Antena Căutare

Cele mai simple și delicioase rețete de post! De la chisăliță, la budincă de cartofi, turte cu mac și sarmale cu orez și legume

În zilele de post, gospodinele au ocazia să gătească bucate delicioase, după rețete simple. 

În zilele de post, gospodinele au ocazia să gătească bucate delicioase, după rețete simple.

În postul Crăciunului se prepară, mai ales la sat, cele mai renumite mâncăruri sunt:

„Borş gros” – din crupe de porumb şi varză acră. Se spală bine crupele, se pun la fiert, se adaugă varza murată tocată mărunt. Se fierbe la foc încet, să nu să se prindă de ceaun. Cînd crupele şi varza sînt fierte, aparte se prăjeşte ceapa tăiată mărunt în ulei şi se toarnă în borş. Se consumă fierbinte.

Se pregătesc şi alte feluri de borşuri: borş cu fasole, cu varză, cu mazăre, cu tăiţei, cartofi, etc.; diferite feluri de bucate din fasole: fierte cu ceapă, prăjite, făcăluite cu usturoi.

Sînt nelipsite şi vărzarele cu bostan, cu varză, turtele cu mac, colţunaşii cu cartofi, cu varză etc.

„Varzare cu bostan” – se curăţă bostanul, se dă prin răzătoare, se îndulceşte cu zahăr. Se face un aluat din făină albă de grîu, apă şi puţină sare. Se întinde cîte o turtă nu prea mare, se pune bostan, se fac vărzare rotunde dintr-o singură foaie şi se coc în cuptor.

Articolul continuă după reclamă

„Turte cu mac” – se face un aluat din făină albă, apă şi puţină sare. Se întind foi cu grosimea de 2-3 mm şi se coc la aragaz sau în cuptor. După ce s-au copt, se lasă să se răcorească. Se rup bucăţele potrivite şi se pun într-un vas, stropindu-se cu apă îndulcită. În acest timp se freacă mac cu zahăr pînă se înălbeşte. Se adaugă puţină apă şi se amestecă cu turtele. Turtele cu mac se pregătesc la mesele de pomenire, la sărbătorile din timpul posturilor.

„Chisăliţa” – se iau tot felul de fructe uscate (mere, prune, pere) şi se pun la fiert în apă, adăugîndu-se zahăr după gust. Se serveşte rece.

„Turte cu ulei” – se face un aluat din făină albă, apă. Se întinde turta cu o grosime de 2-3 mm şi se taie felii late de 2 cm şi lungi de 10 cm. Se fierb în apă cu sare. Cînd sînt fierte se ung cu ceapă prăjită în ulei.

Din acelaşi aluat se fac colţunaşi cu varză, cartofi, vişine, magiun, etc.

„Bostan fiert” – se curăţă bostanul de seminţe, de coajă. Se taie bucăţi nu prea mari şi se pun la fiert cu puţină apă. Se serveşte îndulcit cu zahăr.

„Bostan copt” – se curăţă bostanul de seminţe, de coajă, se taie bucăţi nu prea mari şi se dă la cuptor, presărîndu-le cu zahăr sau miere. Se serveşte fierbinte sau rece.

„Sarmale de post” – orez, morcov, ceapă, pastă de roşii, sare, piper negru măcinat. Ceapa se taie mărunt şi se căleşte în ulei, se adaugă morcovul dat prin răzătoare, se lasă puţin la foc, apoi se pune o lingură de pastă de roşii. Amestecul dat se toarnă peste orezul spălat din timp, se adaugă sare, piper negru măcinat. Sarmalele se învelesc în frunze de podbal, frunze de arţar, de stevie.

„Pilaf cu praz” – se curăţă prazul, se taie rondele şi se înăbuşă în ulei, se adaugă orez (300 g) curăţit şi spălat în mai multe ape, continuînd călirea, o lingură de pastă de roşii. Se potriveşte de sare şi piper. Se toarnă deasupra apă, să cuprindă compoziţia, se acoperă vasul cu un capac şi se pune la cuptor pentru 20 minute. Se serveşte fierbinte.

„Prăjituri de post” – un pahar de borş acru sau de moare de roşii, un pahar de ulei, un pahar de zahăr, o lingură de bicarbonat de sodiu stinsă în oţet, făină cît cuprinde. Se amestecă borşul, uleiul, zahărul, făina şi bicarbonatul de sodiu pînă se obţine un aluat potrivit de vîrtos. Se taie diferite forme cu o rotiţă specială sau se dau prin maşina de tocat carne printr-o formă specială. Se coc la cuptor la foc potrivit.

„Budincă de cartofi” – 600 g de cartofi, 2 cepe, 100 g ulei, 2 linguri de făină, sare, piper negru măcinat, 2 căţei de usturoi pisat. Se fierb cartofii curăţiţi de coajă, ceapa tăiată mărunt. Se face un piureu în care se adaugă ulei, sare, piper negru, făina. Compoziţia obţinută se toarnă într-o formă unsă cu ulei şi tapetată cu pesmeţi. Se coace la cuptor la foc potrivit. Budinca coaptă se stropeşte cu usturoi pisat şi se serveşte fierbinte.

Sursă: moldovenii.md

„Mămăliga de barabule”, deliciul bucovinean tradițional direct la tine în farfurie! Cea mai simplă rețetă!... Cum să faci clătite fără făină. Un mic dejun delicios, realizat din două ingrediente banale...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
X Factor sezonul 11, 30 martie 2025. Suanna Bodog a interpretat piesa "Tamally Maak" Duminica, 30.03.2025, 20:08
Citește și
Roata rețetelor. Rețetă de mușchi de porc cu sos de fructe de cactus, un deliciu de care te vei îndrăgosti
3 zodii atrag succesul în aprilie 2025. Află dacă te numeri printre ele Catine.ro
Roata rețetelor. Supa cremă de morcovi cu portocale și anason. Ce truc folosește Chef Orlando Zaharia pentru un...
Ținuta de gală a Thaliei a atras toate privirile la un eveniment caritabil. Cum a arătat vedeta Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Adriana Bahmuțeanu a câștigat un nou proces. Câți bani are de primit de la Victor, fiul afaceristului Viorel Micula Libertatea.ro
Ce salarii și sporuri au judecătorii CCR: Președintele Marian Enache primește bani în plus pentru risc și... Ziare.com
Anunțul lui Ilie Năstase, după lovitura uriașă dată de Ion Țiriac în România: „Asta e important!” AntenaSport
De ce au divorțat, de fapt, Daciana Sârbu și Victor Ponta. Motivul dezvăluit de politician: „Dacă eu n-am fost... Elle
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare Spynews.ro
Carmen Harra vorbește despre surpriza de la alegeri: „O femeie apare în prim plan!“ BZI
Loredana a sărutat un celebru tiktoker! Acesta a rămas fără reacție BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase HelloTaste.ro
Se complică situația tinerei de pe OnlyFans care a fost găsită aruncată pe un drum din Dubai. Ultimul anunț... Antena3.ro
Cel mai rapid procesor din lume ar putea deveni o realitate în curând. Ce tranzistor inedit au creat experții din... useit
Horoscopul zilei de 2 aprilie 2025. Racii sunt fericiți cu viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Poșta Română își scoate sediile la vânzare. Se lansează cea mai mare ofertă imobiliară a anului Jurnalul
Adoptă un suflet, schimbă o viață: Cum poți oferi o a doua șansă animalelor de la All Souls Rescue Center Kudika
Horoscopul chinezesc 2-6 aprilie 2025. Câştiguri suplimentare, şanse de promovare la muncă şi relaţii frumoase Playtech
Cine e românul care a câștigat premiul cel mare la Loto 6/49. Omul a plecat acasă cu peste 6 milioane de euro Redactia.ro
Ploi, vijelii şi grindină în mai multe zone din ţară. ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele patru... Observator
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale MediCOOL
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană HelloTaste
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei ProSport
Jobul PART-TIME plătit cu 8.000 lei/lună în România. Culmea, se lucrează numai de acasă! Gandul
Cât costă să rezervi o noapte de cazare în hotelul Simonei Halep din Mamaia, pentru iulie 2025 CanCan
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc DeParinti
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs ZUTV
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum UseIT
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x