Antena

Tradiții și obiceiuri de Dragobete. Ce reprezintă sărbătoarea iubirii la români și ce înseamnă dacă ești născut în acea zi

Pe 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobetele. Această sărbătoare este mai mult decât una a iubirii. Ce tradiții și obiceiuri se respectă în această zi.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 21 Februarie 2024, 13:05 | Actualizat: Miercuri, 21 Februarie 2024, 13:06
Galerie de imagini
Românii sărbătoresc iubirea pe data de 24 februarie
Shutterstock

Românii sărbătoresc pe 24 februarie Dragobetele. Puțini știu că este mai mult decât o celebrare a iubirii. Sunt o sumedenie de motive pentru care superstițioși nu încalcă niciodată obiceiurile populare.

Tradiții și obiceiuri de Dragobete. Ce reprezintă sărbătoarea iubirii la români

Conform Libertatea, Dragobete reprezintă un duh năzdrăvan căruia românii trebuie să-i câștige bunăvoința. Totodată, sărbătoarea este una a renașterii naturii, astfel că nu se sacrifică și nici nu se cumpără animale pe 14 februarie.

În această zi se evită efectuarea unor lucruri de mare anvergură în gospodărie, precum munca la câmp. În schimb se pot face treburi mărunte pe lângă casă, precum curățenia, care aduce cu sine și belșugul și dragostea în noul an.

Pentru a nu-l întoarce pe Dragobete împotriva lor, românii nu obișnuiesc să coasă, să spele sau să calce.

Pe aceeași temă

În unele regiuni ale țării, în ziua de Dragobete, tinerele se primenesc și merg la cules de flori. Acest obicei poate fi adaptat, iar tinerele pot cumpăra flori de primăvară, precum brândușele, viorelele și ghioceii, pe care să le păstreze la icoană. Potrivit tradiției, acest lucru le va ajuta să nu se vadă trecerea timpului peste chipul lor. Totodată, se spune că va înlătura invidia.

După ce se usucă, florile trebuie aruncate într-o apă curgătoare în ziua de Sânziene, astfel încât toate relele să fie înlăturate.

În trecut, tinerele care găseau și fragi înfloriți foloseau florile pentru a le pune în lăutoare, rostind în același timp:

„Flori de fragă

Din luna lui Faur

La toată lumea să fiu dragă

Recomandari A1

Urâciunile să le desparți.”

Tot o superstiție care ține de flori este corelată de această dată cu tinerii feciori. Și aceștia se îmbracă frumos, mergând la cules de ghiocei, pe care îi duc acasă. Legenda spune că numărul de ghiocei aduși corespunde cu numărul de pui care vor ecloza.

Pe aceeași temă

Pentru a avea noroc în dragoste, există superstiția de a săruta sau măcar de a atinge o persoană de sex opus, tocmai de aceea se spune și „Dragobetele sărută fetele”. Dacă nu se urmează această datină, se spune că persoanele respective nu-și vor găsi partener în respectivul an.

Ziua de 24 februarie marchează și începutul primăverii, dar și Ziua Îndrăgostiților la români. Se spune că dacă ești împreună cu persoana iubită fie și numai câteva clipe înseamnă că veți fi împreună tot anul.

Pentru cei care sunt singuri, însă visează la cineva anume, se spune că este bine să-i vorbească persoanei respective, iar în acest mod i se vor deschide ochii și s-ar putea înfiripa o relație frumoasă.

De asemenea, cine vede pupăza în ziua de Dragobete va avea noroc tot anul, iar dacă vede o pereche de păsări va cunoaște iubirea, mai ales că se consideră că în această zi păsările își caută perechea.

Potrivit unor obiceiuri vechi, fetele și femeile strâng în ziua de 24 februarie zăpada proaspătă, o topesc și se spală pe cap cu ea. Astfel vor fi plăcute de admiratori.

Pe aceeași temă

Legenda Dragobetelor

Sărbătoarea de Dragobete este una cu origine rurală. Însă odată cu popularitatea tot mai crescută a zilei de Valentine's Day, românii au ”importat” și la oraș Dragobetele.

Inițial, aceasta a fost o sărbătoare care să îi ferească pe oameni de diverse boli, dar și de întâmpinare a primăverii. În unele locuri chiar era sărbătorită pe 1 martie, fiind considerat năzdrăvanul Dragobete un fiul al Dochiei, astfel deschizător al noului anotimp.

El este considerat a fi și Eros, zeul iubirii în mitologia greacă, sau Cupidon, în mitologia romană. Dragobetele era considerat un tânăr frumos, de care se îndrăgosteau toate fetele.

Totodată, deoarece nu se cunoaște tatăl lui Dragobete, se spune că Dochia l-a zămislit cu Duhul Muntelui, botezându-l Dragomir. La naștere, a avut patru ursitoare: Primăvara, care i-a oferit iubire, Vara, care i-a dăruit dulceața fructelor și căldura dragostei, Toamna, care i-a oferit un fluier să înveselească pe toți, și Iarna, care i-a oferit straie albe, strălucitoare. De asemenea, Iarna i-a mai dăruit și un brâu roșu cusut cu perle.

Acestea sunt și darurile care le făceau pe fete să se îndrăgostească iremediabil de tânăr. De aceea a devenit un simbol al iubirii.

Pe aceeași temă

Odată cu trecerea timpului, tânărul a fost dus în munți pentru a învăța despre păsări și plante, fiind cunoscut astfel ca stăpânul lor. După ce și-a dus la îndeplinire menire, Baba Dochia și-a transformat fiul în Năvalnic, o plantă ce renaște în fiecare primăvară. Aceasta este folosită și în descântece de dragoste și tratarea rănilor.

Denumirea de Dragobete vine din slavă, „dragu” - care înseamnă „drag”, și „bâti” - care înseamnă „a fi”. Această sărbătoare aduce primăvara, buna dispozișie, dragostea, astfel că este întâmpinat cu flori și sărutări.

Ce înseamnă dacă ești născut în ziua e 24 februarie

Cei născuți în ziua de Dragobete sunt în zodia Pești și sunt guvernați de Neptun și Venus. Astfel că sunt persoane sensibile, organizate, care luptă tot timpul pentru un echilibru în viață. Totodată, aceștia nu sunt lipsiți de ambiții mărețe atât în viața persoanlă, cât și în cea profesinală, potrivit unei surse.

Pe aceeași temă

Persoanele născute pe 24 februarie tind să se preocupe mai mult de problemele celor din jur, să-i împace pe toți, și mai puțin de ceea ce-și doresc ei. Nu sunt deloc persoane orgolioase sau egoiste, fiind mereu gata să se sacrifice pentru cei din jur.

De-a lungul vieții trebuie să învețe să-și exprime dorințele și sentimentele, astfel încât să preia măcar o parte din controlul asupra propriului destin.

Whatsapp LinkedIn
dragobete 24 februarie superstiții tradiții ziua îndrăgostiților valentine's day
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara; se încălzeşte spre finalul săptămânii viitoare
Citește și
Vulpița, apariție sexy cu ocazia sărbătorii Dragobetelui! Postarea i-a făcut nostalgici pe...
Felicitări și mesaje de Dragobete, pe 24 februarie. Imagini și urări de dragoste cu ”Te iubesc”...
Horoscop de Dragobete. Ce zodii își vor găsi iubirea în cea mai frumoasă sărbătoare a românilor
Lună Plină pe 24 februarie 2024. Patru zodii vor trece prin schimbări, chiar de Dragobete
Video recomandate
Video
Citește și
Rețetă de cremă bavareză, pentru o porție delicioasă de desert Catine.ro
Replica Melisei Döngel după ce s-a speculat că are un nou iubit. Actrița a vorbit deschis despre viața sa... Happy Channel
Liniște, vin alegerile! Europarlamentarele, abandonate. Localele captează atenția, dar în surdină Libertatea.ro
Cele 5 lucruri din bucătăria ta pe care trebuie să le arunci. "Probabil ar trebui să găzduiești o nuntă... Ziare.com
Ajuns la 85 de ani, Ion Ţiriac şi-a făcut deja testamentul: „Am 33 de copii, averea va fi împărţită în... AntenaSport
Anunțul făcut de Laura Cosoi cu puțin timp înainte de a deveni mamă pentru a patra oară: „În mintea mea a... Elle
El e Bogdan, tânărul veterinar care a fost găsit mort în propria mașină, pe o stradă din Pitești! S-a stins... Spynews.ro
Carmen Harra vorbește despre noul Mesia: „În 2033 vom intra în așa zisă lume a iluminării, va fi portal... BZI
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie HelloTaste.ro
Când sunt Moşii de vară în 2024. Tradiția respectată de credincioși în Sâmbăta Morților Antena3.ro
Primul implant Neuralink a întâmpinat o problemă. Ce a recunoscut compania useit
Horoscopul zilei de 10 mai 2024. Scorpionii au nevoie de odihnă. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Angajații Alpha Bank cer salarii compensatorii după vânzarea băncii: În momentul de față sunt protejați doar... Wall-Street
Ana Baniciu, mesaj emoționant la doi ani de la decesul mamei sale: Nu a încetat să mă binecuvânteze... Kudika
Testul IQ al dimineții. Ajută-l pe tânărul din imagine să scape cu viață pe ușa corectă. E mai greu decât... Playtech
Se spală sau nu în a treia zi de Paște? Ce spun preoții despre Marțea Albă Redactia.ro
O poliţistă din Cluj şi-a gazat din greşeală propriul coleg, care se chinuia să reţină un individ agresiv. Un... Observator
8 alimente bogate în biotină pentru păr și unghii. Efectele vitaminei B7 asupra sănătății și aspectului fizic MediCOOL
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică HelloTaste
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția! Cum a răsfățat-o pe... ProSport
Zodiile cu NOROC uriaș în vara anului 2024. Nimic nu va fi imposibil! Gandul
Nicoleta Luciu și Zsolt Cergo, la un pas de divorț?! Miliardarul a rupt tăcerea, în premieră pentru CANCAN.RO.... CanCan
Cum înveți copilul să se apere fără violență fizică DeParinti
Britney Spears a fost văzută conducând singură, la scurt timp după ce s-a accidentat în timpul unei nopți... ZUTV
Cel mai vândut telefon Android în prima parte a anului 2024. Ce model a dominat piața UseIT
Prăjitură cu ananas și pudră Matcha, delicioasă și spectaculoasă Hello Taste
Ultimele știri
Justin Bieber și soția lui, Hailey Bieber, se pregătesc să devină părinți. Cum arată fotomodelul acum, cu burtica de gravidă
Prognoza meteo 11 mai 2024. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
Moșii de vară în 2024. Când sunt și ce tradiții și obiceiuri se țin de Sâmbăta Morților
Un supermaket din România oferă 1 leu pentru fiecare sticlă reciclată, în loc de 50 de bani. Oferta e limitată
Program Formula 1™, Marele Premiu al regiunii Emilia-Romagna. Urmărește al șaptelea weekend de spectacol de pe circuit, 17–19 mai
Iluzie optică virală! Crezi că poți să găsești lupa din imagine? Nu e ascunsă, dar puțini o văd. Unde se află obiectul, de fapt
Judecătoarea Ancuța Ioana Popoviciu face o nouă gafă în timpul procesului din cazul 2 Mai. Ce a întrebat la cel mai recent termen
Insula Iubirii, sezonul 7. Ce detalii neștiute a scos la iveală Bianca Giurcă despre despărțirea de Marius Moise: „Am fost...”
Mădălina Stanca este noua Campioană Europeană la Culturism și Fitness. Românca din Timișoara are doar 20 de ani | FOTO
Fetița lor a crezut că aude monștri în pereți, dar când părinții ei au descorperit ce trăiește în casa lor au înlemnit
Mai multe