Cancerul ar putea fi depistat printr-o simplă analiză de sânge. Este noua metodă descoperită de americani. Metodă pe care a dezvoltat-o şi o echipă de cercetători din Timişoara, dar care nu a primit aplauze în lumea întreagă. Banii nu au fost suficienţi, iar Ministerul Cercetării a respins proiectele românilor de la finanţare.
O echipă de cercetători de la Johns Hopkins University a reuşit aproape imposibilul: diagnosticarea cancerului printr-un test de sânge.
"ADN-ul este codul genetic al vieţii noastre. Şi ştim că boala canceroasă este genetică. ADN-ul poate fi citit din sânge şi ştim ca ADN-ul unui pacient cu cancer este diferit de cel normal", spune Gert Attard, doctor la Institutul de Cercetare si Evolutie a Cancerului din Londra.
Un pas uriaş în istoria medicinei. Unul pe care şi cercetătorii români ar fi vrut să îl facă, dar nu au putut dintr-un motiv aproape obişnuit pentru ţara noastră: lipsa de finanţare. Cele trei proiecte ar fi dus la exact acelaşi rezultat, spune echipa de cercetători de la Timişoara.
Dacă s-ar pune în practică, mii de bolnavi ar putea primi o şansă la viaţă. Acum, stresul până la obţinerea diagnosticului este uriaş. Pacientul este trimis de la medicul de familie, de unde trebuie să ia o trimitere, la medicul specialist. De acolo, la un laborator sau la spital, unde îşi face analizele de rigoare, ecografii sau, după caz o biopsie. Şi în final, ajunge cu rezultatele la un medic oncolog pentru stabilirea tratamentului.
Între timp, însă, peste 80.000 de cazuri de cancer apar în fiecare an în România şi aproape jumătate dintre bolnavi mor din cauza maladiilor oncologice.