- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Cu gust dens, dulce și foarte aromat, smochinele au un conținut ridicat de fibre alimentare, de vitamin precum vitamina A, B, C, K, complexul de vitamin B, potasiu, mangan, zinc, cupru, magneziu, fier și pot fi un aliment ideal de inclus în dieta celor care vor să slăbească.
O smochină mare are în jur de 47 de calorii şi se pot consuma câteva între mese, ca gustări, acestea oferind sentimentul de sățietate și ajută la reducerea poftei de mâncare.
Atât smochinele proaspete, cât şi cele uscate sunt bogate în fibre, combat constipaţia, ţin sub control nivelul colesterolului şi reglează glicemia.
De asemenea, smochinele sunt surse bogate în calciu – mineral care previne instalarea osteoporozei şi a problemelor dentare – şi antioxidanţi care au rolul unui scut protector împotriva acţiunii radicalilor liberi.
Smochinele se pot consuma proaspete, uscate, dar sunt extrem de potrivite pentru a face gem sau dulceață.
Cea mai renumită dulceață de smochine se prepară la Sviniţa, o comuna din Mehedinți care şi-a făcut un brand local din producţia de smochine. Rar găsești gospodărie în Svinița fără măcar un smochin în curte.
Și pentru că am avut ocazia de curând să trecem prin această localitate, am reușit să aflăm de la o pricepută gospodină cum se păstrează smochinele întregi în dulceața de smochine de la Svinița.
Dulceață de smochine. Rețeta simplă și gustoasă ca la Svinița – Ingrediente:
- 2 kilograme de smochine
- 1 kilogram de zahăr
- 200 ml de apă
- zeama de la 1 lămâie
Dulceață de smochine. Rețeta simplă și gustoasă ca la Svinița – Preparare
Pentru a prepara dulceață cu smochine întregi, acestea nu trebuie alese foarte coapte, sau, cel puțin o parte dintre smochine să fie ceva mai verzi, mai tari.
Este bine să avem și o parte de smochine mai coapte, pentru a da aroma perfectă dulceței de smochine.
Alegem smochinele pe care le dorim întregi nu foarte mari și de mărimi aproximativ la fel. Le spălăm bine și le tăiem codițele, apoi le înțepăm cu o scobitoare din loc în loc, pentru a permite siropului să pătrundă în ele. Smochinele coapte, le tăiem în patru.
Citește și: Cum preparăm gem de smochine fără zahăr
Fierbem un sirop din apă cu zahăr și zeamă de lămâie până devine consistent, apoi adăugăm în el câteva smochine bine coapte(6-8), le fierbem 5-6 minute, îndepărtând spuma, apoi le putem pasa pentru a avea un sirop dens. Apoi adăugăm smochinele întregi și le fierbem și pe acestea 12-15 minute.
Punem dulceața fierbinte în borcanele sterilizate, le închidem ermetic și le învelim în pături lăsându-le așa până a doua zi, sau până se vor răci complet pentru a putea fi trecute în cămară.
Citește și: Dulceață de zmeură. Rețeta tradițională din Bucovina
Este o dulceață foarte gustoasă, aromată și densă. Merge servită ca atare, sau inclusă în diverse deserturi: tarte, cornulețe, creme și budinci, etc.
Spor și poftă bună!
Fasole păstăi cu ustoroi. Rețeta rapidă și savuroasă ca la bunica acasă... Shakshuka. Rețetă de ouă poșate în sos de roșii...