Țara în care oamenii s-au trezit pe două fusuri orare diferite. De ce politicienii nu vor trecerea la ora de vară
Trecerea la ora de vară provoacă controverse. Într-una din țările musulmane nu s-a trecut la ora de vară din cauza unei decizii politice, fapt care a creat confuzie în rândul cetățenilor.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 27 Martie 2023, 14:45 | Actualizat: Luni, 27 Martie 2023, 16:50Ora de vară s-a schimbat weekend-ul trecut pe continentul european. În timp ce state precum Islanda, Georgia, Belarus, Azerbaidjan, Turcia, Rusia și SUA preferă să rămână tot anul la ora de vară, în Europa încă mai există discuții dacă să se mai facă schimbarea de oră sau nu.
Cu toate că majoritatea țărilor au trecut la ora de vară, este o țară din lume care a refuzat să facă asta în ultimul weekend din martie așa cum s-a stabilit.
Care este țara care amână trecerea la ora de vară și de ce
Trecerea la ora de vară a creat o adevărată confuzie pentru oamenii din Liban. Jurnaliștii din presa internațională scriu că premierul interimar al Libanului, Najib Mikati, vrea ca trecerea la ora de vară să se facă la sfârșitul Ramadanului, adică din data de 20 aprilie. Însă biserica este de părere că trecerea de la ora de iarnă la cea de vară ar trebui să se facă la fel ca în restul țărilor, notează Newsweek.
Decizia premierului de a amâna trecerea la ora de vară cu câteva săptămâni a fost anunțată joia trecută, însă fără a oferi vreun motiv plauzibil. Comentatorii, consideră că aceasta ar fi o metodă prin care să sporească popularitatea în timpul Ramadanului. Luna sfântă musulmană a început pe 22 martie și se încheie pe 21 aprilie.
Decizia guvernului a creat confuzie în rândul cetățenilor
Decizia a creat confuzie în rândul oamenilor pentru că duminică dimineața s-au trezit pe două fusuri orare. Pe fondul acestei dispute dintre politică și religie, oamenii nu au știut exact după care oră să se ghideze. Telefoanele și alte device-uri și-au actualizat automat ora pentru că autoritățile nu au apucat să comunice din timp modificările.
Companiile aeriene, de exemplu, au ignorat decizia premierului și au circulat după ora de vară.
Două dintre cele mai mari televiziuni din țară au trecut la ora de vară, argumentând că decizia guvernului a venit pe repede înainte și ar fi afectat buna funcționare a organizației.
„Dacă statul lua decizia asta cu o lună înainte şi nu cu 48 de ore, nu ar fi fost probleme”, a declarat pentru AFP CEO-ul LBCI, Pierre Daher, deplângând faptul că situaţia a luat „o turnură confesională”, notează Digi 24.
Dacă ora rămâne neschimbată, musulmanii își vor putea întrerupe postul cu o oră mai devreme, în jurul orei 18:00 în loc de 19:00, ora apusului soarelui.
Disputa pe tema schimbării orei nu este singura de acest fel. Și în Europa, se discută să nu se mai facă trecerea de la ora de iarnă la cea de vară, însă în România nu s-a luat încă o decizie. În America, pe de altă parte, autoritățile au decis să rămână pe tot parcursul anului la ora de vară.
Cum putem trece mai ușor peste schimbarea orei
Pentru a ne adapta mai ușor cu ora de vară, psihologul Florina Anichitoae a oferit o serie de sfaturi. Potrivit Hotnews, psihologul recomandă să încercă să dormim mai devreme față de cum am fost obișnuiți, în prima săptămână de după schimbarea orei.
Cum ne afectează ora de vară și ce putem face pentru a trece mai ușor peste această schimbare
Se recomandă, de asemenea, o utilizare limitată a ecranelor cu lumină albastră înainte de a ne culca, așa încât impactul acestora să nu afecteze în plus față de schimbările deja datorate trecerii la ora nouă.
Vezi mai multe ştiri externe în secţiunea de pe observatornews.ro