Căutare Live

5 greșeli făcute de stăpânii de câini

Adopția unui câine este de multe ori o decizie impulsivă, iar cățeii primesc multă atenție la început, când sunt pui, iar apoi ajung să fie ignorați sau să dezvolte comportamente distructive. Câinii sunt foarte dependenți de stăpânii lor, de aceea este foarte important ca aceștia să le dedice suficient timp, să aibă grijă la alimentația lor și să îi învețe cu anumite reguli.

Animale de companie

freepik.com

Iată care sunt principalele cinci greșeli pe care le fac stăpânii de câini și cum le poți evita:

Neacordarea de atenție

Cățelușii sunt ființe sociale și există riscul să devină stresați sau agresivi dacă nu primesc suficientă atenție. Cele mai frecvente semne că trebuie să îi dedici mai mult timp patrupedului tău sunt: rosul lucrurilor din casă, lătratul sau scărpinatul excesiv. Încearcă să îi acorzi zilnic măcar o oră sau două de atenție. Dacă ai un program foarte încărcat, încearcă să găsești un vecin care să stea cu el în timpul zilei sau să îl duci la o pensiune pentru animăluțe.

Inexistența unei alimentații sănătoase

La fel ca oamenii, și câinii au nevoie de o alimentație completă și echilibrată. Încearcă să îi oferi cățelușului tău o hrană uscată pentru câini potrivită taliei lui, pe care o poți completa cu mâncare gătită în casă pentru el. Nu îi oferi patrupedului tot ce mănânci tu pentru că anumite alimente, precum dulciurile, îi pot face mai mult rău. Dacă nu ești sigur ce mâncare să îi dai sau vezi că nu reacționează bine la ceva, vorbește cu veterinarul lui ca să îi croiască un regim potrivit pentru el. O altă greșeală frecventă pe care trebuie să o eviți este să îi dai prea multă mâncare, întrucât câinii pot ajunge foarte repede la obezitate. Încearcă să măsori cantitatea de mâncare și să păstrezi ore fixe pentru mese astfel încât cățelului tău să i se facă foame în jurul acelor ore.

Recompensarea fără motiv/prea deasă

Mulți stăpâni ajung să ofere prea multe recompense pentru a-și arăta afecțiunea, fără să recompenseze efectiv un anumit comportament din partea animalului, lucru care poate confuza câinele sau chiar încuraja anumite deprinderi nepotrivite, precum cerșitul de mâncare. Gustările ar trebui oferite predominant în sesiunile de învățare, atunci când câinele execută o comandă, ca să-l încurajezi. Ai grijă ca acestea să nu depășească 10% din cantitatea de mâncare primită zilnic și să îi oferi gustările între mese, nu înainte sau după.

Pedepsirea

Animalele nu fac întotdeauna legătura între comportamentul lor și o reacție agresivă și pot ajunge să dezvolte o frică irațională de stăpâni. Adu-ți aminte mereu că pedepsești comportamentul, nu câinele și evită bătăile sua țipatul. Atunci când greșește cu ceva, adoptă un ton ferm și repetă-i o comandă exersată pentru astfel de momente (“Nu!”, “Cuminte”). Dacă asta nu funcționează, o altă pedeapsă eficientă este să îl ignori o perioadă sau să părăsești camera ca să îi descurajezi aceli tip de comportament.

Inexistenta unui set de reguli

Câinii au nevoie de un set de reguli după care să se ghideze, reguli care trebuie întărite și puse în aplicare de către toți membrii familiei, pentru ca animalele să nu devină confuze. Regulile ar trebui să îi arate cățelului ce are și ce nu are voie să facă: în ce camere îi este permis accesul, unde doarme, cine este responsabil de el, cum trebuie să se poarte atunci când vine un străin în casă și alte lucruri care sunt importante pentru stăpân. Totodată, și cu atât mai mult dacă animalul de companie se află în grija mai multor membri ai familiei, trebuie să existe niște reguli legată de comportamentul față de el, ca să știe la ce să se aștepte: să nu fie lovit, să nu fie întrerupt atunci când mănâncă, să nu țipe nimeni la el.

Câinii au nevoie de atenție și grijă de la stăpânii lor și oferă la rândul lor aceste lucruri. Chiar dacă au ajuns să dezvolte comportamente nepotrivite, de cele mai multe ori acestea pot fi schimbate cu răbdare și dedicare din partea stăpânului.


Ce înseamnă ora 11:11 în numerologie. Semnificații și curiozități
Dacă vrei să afli ce înseamnă ora 11:11 în numerologie, trebuie să știi că astrele au un...
Horoscopul zilei de 5 octombrie 2022. Gemenii trebuie să trăiască fără regrete. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 5 octombrie 2022 spune că Gemenii sunt genul de persoane care nu se uită...
Parteneri
Pui cu sos de ardei portughez, perfect pentru un prânz în familie
Catine.ro
Ultimele știri
x