Iar modelul e acelaşi ca în oraşul Ţăndărei, oamenii nu au respectat izolarea, au mers împreună la petreceri şi pomeni.
Poliţişti şi jandarmi supraveghează 24 de ore din 24 localitatea Crăciuneşti în care trăiesc puţin peste 4.000 de oameni. Forţele de ordine încearcă să ţină piept localnicilor care nu vor să respecte regulile izolării.
La intrările şi ieşirile din comună au fost instalate filtre ale Poliţiei. Toţi locuitorii care trec pe aici sunt verificaţi, iar dacă nu au o justificare serioasă pentru a părăsi localitatea, sunt întorşi înapoi.
În tot judeţul Mureş sunt confirmate 250 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus. 76 dintre acestea, adică aproape o treime, sunt din Crăciuneşti. Opt localnici au fost răpuşi de virus. Decesul cu numărul 386 anunţat azi de Grupul de Comunicare Strategică provine din acelaşi focar. Este vorba despre un bărbat de doar 39 de ani care s-a stins la spitalul din Târgu Mureş. Înmormântarea lui s-a ţinut tot astăzi cu doar câteva rude si sub ochii poliţiştilor.
"Au venit alte cazuri, alte cazuri care s-au pozitivat, practic fiind o transmitere comunitară în zonă", conform directorului DSP, Mureș, Iuliu Moldovan.
La fel ca-n Ţăndărei, cele mai multe cazuri au fost confirmate într-o comunitate restrânsă, în câteva familii. Iar autorităţile cred că explozia de îmbolnăviri a avut loc după o pomană.
"Cineva a murit în familie, au făcut o pomană, unde au fost foarte mulţi prezenţi. Deci ăsta este neamul. Deci nu e răspândit în comună, este răspândit în familia care este suficient de mare", spune primarul din Crăciunești.
În Crăciuneşti, până şi primarul împreună cu opt anagjaţi ai primăriei au fost nevoiţi să se izoleze la domiciliu. Totul în urma unei şedinţe pe care au avut o cu medicul de familie din comună, care ulterior a fost confirmat pozitiv.
Situaţia este monitorizată atent de la Bucureşti. Într un interviu în exclusivitate pentru Observator ministrul Sănătăţii a vorbit despre posibilitatea închiderii comunei.
Localitatea Reteag din judeţul Bistriţa Năsăud riscă să devină al doilea Ţăndărei al Romaniei
"În astfel de situaţii, după nişte evaluări la Institutul Naţional de Sănătate Publică, atingând un anumit scor, asta înseamnă decese la o mie de locuitori, infectaţi la o mie de locuitori, transmitere, creşterea numărului de cazuri pe zi, atunci putem decide inclusiv carantinarea.",a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.
Până acum două localităţi sunt complet închise în România: Suceava şi Ţăndărei.
Incendiu în Joia Mare la mănăstirea Râmeț, din județul Alba. Locașul de cult a mai fost cuprins de flăcări și în urmă cu... Fundația Mereu Aproape sprijină Fundația pentru SMURD cu două unități mobile de terapie intensivă, dotate cu echipament...