- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Vlăduț de la "Neatza" a pregătit un nou deliciu culinar: o rețetă cu multe cireșe și vișine intitulată "Zâmbet de vară"
Pentru blat:
6 ouă
6 linguri făină
500 g visine și cirese
12 linguri zahăr
4 linguri ulei
1 plic praf de copt
răzătura de la o lamaie
2 lingurițe esență de vanilie
Pentru bezea:
1 kg zahăr
10 albușuri
zeama de la o lămâie
150 g nuci caramelizate cu 3 linguri zahăr
150 g vișine
Începem cu nuca, pe care o curățăm bine de tot să nu rămână coji prin ea și să riscăm o afectare a integrității dinților, apoi o așezăm într-o tavă și o dăm la cuptor 5-6 minute, pentru a deveni mai crocantă.
Într-un vas, pe foc, ardem cele 3 linguri de zahăr și adăugăm imediat nuca, amestecând-o bine, apoi o transferăm pe o hârtie de copt și o lăsăm să se răcească, după care o vom pisa.
Preparăm blatul.
Preincălzim cuptorul la 180 de grade. Separăm albușurile de gălbenușuri, presărăm puțină sare peste albușuri și le mixăm energic la treapta superioară a mixerului, până devin spumoase.
Adăugăm treptat cele 12 linguri de zahăr și mixam în continuare, până obținem o bezea foarte fermă, apoi incorporam în ea, pe rând, gălbenușurile, uleiul, răzătura de lămâie, esența de vanilie, făina amestecată cu praful de copt și, la final, vișinele fără sâmburi.
Tapetăm o tavă de 35/40cm cu hârtie de copt și întindem compoziția de pandișpan în ea. Dăm tava la cuptorul preîncălzit pentru 15 minute și ne ocupam de prepararea glazurii.
Mixăm cele 10 albușuri, peste care am presărat puțină sare, până devin spumoase, apoi adăugăm treptat 500 gr zahăr și zeama de lămâie. Restul de 500 gr zahăr îl punem într-un vas pe foc, împreună cu apa și le fierbem până se atinge temperatură de 120 grade.
Dacă nu avem un termometru se poate face un test, punând un strop de sirop într-un pahar cu apa rece, iar dacă se cristalizează că o bomboana, atunci siropul este gata.
Turnăm acest sirop, în fir subțire peste bezea și mixam până se omogenizează frumos, obținând astfel o bezea fiartă. Maruntim nucă pe care am caramelizat-o și o incorporam în bezea, apoi adăugăm vișinele desamburite și întindem glazură astfel formată peste blatul de pandișpan răcit.
Dacă vrem să îi dăm un aspect mai plăcut, acestui zambet de vară, gratinăm glazura cu ajutorul uniu arzător sau, în lipsa acestuia, mai dăm tava la cuptor pentru 5 minute.
Ca o notă, dacă vom folosi mai multe ouă la blatul de pandișpan, vom mări și timpul de coacere, iar vișinele vor tinde să coboare la baza blatului, datorită tratamentului termic îndelungat, ceea ce ar degrada aspectul blatului.
Cu această prăjitură, ne putem trata prietenii și musafirii, la o zi onomastică, sau într-o zi de sărbătoare și cu siguranță vor fi încântați atât de deliciosul gust, cât și de aspect.
Ca tips: peste blatul răcit se poate întinde un piure de fructe și apoi se va orna cu bezeaua fiartă.
Vezi rețeta în varianta VIDEO AICI!
Iar ai băut un păhărel în plus şi eşti chinuit de mahmureală? Tanţi Nuţi din Vaslui îţi dezvăluie adevărata reţetă de C... Secretul supei cu găluște a fost dezvăluit de o gospodină din Bucovina. Nu ai cum să dai greș vreodată cu această rețetă...