Astăzi sunt unele dintre cele mai comune alimente de pe masa oamenilor, însă în trecut au fost considerate interzise. Fiecare are povestea sa și ascunde secrete nebănuite.
Mărul
Una dintre cele mai cunoscute povești biblice este cea a lui Adam și Eva, care nu i-au dat ascultare lui Dumnezeu și au mâncat din copacul cunoașterii din Grădina Eden.
Deși majoritatea asociază fructul oprit cu un măr roșu și strălucitor, Biblia nu l-a identificat niciodată. Această neînțelegere este originară dintr-o traducere latină a Bibliei, din secolul al IV-lea. Cuvântul evreiesc "ra" a fost explicat prin "malum", care înseamnă atât "rău" cât și "măr".
Mai târziu, în Renaștere, pictorii au interpretat scena din Biblie, cu Adam și Eva ținând un măr. Deși istoricii au ajuns la concluzia că nu era vorba despre un măr în Grădina Edenului, ci mai degrabă de o rodie sau o gutuie, mărul a rămas simbolul tentație și al păcatului pe tot parcursul istoriei.
Roșia
Un alt fruct cu o reputație ciudată este roșia. Originară din Munții Anzi dar "domesticită" în America Centrală, roșia a fost binevenită în bucătăria spaniolă și italiană după ce a ajuns și în Europa, la începutul secolului XVI-lea.
Totuși, clasificare sa ca făcând parte dintr-o familie de plante otrăvitoare, i-a determinat pe mulți să fie reticenți. În America de Nord, în jurul anului 1710, roșiile erau mai mult plante ornamentale, cultivate mai mult pentru frumusețe decât ca ingrediente culinare. Abia după secolul XVIII, roșiile au căpătat mai multă popularitate, pentru ca apoi să fie considerate din nou periculoase din pricina unui dăunător - viermele verde, considerat otrăvitor.
Din fericire, mitul a fost spulberat și astăzi roșiile sunt considerate un ingredient de bază în arta culinară, consumat pe întreg globul.
Cartoful
Originar din America de Sud, cartoful a fost și el urmărit de suspiciuni în urma introducerii sale în Spania în 1570 și ulterior extins în Europa.
Ca și în cazul roșiilor, cartofii nu au fost văzuți cu ochi buni încă de la început, aspectul lor diform determinându-i pe oameni să creadă că poate produce boli precum lepra, sifilisul ori o infecție ciudată a limfei. Nemții chiar au refuzat să mănânce cartofii oferiți gratuit de Frederick cel Mare în timpul foametei din 1774.
De-a lungul timpului, cartofii au fost apreciați pentru randamentul lor, putând fi cultivați în diferite soluri, climate și având valori nutritive excepționale. Astăzi sunt una dintre cele mai importante culturi din lume în ceea ce privește consumul uman.
Cel de-al doilea sezon ”Hell’s Kitchen – Iadul bucătarilor” debutează cu două ediții, pe 9 și 10 martie, de la 20.30.
Crezi că le faci față celor mai duri chefi? "Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor" revine la Antena 1... Cei trei Chefi s-au pus pe povestit! Cele mai frumoase amintiri legate de mucenicii din perioada copilăriei!...