Dragobete este sărbătoarea dragostei la români. La vechii daci, Dragobete era considerat un zeu care prevestea dragostea printre ființele vii și cel care oficia în cer nunta tuturor animalelor, potrivit Adevărul.
În credința populară, se spune că acesta era fiul Babei Dochia, considerată o femeie rea. Toate fetele erau îndrăgostite de el, însă inima lui aparținea doar uneia, potrivit Revistei Historia.
Dragobete, protectorul iubirii și vestitorul primăverii
Potrivit vechilor calendare, luna februarie era considerată ultima din iarnă, iar ziua de 24 februarie era numită și „cap de primăvară”, ceea ce marca începutul anului agricol, potrivit explicației etnologului Doina Ișfănoni, cercetător științific la Muzeul Satului, citată de sursa menționată mai sus.
Tot de 24 februarie, se sărbătorește și Dragobetele, considerat ocrotitorul și cel care poartă noroc îndrăgostiților. Sărbătoarea are rădăcini adânci în istoria tracilor și a fost perpetuată până în zilele noastre, fiind preluată și de români.
„Sărbătoarea este puternic legată de pragul trecerii dintr-un anotimp în celălalt. Prin obiceiurile şi practicile caracteristice acestei zile, Dragobetele atrage în special tinerii. În credinţa populară, Dragobetele este feciorul Babei Dochia. El reprezintă un element pozitiv în relaţia cu negativul simbolizat de Dochia. Ea reprezintă timpul care a îmbătrânit şi trebuie să moară. Este, de asemenea, şi un element aflat în neconcordanţă cu vremurile noi, cu timpul cel tânăr ce aşteaptă să renască. În literatura de specialitate, Dragobetele este comparat cu Eros sau Cupidon, fiind un simbol al iubirii în Panteonul românesc. Este vesel, iubitor şi reprezintă energia, vitalitatea şi tinereţea.”, a mai explicat Doina Işfănoni, citată de sursa menționată.
Ce nu ai voie să faci sub nicio formă de Dragobete
Se spune că de Dragobete nu e bine să speli rufe, să coși sau să calci. Cu toate acestea, ai voie să faci curat în casă, fiind considerat un semn de bun augur pentru anotimpul ce va urma. În plus, pentru a atrage norocul și voia bună, în această zi nu este bine să te cerți.
În vremurile apuse, tinerii mergeau la pădure, făceau horă și se sărutau cu fetele care le ieșeau în cale. La rândul lor, tinerele strângeau flori și le foloseau pentru descântecele de dragoste. Există credință că cele care nu făceau acest lucru rămâneau nelogodite.
Ce înseamnă dacă auzi pupăza cântând de Dragobete
Sărbătoarea de Dragobete trebuia respectată cu sfințenie, deoarece, în caz contrar, se credea că tinerii nu vor avea parte de dragoste tot anul. De asemenea, cei care țin cont de această sărbătoare sunt feriți de boli și vor avea un an îmbelșugat.
De Dragobete, se spune că dacă plouă, primăvara va fi lungă și frumoasă, iar dacă auzi pupăza cântând, vei fi harnic tot anul, potrivit sursei citate.
Citește și: Dragobete 2023. Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri din România