Antena

(P) 4 sfaturi utile pentru drumeții în siguranță

Vremea prietenoasă din timpul verii te îndeamnă să petreci tot mai mult timp în natură, departe de zgomotul marilor orașe, de aglomerație și de grijile cotidiene.

Publicat: Luni, 26 Iulie 2021, 17:30 | Actualizat: Luni, 26 Iulie 2021, 17:31
Vremea prietenoasă din timpul verii te îndeamnă să petreci tot mai mult timp în natură, departe de zgomotul marilor orașe, de aglomerație și de grijile cotidiene.

Pentru a reuși să te destinzi suficient de mult încât efectul să se resimtă de-a lungul mai multor luni, o drumeție făcută prin munții din țara noastră, renumită pentru peisajele sale uimitoare, te va ajuta nu numai să rămâi cu amintiri de neuitat, dar și să te întorci relaxat din vacanță.

Drumețiile și, în general, călătoriile, necesită o bună pregătire și organizare, pentru a evita stresul și neplăcerile, mai ales că rolul acestora este acela de te face să te simți bine și de a evada din cotidian. Pentru a avea parte de o vacanță lipsită de griji, așa cum ți-o dorești, îți prezentăm cele mai importante aspecte de care să ții cont atunci când alegi să faci drumeții.

Pregătește-ți din timp traseul

Planificarea traseului presupune să cunoști foarte bine marcajele, timpul în care acesta se poate parcurge și modalitatea prin care vei ajunge la el. Toate aceste lucruri le poți găsi în majoritatea ghidurilor pentru traseele din România. Înainte de a stabili destinația, poți da o raită printr-un anticariat din București să vezi oferta lor de titluri pentru drumeții, precum și cele mai accesibile trasee montane. Pe lângă ghidul traseelor montane, un anticariat îți pune la dispoziție și ghiduri turistice ale celor mai mari orașe și județe din țară, așadar dacă vei avea un concediu mai lung, poți vizita și alte obiective turistice din zonă.

După ce ai ales destinația, traseul și ai stabilit itinerariul de călătorie, stabilește ruta și notează timpul care îți este necesar pentru a ajunge la destinație. Informează-te din surse sigure cu privire la trafic, la condițiile meteo din timpul concediului tău, dar și despre evenimente culturale, dacă dorești.

Lucruri de nelipsit din bagajul de călătorie

Când îți propui să pleci într-o drumeție pe munte, lucrurile pe care le introduci în bagajul de călătorie trebuie să fie alese cu atenție. Ai grijă să nu iei ceea ce nu îți este necesar, întrucât îți vei îngreuna rucsacul și vei întâmpina mari dificultăți la urcarea pe munte din această pricină. Pentru a descoperi trucuri utile, dar și cum să îți organizezi rucsacul pentru excursie, poți consulta diferite ghiduri practice din care să extragi acele informații utile pentru tine. Cele mai căutate sunt ghidurile practice despre împăturirea hainelor, montarea cortului, aprinderea focului etc.

În bagajul pe care îl vei lua cu tine, trebuie să se găsească și următoarele obiecte absolut esențiale: apă, mâncare, lanternă, o trusă de prim ajutor, sac de dormit (dacă vei alege să mergi cu cortul), o brichetă, un număr mare de haine potrivite pentru condițiile meteo.

Echipament adecvat pentru drumeție

Cele mai importante două accesorii cărora trebuie să le acorzi atenție sunt încălțările pentru munte și rucsacul. Îți recomandăm să porți bocanci pentru urcările pe munte, pentru că acest tip de încălțăminte îți protejează glezna și îți oferă susținere. Cel mai indicat este să cumperi bocanci dintr-un magazin de specialitate, după ce i-ai probat, și să îi porți cel puțin două zile prin oraș, pentru a te putea obișnui cu acest tip de încălțări. De asemenea, rucsacul trebuie să fie unul încăpător, în care să nu fii nevoit să înghesui hainele și celelalte echipamente pe care le vei lua cu tine. În magazinele cu articole sportive vei găsi cele mai potrivite produse din care poți alege, iar specialiștii de acolo te pot îndruma dacă ai nevoie de ajutor.

Alege un traseu corespunzător condiției tale fizice

Dacă nu ești o persoană care să facă sport în mod constant, ar fi bine să alegi un traseu care să nu te suprasolicite. Poți să îți testezi condiția fizică urcând scările blocului, sau poți ieși la o alergare ușoară în parc. Pentru început este indicat să alegi traseele ușoare, pentru începători, iar apoi să iei în considerare și trasee destinate persoanelor care au experiență.

Recomandari A1

Organizarea unei drumeții pe munte trebuie făcută cu atenție, astfel încât tu și toți cei cu care vei porni în această experiență să fiți în siguranță. Acordă o mare importanță bagajului pentru drumul pe munte și informează-te din timp despre traseu și condițiile meteo. Așadar, nu trebuie să-ți lipsească din bagajul pentru drumeție următoarele lucruri: rucsac, apă, lanternă, haine potrivite, cort, alimente, mini saltea de dormit, ustensile de bucătărie (farfurii, linguri, pahare de unică folosință, din carton reciclabil, dacă este posibil), trusă de prim ajutor, brichetă etc.

Whatsapp LinkedIn
drumetii sfaturi utile calatorie
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Vortex polar. Cod roşu, portocaliu şi galben de ninsori, viscol şi vânt în aproape toată ţara. Când ninge în Capitală
Videoclipul zilei
Citește și
Turiştii îşi schimbă preferinţele în vreme de pandemie. Cabanele izolate, echitațiile și...
Drumeţiile şi focurile de tabără, ingredientele unui weekend perfect la munte
Liber la drumeții în familie
Românii au liber la drumeții, dar trebuie să respecte regulile stabilite de autorități pentru starea...
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o eră norocoasă pe 22 noiembrie 2024. Cine sunt nativii care vor avea parte de productivitate... Catine.ro
Thalía reapare în mediul online după ce a declarat că se retrage pentru o perioadă. A ținut să facă un anunț... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare Libertatea.ro
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor: „Suntem în ceasul al... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare HelloTaste.ro
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat Antena3.ro
Țările europene în care se vorbește cel mai bine engleza. Unde se află România în top useit
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se... Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Cum arăta Catrinel Sandu acum 25 de ani, când era iubita lui Lucian Viziru. Transformarea divei e vizibilă, nu o... Playtech
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo Redactia.ro
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă" Observator
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie MediCOOL
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă HelloTaste
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal ProSport
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum va fi vremea la vot Gandul
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități CanCan
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament DeParinti
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la... ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Hello Taste