Iris Apfel, simbol al modei și „starletă geriatrică", a murit la vârsta de 102 ani. Cine a fost și cum a devenit celebră
Iris Apfel, o emblemă excentrică a modei din New York, cunoscută pentru expozițiile sale și popularitatea sa pe Instagram, a încetat din viață vineri, la vârsta de 102 ani, conform anunțului făcut pe contul său oficial de pe rețeaua de socializare.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Sambata, 02 Martie 2024, 12:02 | Actualizat: Sambata, 02 Martie 2024, 12:12"Iris Barrel Apfel, 29 august 1921 - 1 martie 2024", se arată în postarea, însoţită de o fotografie cu ea îmbrăcată într-o rochie lungă cu model auriu şi cu ochelari negri mari. Ea era încă activă pe reţea cu o zi înainte.
Iris Apfel, simobl al modei și „starletă geriatrică", a murit la vârsta de 102 ani. Cine a fost și cum a devenit celebră
Cunoscută drept "starletă geriatrică" din Queens, Iris Apfel colaborase recent cu H&M pentru o colecție, alăturându-se unui șir de parteneriate precum cele cu Citroën, Magnum, Happy Socks și MAC. Ca unul dintre cele mai mari elogii aduse ei, a inspirat chiar și o păpușă Barbie modelată după înfățișarea sa.
Cu o uriașă audiență de 2,9 milioane de urmăritori pe Instagram, aceasta continua să fie prezentă la evenimentele majore din lumea modei, defilând cu zâmbetul său carismatic în scaunul cu rotile.
"Îndrăznește să fii diferită" era motto-ul său.
Pe aceeași temăCine a fost Iris Apfel și cum a devenit celebră
Născută în 1921 într-o familie evreiască din Queens, New York, Iris Apfel a studiat istoria artei. De-a lungul carierei sale, a fost decorator de interior și a participat la renovările Casei Albe pentru nouă președinți, de la Harry Truman la Bill Clinton.
Pe aceeași temăDe-a lungul anilor, a adunat o impresionantă colecție de haine de la cei mai prestigioși designeri ai secolului XX, umplând două etaje ale apartamentului său de pe Park Avenue. În 2005, Muzeul Metropolitan din New York i-a dedicat o expoziție retrospectivă acestei colecții de modă. Bijuteriile sale celebre erau adesea achiziționate de la Tiffany's sau din piețele din Harlem.
Odată, cineva i-a spus: "Nu ești drăguță și nici nu vei fi vreodată. Dar asta nu contează. Ai ceva mult mai important: ai stil".
În 2016, a fost subiectul unei expoziții la Le Bon Marché din Paris și imaginea unei campanii publicitare pentru Citroën și un brand australian de modă, Blue Illusion.
În 2014, viața sa a fost adusă pe ecrane în documentarul "Iris", regizat de Albert Maysles. Un an mai târziu, la 67 de ani de căsnicie, și-a pierdut soțul, Carl, un industriaș textil, care a murit la vârsta de 100 de ani.
Încurajând femeile să adopte siluete colorate și să se elibereze de "uniforma" obișnuită a colanților negri sau a blugilor cu un pulover, Iris Apfel propovăduia "Îndrăznește să fii diferită". Secretul ei era simplu: "Nu înceta niciodată să muncești. Încearcă lucruri noi. Nu te lăsa intimidată de vârstă și de cifre".
Lenny Kravitz a rezumat că Iris Apfel a "dominat arta de a trăi".