Gutile sunt fructele aurii ale toamnei, gustoase și aromate, care pot fi consumate atât în stare crudă, cât și în diverse preparate.
Cele mai căutate patru rețete cu gutui pentru cămară sunt: gemul de gutui, dulceața de gutui, pelteaua de gutui și compotul de gutui.
CITIȚI ȘI Articolul Gutuile, fructele aurii şi parfumate ale toamnei. Rețete culinare cu gutui!
Iată care sunt ingredientele și modul de preparare pentru cele mai căutate patru rețete cu gutui pentru cămară!
REȚETA GEM DE GUTUI
Ingrediente pentru Rețeta Gem de gutui
- 1 kg gutui răzuite
- 650 g zahar
- sucul de la o lămâie
- 400 ml apă
Mod de preparare pentru Rețeta Gem de gutui
Se spală bine gutuile și se șterg pentru a fi siguri că se îndepărtează tot puful. Se dau pe răzătoare, cu coji cu tot, dacă sunt sănătoase și se stropesc imediat cu zeamă de lămâie. Se fierbe apa cu zahărul, doar până se topește acesta și se adaugă siropul peste gutuile răzuite. Gemul de gutui se prepare la cuptor pentru aproximativ o oră, la foc mediu, până se reduce siropul și devine consistent. Se poate fierbe și pe aragaz, pentru 30 de minute, dar trebuie amestecat constant. Se pune fierbinte în borcane sterilizate, se închid cu capacele de asemeni starilizate și se țin fie în cuptorul deja cald, fie în pături, până se răcesc. Apoi se pot eticheta și trece în cămară.
REȚETA DULCEAȚĂ DE GUTUI
Ingrediente pentru Rețeta Dulceață de gutui
- 1 kg gutui curățate și tăiate cuburi
- 1 kg zahăr
- 400 ml apă
- 1 baton de scorțișoară, opțional
- zeama de la 1 lămâie
Mod de preparare pentru Rețeta Dulceață de gutui
Gutuile bine spălate se taie în sfertui și se curăță de coajă și de partea interioară cu semințe. Apoi te taie în felii mai subțiri și feliile în cuburi, aproximativ egale. Se stropesc cu zeamă de lămâie. Într-un vas cu pereți dubli se fierbe siropul din apă cu zahăr și batonul de scorțișoară. Se fierbe până devine foarte consistent și trece testul picăturii.
Cum se face testul picăturii de sirop: se ia o farfurie și se ține la frigider 10 minute.
Cu o lingură, se ia din sirom și se picură pe farfurie. Dacă siropul se strange ca o biluță și nu se împrăștie pe farfurie, înseamnă că este gata. Se adaugă cubulețele de gutuie peste sirop, se amestecă bine și se fierbe dulceața de gutui maxim 30 de minute. Apoi se pune fierbinte în borcanele sterilizate, se închid cu capacele de asemeni starilizate și se țin fie în cuptorul deja cald, fie în pături, până se răcesc. Apoi se pot eticheta și trece în cămară.
Cojile și cotoarele gutuilor nu se aruncă ci se prepare cu ele o delicioasă peltea de gutui.
REȚETA PELTEA DE GUTUI
Ingrediente pentru rețeta Peltea de gutui
- 1 kg coji și cotoare de gutui
- 750 ml apă
- 500 g zahăr
- 1 lămâie
Mod de preparare pentru rețeta Peltea de gutui
Se pun la fiert cojile și cotoarele de la gutui în apa. Se adaugă si felii de la ½ lămâie. Se fierb aproximativ 30 de minute, până își lasă toată aroma în apă. Apoi se scurg bine, iar lichidul rezultat se măsoară și se adaugă aceeași cantitate de apă. Se pune din nou la fiert și se lasă pe foc până rezultă un lichid gros, ca un jeleu.
Se va îndepărta spuma de câte ori se formează!
Se adaugă zeama de la ½ lâmâie pentru a nu se zaharisi pe parcurs și se pune fierbinte în borcane sterilizate. Se înfiletează capacele și se țin borcanele în pături până se răcesc. Se etichetează și se trec în cămară.
REȚETA COMPOT DE GUTUI
Ingrediente pentru rețeta Compot de gutui
- 4-5 gutui
- zahăr
- apă
Mod de preparare pentru rețeta Compot de gutui
Se spală bine gutuile, se șterg, se taie în sferturi și li se îndepărtează cotoarele. Apoi se taie în cuburi mari. Se umplu borcanele sterilizate, în prealabil cu cuburile de gutui și se adaugă 3 sau 4 linguri de zahăr la borcanul de 800 gr, sau 2 linguri de zahăr la borcanul de 400 gr. Se completează cu apă și se înfiletează capacele. Se așază un ștergar de bucătărie într-o cratiță cu pereți înalti și se pun borcanele cu compot de gutui în ea. Se completează cu apă până la filetul borcanelor și se pune cratița la fiert, la foc mediu. Se fierb borcanele cu compot de gutui pentru 30 de minute din momentul în care apa din cratiță începe să fiarbă. După stingerea focului, se lasă borcanele cu compot în apa fierbinte până la răcirea completă. Abia apoi se scot, se șterg, se etichetează și se trec în cămară.