Ce poate fi mai bun de sărbători decât sarmalele cu mămăliguță, smântână și ardei iute? Și lângă ele o țuiculiță. Yummy, toate bune de strigi: mamă, măiculiță!
Ingrediente
- 2 kg carne tocată porc
- 1 bucată slănină cu carne
- 1 cană mare orez
- 500 ml vin alb
- 2-3 căpățâni de varză murată
- 3-4 buc. ceapă
- tije de mărar uscat
- 1 crenguță de cimbru
- bulion
- sare
- piper
- boia de ardei
Mod de preparare sarmale în foi de varză acră, fierte în vin
Se curăță și se taie cubulețe ceapa.
Slăninuța se taie cubulețe mărunte.
Într-un vas mai mare, se pune carnea.
Se adaugă ceapa, orezul spălat, cimbru, mărar, sare, piper, boia de ardei. Se amestecă bine compoziția.
Varza se taie și se potrivesc foile. Se umplu cu carne tocată, în mijloc se pune o bucată de slăninuță, apoi se rulează și se sigilează bine la capete.
Restul de varză se toacă fideluță.
Se așază un rând de varză într-un vas încăpător, apoi toate sărmăluțele sub formă de horă.
Se stropesc cu bulion, se toarnă vinul peste ele, se adaugă o tijă de mărar și o crenguță de cimbru uscat.
Se pun la fiert, la foc potrivit, circa 1 oră, apoi se transferă la cuptor și se lasă să se rumenească.
Dacă este cazul, se mai adaugă puțină apă fierbinte.
Se scot, se servesc cu mămăliguță caldă și ardei iute și, de ce nu, o țuiculiță.
Să vă fie de folos!