Antena

Studiu - Aproximativ jumătate dintre copii şi adolescenţi verifică rar sau deloc informaţiile despre Covid-19

Aproximativ jumătate dintre copii şi adolescenţi (49%) verifică rar sau deloc valoarea de adevăr a informaţiilor citite pe internet sau văzute la televizor, arată o analiză realizată de organizaţia Salvaţi Copiii în contextul pandemiei Covid-19.

Publicat: Vineri, 01 Mai 2020, 14:57 | Actualizat: Vineri, 01 Mai 2020, 15:56
Aproximativ jumătate dintre copii şi adolescenţi (49%) verifică rar sau deloc valoarea de adevăr a informaţiilor citite pe internet sau văzute la televizor, arată o analiză realizată de organizaţia Salvaţi Copiii în contextul pandemiei Covid-19.

Studiul a fost efectuat prin procesarea răspunsurilor primite de la 819 copii, cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, din 32 de judeţe şi Bucureşti, colectate în perioada 10 – 16 aprilie 2020, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Potrivit analizei, un procent mic dintre copii afirmă că verifică informaţia din surse oficiale (11%) sau că se consultă cu cei apropiaţi (17%).

Principalele surse de informare ale copiilor sunt internetul (49% situri, 24% reţele sociale) şi televizorul (57%), în timp ce 31% apelează la discuţiile cu părinţii.

Din totalul respondenţilor, doar jumătate (48%) ştiu ce reprezintă o ştire falsă, cu un număr semnificativ de respondenţi (22%) declarând că la televizor sau în publicaţiile de ştiri nu pot fi difuzate ştiri false.

„În opinia mea, ştirile false creează panică în societate şi profită de atenţia noastră pentru a beneficia de bani si influenţă. Ele nu fac decât să ne îngrijoreze în legătura cu situaţia pe care o avem şi să dobândim un comportament instabil. Ştirile false ne împiedică să vedem adevărul şi să ştim ce avem de făcut”, a declarat Andrei, un elev de 17 ani din Covasna.

Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al organizaţiei Salvaţi Copiii, a transmis: „Copiii sunt extrem de vulnerabili în faţa anxietăţilor sociale, iar expunerea la ştiri false acutizează starea de nelinişte şi panică. Izolarea, lipsa rutinei şcolare şi a interacţiunii sociale, cuplată cu folosirea îndelungată a tehnologiei şi expunerea excesivă la ştiri false poate duce la stres, adâncirea stării de anxietate sau chiar depresie. În acest context, Salvaţi Copiii, prin programul Ora de Net, pune la dispoziţia tinerilor o pagină web dedicată acestui fenomen, o serie de materiale şi resurse din care se pot documenta, dar poate cel mai important, o linie de consiliere la care specialiştii Salvaţi Copiii le pot răspunde la toate întrebările ce ţin de siguranţa în mediul online“.

În ultima perioadă, fenomenul ştirilor false s-a intensificat, existând numeroase teorii, distribuite de sute de mii de ori, care fac referire la cauza apariţiei noului coronavirus sau care propun tratamente miraculoase.

O ştire falsă care s-a propagat rapid a fost cea care leagă apariţia virusului de dezvoltarea tehnologiei 5G. Există numeroase grupuri pe internet care îndeamnă la distrugerea de bunuri sau violenţă, generând incidente în care antenele de acet tip au fost incendiate, ajungându-se până la agresarea pe stradă a angajaţilor unor companii de telefonie mobilă.

La fel de larg distribuite şi periculoase au fost şi acele ştiri care promovau tratamente sau modalităţi de prevenţie pentru noul coronavirus. Una dintre ele îi îndemna pe oameni să consume un supliment mineral minune, pe bază de dioxid de clor, care distruge coronavirusul. Autorităţile medicale din mai multe ţări au atenţionat populaţia că un astfel de supliment nu doar că nu are nici o acţiune asupra Covid-19, dar poate provoca greaţă, vărsături şi simptome de deshidratare severă.

Pentru a preveni dezinformarea, organizaţia Salvaţi Copiii a lansat iniţiativa „Ştirile false pe înţelesul tuturor”, prin care urmăreşte oferirea de informaţii corecte şi resurse adresate copiilor, precum şi părinţilor sau cadrelor didactice, pentru ca aceştia să îşi dezvolte abilităţile necesare înţelegerii acestui fenomen şi depăşirii contextului actual.

oferă atât informaţii grafice şi recomandări specifice referitoare la fenomenul ştirilor false, cât şi detalii despre dialogurile cu specialiştii în psihologie, jurnalism şi educaţie, ce vor fi organizate online şi vor fi disponibile gratuit.

Mai mult decât atât, prin linia ctrl_AJUTOR, organizaţia oferă consiliere specializată copiilor şi părinţilor care se confruntă cu situaţii neplăcute întâmpinate pe internet sau care au neclarităţi cu privire la autenticitatea informaţiilor din mediul online.

Recomandari A1

Sursa : news.ro

Whatsapp LinkedIn
studiu jumatate copii adolescenti verifica rar sau deloc informatii covid-19 coronavirus
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 NHL, fenomenul mondial, se vede din acest an în platforma ta favorită! Cele mai tari meciuri se văd LIVE exclusiv în AntenaPLAY.
Stirile zilei Povestea româncei care cumpără case pentru Messi. A pornit de la zero şi a construit un imperiu imobiliar. Inima ei a rămas, însă, la Braşov
Videoclipul zilei
Citește și
De ce aleg tinerii să plece din România. Care sunt principalele motivele
Observator Antena 1 demarează astăzi Campania „România mea, România ta, România noastră”. Studiu...
Visul american este, de fapt, foarte costisitor. Cât costă să duci o viață decentă în Statele Unite...
Oamenii de știință au găsit o soluție pentru sindromul inimii frânte. Cum se poate ameliora suferința
Video recomandate
Video
Citește și
Beneficiile ceaiului de cătină. Ce se întâmplă dacă îl bei în fiecare zi Catine.ro
Cum arată acum soția și fiica actorului Mario Cimarro din telenovela "Jurământul". Actorul se mândrește cu... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Castelul Peleș a ajuns o ruină în proptele. Casa Regală și Ministerul Culturii negociază molcom cine să... Libertatea.ro
Cât de aproape este piața imobiliară să repete implozia din 2008. Semnele care reapar pentru prima oară... Ziare.com
Milionarul român de doar 28 de ani, mesaj vehement despre angajaţii săi: „Niciodată nu am făcut şi nu voi... AntenaSport
Larisa Iordache, surpriză pentru soțul ei, Cristian Chiriță, cu ocazia zilei lui de naștere: „O să fii un... Elle
Noi imagini sfâșietoare cu Alina Eriko! Mama ei, asaltată cu mesaje să își salveze fiica: ” N-o lăsa pe... Spynews.ro
Cu ce boală a fost diagnosticată Andreea Marin: „Stăteam trează 48 de ore!” BZI
Câți bani face Mircea Bravo din YouTube și Facebook: „Stăm destul de bine!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas HelloTaste.ro
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea o relație cu un elev. Cum a fost... Antena3.ro
Un consum mai scăzut de mâncare poate extinde durata vieții, susțin experții. Ce secret ascunde trucul, însă useit
Horoscopul zilei de 31 octombrie 2024. Gemenii sunt sfătuiți să îmbrățișeze schimbarea. Află ce se... Catine
Banii din PNRR nu se pierd „în vânt”: România are primul parc eolian care va alimenta o fabrică de ciment Wall-Street
Ana Baniciu își angajează bonă, la cinci luni după naștere: De mâine voi putea ieși din casă... Kudika
Cine și-l amintește pe Doru Octavian Dumitru? Cum arată comediantul în octombrie 2024 Playtech
Cine sunt românii care au murit într-un garaj din cauza inundațiilor din Valencia. Oamenii nu au mai avut nicio... Redactia.ro
EXCLUSIV. Jurnalista din R. Moldova care s-a infiltrat în reţeaua lui Ilan Şor dezvăluie cum fraudează Moscova... Observator
Mituri despre fertilitate și concepție. Ce trebuie să știi înainte să începi să te îngrijorezi MediCOOL
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez HelloTaste
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal ProSport
Cresc PENSIILE cu 1.300 de lei! Anunț oficial făcut de Ministrul Muncii. Când primesc pensionarii din România... Gandul
Prognoza Accuweather pentru Crăciun și Revelion. În ce orașe ninge de Sărbători în România CanCan
Îl lași sau nu pe copil să se uite la filme de groază? Care sunt recomandările specialiștilor DeParinti
Adele i-a transmis un mesaj emoționant lui Céline Dion: „Cuvintele nu vor rezuma niciodată ce însemni pentru... ZUTV
Dacă ai aceste aplicații pe telefon, trebuie să le ștergi imediat, spun experții. La ce risc te expui dacă nu o... UseIT
Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten Hello Taste