Rugaciune către Maica Domnului pentru intrarea în Postul Crăciunului. Aduce putere, noroc, sănătate și milostivire
Marți, pe 14 noiembrie, credincioșii au intrat în Postul Crăciunului 2022. În primele zile de când se renunță la mâncarea de dulce, Sfinții Părinți ne învață că trebuie să începem rugăciunile, postul însemnând nu doar a mânca de post, ci a începe totodată o "detoxifiere a sufeltului".
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 15 Noiembrie 2022, 15:36 | Actualizat: Marti, 15 Noiembrie 2022, 17:55Postul Nașterii Domnului a început marți, 15 noiembrie, și se va încheia în Ajunul Crăciunului, sâmbătă, pe 24 decembrie. Cei care sunt rezistenți, sunt îndemnați să țină post negru în ultima zi, iar mai apoi să se împărătșească cu Sfintele Taine.
Iată mai jos rugăciunile care trebuie rostite la începutul postului pentru a avea parte de stăruință în renunțarea la alimente, în renunțarea la gândurile rele și pentru a avea parte de noroc, sănătate și milostivire de la Maica Domnului și Iisus Hristos.
Rugăciune către Maica Domnului la intrarea în Postul Crăciunului 2022
"O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.
Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.
Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin, este rugăciunea recomandată de site-ul ortodox doxologia.ro.
Rugăciune care se citeşte în fiecare post
"Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin", este rugăciunea recomandată de site-ul ortodox doxologia.ro.
Pe aceeași temăConform Crestinortodox.ro, în fiecare sâmbătă și duminică, începând cu data de 21 noiembrie (intrarea în Biserică a Maicii Domnului) și până la data de 20 decembrie (pomenirea Sf. Ignație Teoforul), credincioșii au dezlegare la pește.
Calendar dezlegări la pește în Postul Crăciunului 2022
- 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică)
- 23 noiembrie (Sf. Antonie de la Iezerul Vâlcii)
- 25 noiembrie (Sf. Muceniță Ecaterina și Sf. Mercurie)
- 27 - 28 noiembrie (sâmbătă/duminică)
- 30 noiembrie (Sf. Apostol Andrei)
- 4 decembrie (Sf. Varvara)
- 5 decembrie (Sf. Sava cel Sfințit)
- 6 decembrie (Sf. Ierarh Nicolae)
- 7 decembrie (Sf. Muceniță Filofteia)
- 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Maria)
- 12 decembrie (Sf. Ierarh Spiridon)
- 11 - 12 decembrie (sâmbătă/duminică)
- 13 decembrie (Sf. Ierarh Dosoftei)
- 18 - 19 decembrie (sâmbătă/duminică)