2 august 1940: Prin semnatura lui Stalin a fost infiintata abuziv Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca
La data de 2 august 1940 Stalin a semnat un decret abuziv, fara sa consulte in vreun fel populatia, de crearea a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti pe o parte din pamantul romanesc al Basarabiei ocupat cu forta de Armata Rosie la sfarsitul lunii iunie acelasi an. Nordul Bucovinei, nordul si sudul Basarabiei au fost inglobate la Ucraina Sovietica, in timp ce o parte a Republicii Sovietice Socialiste Autonome Moldovenesti (Transnistria) a fost alipita la noua structura statala.
Publicat: Joi, 02 August 2012, 00:00 | Actualizat: Vineri, 11 Decembrie 2020, 17:35Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 2 august:
216 i.Hr. – A avut loc celebra batalie de la Cannae dintre cartaginezi si romani, in cadrul celui de-al doilea razboi punic, considerata astazi ca una dintre cele mai mari batalii tactice din istoria militara. Marele comandant militar Hannibal a distrus armata romana, care a pierdut 65.000 de oameni, 45.000 de morti imorti si 20.000 de prizonieri.
1815 – Pentru a fi siguri ca nu mai reprezinta un pericol pentru sistemul politic creat in Europa, englezii au decis sa-l trimita pe imparatul Napoleon Bonaparte in exil pe insula Sfanta Elena, aflata departe de Franta, in Oceanul Indian. Peste aproape sase ani Napoleon va muri in conditii suspecte, existand doua teorii in aceasta privinta: otravit cu arsenic sau bolnav de cancer la stomac.
1932 – S-a nascut marele actor irlandez Peter O’Toole. A jucat roluri de mare succes in filmele “Lawrence al Arabiei” (1962), “Cum sa furi un milion” (1966) sau “Ultimul imparat” (1987). A fost nominalizat de opt ori la Premiul Oscar, fara sa castige vreodata. Totusi, in 2003 a primit un Oscar pentru intreaga activitate si recent a anuntat ca se retrage din activitate.
1934 – A murit feldmaresalul si omul politic german Paul von Hindenburg. S-a ilustrat in timpul Primului Razboi Mondial prin victoria de la Tannenberg (1914) impotriva rusilor, apoi din 1916 a fost Seful Marelui Stat Major al armatei germane. A fost al doilea presedinte al Germaniei, incepand cu 1925.
1934 - Adolf Hitler a devenit Führer al Germaniei. In acest fel el a cumulat functiile de cancelar si de presedinte al statului, un pas extrem de important spre acapararea puterii totale in Germania.
1943 – S-a nascut regizorul si scenaristul de film Stere Gulea. A regizat filmele de succes: “Iarba verde de acasa” (1977), “Castelul din Carpati” (1981), “Morometii” (1987) sau “Piata Universitatii – Romania (1991).
1948 – S-a nascut fotbalistul si antrenorul roman Cornel Dinu. A detinut functia de secretar de stat in Ministerul Sporturilor intre anii 1990-1992. Cornel Dinu a fost desemnat de 3 ori "Cel mai bun Fotbalist al anului".A jucat 75 meciuri pentru echipa nationala si a inscris 7 goluri. In Divizia A a disputat 454 de partide si marcat 53 de goluri.
1951 – S-a nascut actorul de teatru si film Marcel Iures. A primit de doua ori titlul de cel mai bun actor de teatru din Romania. Cariera internationala a lui Marcel Iures este legata de cateva roluri in filme, dintre care cele mai cunoscute: Amen, Razboiul lui Tom Hart, Misiune: Imposibila, Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirului si Pacificatorul.
1969 – A inceput vizita presedintelui Richard Nixon in Romania, acesta fiind intampinat cu mult entuziasm de populatia Bucurestiului. Vizita a fost un gest de mare importanta pentru sustinerea “rebelului” Nicolae Ceausescu si a statului roman, care condamnase anul precedent interventia militara a trupelor Pactului de Varsovia pentru inabusirea “Primaverii de la Praga”. A fost primul sef de stat american care a venit in tara noastra.
1990 – Kuweitul, mic emirat arab bogat in petrol din Golful Persic, a fost invadat de armata irakiana la ordinul lui Saddam Hussein. Acest gest va provoca reactia comunitatii internationale, care, in frunte cu Statele Unite, va interveni in favoarea Kuweitului si va duce la primul razboi din Golf.
1997 - La Catedrala greco-catolica "Sfanta Treime" din Blaj au fost depuse osemintele marelui iluminist roman Ioan Inocentiu Micu-Klein, personalitate marcanta a Scolii Ardelene, aduse de la Roma dupa 230 de ani de la moartea sa. Au avut loc cu acest prilej ceremonii religioase, cu participarea inaltilor prelati ai Bisericii Greco-Catolice. Ramasitele pamantesti ale episcopului greco-catolic au fost reinhumate in catedrala in octombrie 1997.