Victimele incediului de la nunta din Iark au fost duse pe ultimul drum în sicrie albe. Zid uman în jur, în urmă cenușă | FOTO
Sute de persoane sărbătoreau într-o sală de banchet din Qaraqosh, în provincia Ninive, când s-a produs tragedia. Tavanul a fost cuprins de flăcări și au început să cadă peste oameni. Cel puţin 113 de morţi au fost conduși pe ultimul drum și 40 dintre ei în sicrie albe \ GALERIE FOTO.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 30 Septembrie 2023, 17:20 | Actualizat: Sambata, 30 Septembrie 2023, 17:33- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Martorii și oficialii apărării civile au declarat că incendiul a fost provocat de focurile de artificii declanșate în timp ce mirii dansau. A apărut însă un video cu o persoană care arată că nici hârtia nu ia foc atunci când este pusă în flama artificiilor. Cu toate acestea, oamenii care au supraviețuit au declarat că imediat după ce focul de artificii a pornit, tavanul a luat foc, iar specialiștii spun că locația era făcută din materiale extrem de inflamabile.
Panourile compozite din metal și plastic extrem de inflamabile care acopereau sala au alimentat incendiul, au declarat ministrul de Interne. Forțele de securitate au arestat miercuri 10 dintre angajații localului, proprietarul acestuia și trei persoane implicate în focurile de artificii, relatează BBC.
Anterior, Direcția de Protecție Civilă a declarat că sala a fost acoperită cu panouri compozite metalice foarte inflamabile, care sunt ilegale în țară și care "se prăbușesc în câteva minute atunci când izbucnește un incendiu". De asemenea, panourile eliberează gaze toxice atunci când sunt arse, exacerbând incendiile.
Clădirea în care a avut loc nunta este acum distrusă de flăcări, au rămas în urmă hainele victimelor | FOTO
După-amiază, sute de persoane în doliu au participat la o înmormântare pentru peste 40 de victime la un cimitir din Qaraqosh, care mai este cunoscut și sub numele de al-Hamdaniya și Bakhdida. Unii purtau portrete ale celor dragi decedați.
"A fost ca și cum ușile iadului s-ar fi deschis", spun oamenii.
@norvegianulgr Nunta din Irak#foryou #weddingirak #nuntairak #🥲🥲🥲 #irak ♬ sunet original - AleXXX
Într-o alocuțiune, patriarhul catolic caldeean, cardinalul Louis Raphael Sako, a descris incendiul drept o "catastrofă completă și totală", potrivit agenției de știri kurde irakiene Rudaw.
Între timp, televiziunea Alsumaria TV a difuzat imagini cu un bărbat prezent la înmormântare, pe care l-a identificat ca fiind mirele. BBC Verify a trecut o imagine a feței acestuia printr-un software de recunoaștere facială, comparând-o cu o fotografie a mirelui înainte de nuntă, și este încrezător că raportul este corect.
Oficiali din cadrul protecției civile au declarat pentru BBC News Arabic că atât mirele, cât și mireasa au supraviețuit, deși rapoartele inițiale spuneau că au pierit
Imaginile postate online arătau cuplul pe ringul de dans în timp ce resturi de flăcări încep să cadă din tavan.
O altă înregistrare video, filmată cu câteva momente înainte, părea să arate patru focuri de artificii mari de fântână aprinse în sală, iar apoi un decor mare de pe tavanul din apropiere fiind cuprins de foc.
Rania Waad, o invitată la nuntă care a suferit o arsură la mână, a declarat că, în timp ce mirii dansau lent, "artificiile au început să urce pe tavan, iar întreaga sală a luat foc".
"Nu am putut vedea nimic", a declarat tânăra de 17 ani pentru agenția de presă AFP. "Ne sufocam, nu știam cum să ieșim".
Imad Yohana, un bărbat de 34 de ani care a scăpat din infern, a declarat pentru Reuters: "Am văzut focul pulsând, ieșind din sală. Cei care au reușit au ieșit, iar cei care nu au reușit au rămas blocați. Chiar și cei care au reușit să iasă erau rupți".
Un alt supraviețuitor a declarat că mai mulți membri ai familiei sale se numără printre victime.
"Când s-a întâmplat [incendiul], mama mea era în baie", a spus el. "Nu am mai putut să o găsesc după aceea. Mi-am căutat fiica, fiul, soția și tatăl și nu i-am găsit. Au dispărut".
Numărul victimelor nu este clar. Miercuri seară, ministrul de interne Abdul Amir al-Shammari a citat Direcția de sănătate din Ninive, care a declarat că 94 de persoane au murit, potrivit Agenției de știri irakiene (INA), administrată de stat.
Dar viceguvernatorul adjunct al orașului Ninive, Hassan al-Allaq, a declarat anterior pentru Reuters că 113 persoane au fost confirmate ca fiind decedate.
Răniții au fost transferați la spitale din Ninive, inclusiv în orașul Mosul, aflat în apropiere, și în regiunea vecină Kurdistan.
Un jurnalist din orașul kurd Irbil, Blesa Shaways, a declarat pentru BBC că nu au existat suficiente "instrumente logistice pentru a salva oamenii" din incendiu și că Mosul nu avea suficiente ambulanțe, personal sanitar și echipamente medicale pentru a-i trata pe răniți.
Dl Shammari a declarat că o anchetă preliminară a constatat că incendiul a fost "provocat de artificii, ceea ce a dus la faptul că acoperișul a ars puternic și s-a prăbușit peste cetățeni", potrivit INA.
De asemenea, ministrul de Interne a mai spus că sala nu dispunea nici de "specificațiile de siguranță și securitate" necesare și că cei responsabili "își vor primi pedeapsa corectă".
Prim-ministrul Mohammed Shia al-Sudani a declarat că vor fi efectuate inspecții ale clădirilor și vor fi analizate procedurile de siguranță, iar "autoritățile relevante vor fi trase la răspundere pentru orice neglijență".