- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Iată care sunt principalele cinci greșeli pe care le fac stăpânii de câini și cum le poți evita:
Neacordarea de atenție
Cățelușii sunt ființe sociale și există riscul să devină stresați sau agresivi dacă nu primesc suficientă atenție. Cele mai frecvente semne că trebuie să îi dedici mai mult timp patrupedului tău sunt: rosul lucrurilor din casă, lătratul sau scărpinatul excesiv. Încearcă să îi acorzi zilnic măcar o oră sau două de atenție. Dacă ai un program foarte încărcat, încearcă să găsești un vecin care să stea cu el în timpul zilei sau să îl duci la o pensiune pentru animăluțe.
Inexistența unei alimentații sănătoase
La fel ca oamenii, și câinii au nevoie de o alimentație completă și echilibrată. Încearcă să îi oferi cățelușului tău o hrană uscată pentru câini potrivită taliei lui, pe care o poți completa cu mâncare gătită în casă pentru el. Nu îi oferi patrupedului tot ce mănânci tu pentru că anumite alimente, precum dulciurile, îi pot face mai mult rău. Dacă nu ești sigur ce mâncare să îi dai sau vezi că nu reacționează bine la ceva, vorbește cu veterinarul lui ca să îi croiască un regim potrivit pentru el. O altă greșeală frecventă pe care trebuie să o eviți este să îi dai prea multă mâncare, întrucât câinii pot ajunge foarte repede la obezitate. Încearcă să măsori cantitatea de mâncare și să păstrezi ore fixe pentru mese astfel încât cățelului tău să i se facă foame în jurul acelor ore.
Recompensarea fără motiv/prea deasă
Mulți stăpâni ajung să ofere prea multe recompense pentru a-și arăta afecțiunea, fără să recompenseze efectiv un anumit comportament din partea animalului, lucru care poate confuza câinele sau chiar încuraja anumite deprinderi nepotrivite, precum cerșitul de mâncare. Gustările ar trebui oferite predominant în sesiunile de învățare, atunci când câinele execută o comandă, ca să-l încurajezi. Ai grijă ca acestea să nu depășească 10% din cantitatea de mâncare primită zilnic și să îi oferi gustările între mese, nu înainte sau după.
Pedepsirea
Animalele nu fac întotdeauna legătura între comportamentul lor și o reacție agresivă și pot ajunge să dezvolte o frică irațională de stăpâni. Adu-ți aminte mereu că pedepsești comportamentul, nu câinele și evită bătăile sua țipatul. Atunci când greșește cu ceva, adoptă un ton ferm și repetă-i o comandă exersată pentru astfel de momente (“Nu!”, “Cuminte”). Dacă asta nu funcționează, o altă pedeapsă eficientă este să îl ignori o perioadă sau să părăsești camera ca să îi descurajezi aceli tip de comportament.
Inexistenta unui set de reguli
Câinii au nevoie de un set de reguli după care să se ghideze, reguli care trebuie întărite și puse în aplicare de către toți membrii familiei, pentru ca animalele să nu devină confuze. Regulile ar trebui să îi arate cățelului ce are și ce nu are voie să facă: în ce camere îi este permis accesul, unde doarme, cine este responsabil de el, cum trebuie să se poarte atunci când vine un străin în casă și alte lucruri care sunt importante pentru stăpân. Totodată, și cu atât mai mult dacă animalul de companie se află în grija mai multor membri ai familiei, trebuie să existe niște reguli legată de comportamentul față de el, ca să știe la ce să se aștepte: să nu fie lovit, să nu fie întrerupt atunci când mănâncă, să nu țipe nimeni la el.
Câinii au nevoie de atenție și grijă de la stăpânii lor și oferă la rândul lor aceste lucruri. Chiar dacă au ajuns să dezvolte comportamente nepotrivite, de cele mai multe ori acestea pot fi schimbate cu răbdare și dedicare din partea stăpânului.