Tradiții și obiceiuri de Dragobete. Ce reprezintă sărbătoarea iubirii la români și ce înseamnă dacă ești născut în acea zi
Pe 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobetele. Această sărbătoare este mai mult decât una a iubirii. Ce tradiții și obiceiuri se respectă în această zi.
Publicat: Miercuri, 21 Februarie 2024, 13:05 | Actualizat: Sambata, 21 Septembrie 2024, 10:26Românii sărbătoresc pe 24 februarie Dragobetele. Puțini știu că este mai mult decât o celebrare a iubirii. Sunt o sumedenie de motive pentru care superstițioși nu încalcă niciodată obiceiurile populare.
Tradiții și obiceiuri de Dragobete. Ce reprezintă sărbătoarea iubirii la români
Conform Libertatea, Dragobete reprezintă un duh năzdrăvan căruia românii trebuie să-i câștige bunăvoința. Totodată, sărbătoarea este una a renașterii naturii, astfel că nu se sacrifică și nici nu se cumpără animale pe 14 februarie.
În această zi se evită efectuarea unor lucruri de mare anvergură în gospodărie, precum munca la câmp. În schimb se pot face treburi mărunte pe lângă casă, precum curățenia, care aduce cu sine și belșugul și dragostea în noul an.
Pentru a nu-l întoarce pe Dragobete împotriva lor, românii nu obișnuiesc să coasă, să spele sau să calce.
Pe aceeași temăÎn unele regiuni ale țării, în ziua de Dragobete, tinerele se primenesc și merg la cules de flori. Acest obicei poate fi adaptat, iar tinerele pot cumpăra flori de primăvară, precum brândușele, viorelele și ghioceii, pe care să le păstreze la icoană. Potrivit tradiției, acest lucru le va ajuta să nu se vadă trecerea timpului peste chipul lor. Totodată, se spune că va înlătura invidia.
După ce se usucă, florile trebuie aruncate într-o apă curgătoare în ziua de Sânziene, astfel încât toate relele să fie înlăturate.
În trecut, tinerele care găseau și fragi înfloriți foloseau florile pentru a le pune în lăutoare, rostind în același timp:
„Flori de fragă
Din luna lui Faur
La toată lumea să fiu dragă
Urâciunile să le desparți.”
Tot o superstiție care ține de flori este corelată de această dată cu tinerii feciori. Și aceștia se îmbracă frumos, mergând la cules de ghiocei, pe care îi duc acasă. Legenda spune că numărul de ghiocei aduși corespunde cu numărul de pui care vor ecloza.
Pe aceeași temăPentru a avea noroc în dragoste, există superstiția de a săruta sau măcar de a atinge o persoană de sex opus, tocmai de aceea se spune și „Dragobetele sărută fetele”. Dacă nu se urmează această datină, se spune că persoanele respective nu-și vor găsi partener în respectivul an.
Ziua de 24 februarie marchează și începutul primăverii, dar și Ziua Îndrăgostiților la români. Se spune că dacă ești împreună cu persoana iubită fie și numai câteva clipe înseamnă că veți fi împreună tot anul.
Pentru cei care sunt singuri, însă visează la cineva anume, se spune că este bine să-i vorbească persoanei respective, iar în acest mod i se vor deschide ochii și s-ar putea înfiripa o relație frumoasă.
De asemenea, cine vede pupăza în ziua de Dragobete va avea noroc tot anul, iar dacă vede o pereche de păsări va cunoaște iubirea, mai ales că se consideră că în această zi păsările își caută perechea.
Potrivit unor obiceiuri vechi, fetele și femeile strâng în ziua de 24 februarie zăpada proaspătă, o topesc și se spală pe cap cu ea. Astfel vor fi plăcute de admiratori.
Pe aceeași temăLegenda Dragobetelor
Sărbătoarea de Dragobete este una cu origine rurală. Însă odată cu popularitatea tot mai crescută a zilei de Valentine's Day, românii au ”importat” și la oraș Dragobetele.
Inițial, aceasta a fost o sărbătoare care să îi ferească pe oameni de diverse boli, dar și de întâmpinare a primăverii. În unele locuri chiar era sărbătorită pe 1 martie, fiind considerat năzdrăvanul Dragobete un fiul al Dochiei, astfel deschizător al noului anotimp.
El este considerat a fi și Eros, zeul iubirii în mitologia greacă, sau Cupidon, în mitologia romană. Dragobetele era considerat un tânăr frumos, de care se îndrăgosteau toate fetele.
Totodată, deoarece nu se cunoaște tatăl lui Dragobete, se spune că Dochia l-a zămislit cu Duhul Muntelui, botezându-l Dragomir. La naștere, a avut patru ursitoare: Primăvara, care i-a oferit iubire, Vara, care i-a dăruit dulceața fructelor și căldura dragostei, Toamna, care i-a oferit un fluier să înveselească pe toți, și Iarna, care i-a oferit straie albe, strălucitoare. De asemenea, Iarna i-a mai dăruit și un brâu roșu cusut cu perle.
Acestea sunt și darurile care le făceau pe fete să se îndrăgostească iremediabil de tânăr. De aceea a devenit un simbol al iubirii.
Pe aceeași temăOdată cu trecerea timpului, tânărul a fost dus în munți pentru a învăța despre păsări și plante, fiind cunoscut astfel ca stăpânul lor. După ce și-a dus la îndeplinire menire, Baba Dochia și-a transformat fiul în Năvalnic, o plantă ce renaște în fiecare primăvară. Aceasta este folosită și în descântece de dragoste și tratarea rănilor.
Denumirea de Dragobete vine din slavă, „dragu” - care înseamnă „drag”, și „bâti” - care înseamnă „a fi”. Această sărbătoare aduce primăvara, buna dispozișie, dragostea, astfel că este întâmpinat cu flori și sărutări.
Ce înseamnă dacă ești născut în ziua e 24 februarie
Cei născuți în ziua de Dragobete sunt în zodia Pești și sunt guvernați de Neptun și Venus. Astfel că sunt persoane sensibile, organizate, care luptă tot timpul pentru un echilibru în viață. Totodată, aceștia nu sunt lipsiți de ambiții mărețe atât în viața persoanlă, cât și în cea profesinală, potrivit unei surse.
Pe aceeași temăPersoanele născute pe 24 februarie tind să se preocupe mai mult de problemele celor din jur, să-i împace pe toți, și mai puțin de ceea ce-și doresc ei. Nu sunt deloc persoane orgolioase sau egoiste, fiind mereu gata să se sacrifice pentru cei din jur.
De-a lungul vieții trebuie să învețe să-și exprime dorințele și sentimentele, astfel încât să preia măcar o parte din controlul asupra propriului destin.