Papanașii se prepară ușor, cu ingrediente la îndemâna tuturor, iar rețetele pot varia, mai ales din punct de vedere al servirii. Se pot servi în modul clasic, cu smântână și dulceață, se pot servi cu cremă de vanilie, sau chiar cu glazură de ciocolată.
Iată două, cele mai frecvente rețete de papanași tradiționali: Rețeta de Papanași moldovenești, sau Papanași prăjiți și Rețeta de Papanași muntenești, sau papanași fierți.
Ingrediente pentru pentru Rețeta Papanași moldovenești
- 500 g brânză proaspătă, de vaci
- 3 ouă
- 50 g zahăr
- 50 g zahăr vanilat
- 2 lingurițe esență de lămâie sau portocale
- 1 linguriță rasă, bicarbonat de sodiu
- 350 gr făină
- 50 g pesmet
- 1 linguriță sare
- ulei pentru prăjit
- Pentru servit:
- smântână
- dulceață sau topping de fructe
Mod de preparare pentru Rețeta Papanași moldovenești
Se amestecă brânza cu ouăle, sarea, zahărul, esența și zahărul vanilat.
Se presară bicarbonatul deasupra, la fel și pesmetul.
Se omogenizează bine compoziția și se încorporează, treptat, făina.
Va rezulta un aluat destul de ferm, care se lasă la odihnit 30 de minute, apoi se pot modela papanașii.
Se prăjesc în baie de ulei încins, până sunt bine rumeniți pe toate părțile, apoi se scot pe prosoape absorbante.
Se servesc calzi, cu smântână și dulceața preferată.
- Vedeți și Rețete tradiționale de cozonac!
Ingrediente pentru Rețeta Papanași muntenești
- 550 brânză proaspătă, de vaci
- 4 ouă
- 100 g griș
- 100 g făină
- 1 linguriță sare
- 1 plic praf de copt
- 2 lingurițe esență de vanilie
- 80 g zahăr pudră cu aromă de vanilie
- Pentru fiert:
- 1 lapă
- 1 sticluță esență de rom
- 1/4 linguriță sare
- Pentru pudrat:
- 150 g pesmet din biscuiți
- 30 g zahăr brut
- 50 g unt
- smântână, pentru servit
- dulceață de afine, pentru servit
Mod de preparare pentru Rețeta Papanași muntenești
Amestecăm într-un vas încăpător, brânza cu sarea și zahărul pudră.
Cernem făina împreună cu praful de copt, apoi o amestecăm cu amidonul. Adăugăm ouăle peste brânză și omogenizăm compoziția. Adăugăm, apoi, esența, amestecul de făină, praf de copt și amidon, iar la final, adăugăm grișul. Vom obține o compoziție nu foarte fermă, pe care o lăsăm la odihnit aproximativ o oră, pentru a se hidrata grișul.
Între timp, punem pesmetul de biscuiți cu zahărul brun, untul și vanilia într-o tigaie încăpătoare, pe foc. Amestecăm bine până când untul se topește și pesmetul se transformă într-un crumble frumos caramelizat. Stingem focul și lăsăm acest crumble brun să se răcească.
Punem un vas cu apa, sarea și esența pe foc. Cu mâinile înfăinate vom modela sfere din aluatul de papanași. Din fiecare sferă, vom opri câte o bucată mică, pentru biluțele pe care le vom așeza deasupra. Sferele de aluat le vom aplatiza ușor realizând astfel papanașii muntenești pe care îi scufundăm în apa care fierbe. Îi lăsăm să fiarbă până se vor ridica singuri la suprafața apei. Îi scoatem cu o spumieră și îi trecem prin crumble pe toate părțile. La fel vom proceda și cu biluțele. Apoi așezăm papanașii muntenești pe un platou cu biluțele aferente deasupra.
Servim atât papanașii muntenești cât și papanașii moldovenești cu smântână și dulceață, sau după bunul plac, cu cremă de vanilie, glazură de ciocolată, etc.