. La această grupă de vârstă putem opta pentru construcții și cuburi care să poată fi asamblate sau stivuite. Astfel, propunem:
- Blocuri pentru stivuire și aruncare.
- Jocuri și jucării de construcție și de tragere.
- Jocuri cu forme.
- Jocuri de ridicare.
- Puzzle-uri cu piese puține și mari.
Jucării recomandate pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani
În sfârșit, între 2 și 3 ani, apare jocul simbolic care, așa cum am explicat, reprezintă imitarea activităților cotidiene ale vieții de adult. Reproducerea lumii adulților încurajează dezvoltarea gândirii creative, exprimarea emoțiilor și rezolvarea conflictelor. Pentru a dezvolta această realitate, putem recrea următoarele jocuri copii 3 ani și sub 3 ani:
- Un colț de costume cu zdrențe, haine și accesorii.
- O chicinetă cu ustensile de gătit tipice - jocuri copii 3 ani
- Un spațiu pentru povești de diferite texturi, dimensiuni și culori.
- Un colț de mașini cu garaje, diverse vehicule, șine de tren etc.
- O zonă pentru păpuși cu mașini, paturi, haine etc.
- O zonă de coafură cu piepteni, perii, oglinzi etc.
- Un spațiu care reproduce un atelier - jocuri copii 3 ani
În același timp, este de asemenea important să se acopere nevoia de mișcare cu elemente precum puzzle-uri, materiale pentru clasificare și serializare sau instrumente muzicale. Prin urmare, trebuie să le oferim copiilor jucăriile sau obiectele care le favorizează cel mai mult jocul și care le trezesc cel mai mult capacitatea de autonomie, imaginație, creativitate și explorare, jocuri copii 3 ani și sub 3 ani.