Antena Căutare

Când trebuie să schimbi ghiveciul la orhidee și la alte plante de apartament

Orhideea, dar și celelalte plante de apartament crescute în ghiveci au nevoie de îngrijire periodic. Când trebuie să schimbi ghiveciul și substratul, atât la orhidee, cât și la celelalte plante pe care le ai în casă

Galerie
Schimbare ghiveci orhidee

Orhideea, dar și celelalte plante de apartament crescute în ghiveci au nevoie de îngrijire periodic. Când trebuie să schimbi ghiveciul și substratul, atât la orhidee, cât și la celelalte plante pe care le ai în casă

Schimbarea ghiveciului la o anumită perioadă de timp este necesară atât în cazul orhideelor, cât și al celorlalte plante de apartament. Dacă schimbarea ghiveciului la orhidee necesită o atenție deosebită și-un substrat special, în cazul altor flori la ghiveci se pot aplica reguli generale de transplantare.

Când trebuie schimbat ghiveciul unei flori?

  • Ghiveciul trebuie schimbat când cumperi o plantă nouă
Articolul continuă după reclamă

Din pepinieră până în momentul în care ajung la tine acasă, plantele sunt ţinute în recipiente de plastic temporare, speciale pentru transport. De aceea este bine ca, după ce ai cumpărat o plantă, să îi schimbi recipientul cu un ghiveci. Nu uita, acesta trebuie neapărat să aibă orificii de drenaj şi o farfurioară sau o mască în care să adaugi apa.

  • Când planta a crescut prea mare trebuie schimbat ghiveciul

Dacă planta s-a dezvoltat foarte mult, atunci are nevoie de un ghiveci mai mare. Îţi poţi da uşor seama de acest lucru deoarece rădăcinile au umplut tot ghiveciul şi ies prin orifi ciile de drenaj sau se văd la suprafaţa solului.

De asemenea, este momentul să înlocuieşti ghiveciul şi dacă planta este atât de mare încât şi-a pierdut stabilitatea. Mut-o treptat în ghivece cu câte un număr mai mare (cu 1 - 2 cm în plus în diametru).

  • Momentul optim de transplantare

Finalul lui februarie – începutul lui martie este cea mai bună perioadă pentru a muta plantele dintr-un ghiveci în altul. Acum, ritmul de dezvoltare al plantei se intensifică, iar rădăcinile vor avea mai multe şanse de acomodare cu noul loc.

Odată cu ghiveciul trebuie schimbat şi pământul sau substratul pe care floarea îl are. Scoate uşor planta din vechiul ghiveci, scutură bine pământul de pe rădăcini, mut-o în noul recipient, adaugă pământ proaspăt până la punctul în care rădăcina se îmbină cu tulpina, apoi presează-l uşor pentru a scoate aerul din el. Menţine-l umed (dar fără ca apa să băltească) timp de câteva zile.

  • Atenţie la vasele-mască!

Sunt ornamentale, dar au destule inconveniente: pe fundul lor stagnează surplusul de apă din pământ, scurs prin orificiile ghiveciului. Din cauza umidităţii continue, rădăcinile vor putrezi. Soluţia este să pui apă mai rar, să controlezi mai des dacă a rămas apă în vasul-mască şi să o arunci de fiecare dată.

Cum se schimbă ghiveciul:

  • Se scot plantele din ghiveci.
  • Se mărunţeşte pământul cuprins de rădăcini, cu grijă, pentru a nu-l dezintegra total.
  • Se elimină rădăcinile moarte şi se crează o uşoară aerisire. Rădăcinile foarte lungi şi bolnave se elimină cu foarfeca sau cu bisturiul, însă nu se elimină total pământul de pe rădăcini. Excepție facem în situația în care se remarcă prezența păduchilor ţestoşi sau lânoşi, care, în urma tratamentelor părţilor aeriene, migrează în pământ, ca şi în cazul atacului dăunătorilor asupra rădăcinilor.
  • Plantarea în noul ghiveci se face alegând un ghiveci al cărui diametru să fie mai mare cu 2-3 centimetri față de volumul de pământ cuprins de rădăcini. Dacă se folosesc ghivece vechi, acestea se spală şi se dezinfectează, recomandarea specialiștilor fiind să se folosească ghivece ceramice, din lut ars, care permit un mai bun schimb de aer cu exteriorul şi păstrază umiditatea mai bine. În cazul folosirii lor, înainte de transplantare, ghiveciul se ţin scufundat în apă cel puţin o zi.
  • Pământul folosit trebuie să fie ravăn, nu uscat, și să ocupe circa o treime – o jumătate din înălţimea vasului, în funţie de balotul de pământ cuprins de rădăcini la aşezarea plantei la acelaşi nivel cum a fost balotul vechi.
  • Plantele se așează într-o poziție cât mai dreaptă. Astfel, cu o mână se ţine planta iar cu cealaltă se adaugă pământ de jur împrejur, rotindu-se ghiveciu pentru uniformizare, cu degetele bine răsfirate se îndeasă pământul pe margini. Se adaugă pământ până la nivel necesar şi se bate uşor cu plana pe lateral sau se bate ghiveciul pe masă, având grijă să se compacteze pământul doar la suprafață. Ca și nivel, se lasă 1-2 cm de spațiu liber până la marginea superioară a vasului, astfel încât să se facă ușor udarea plantelor.

Schimbarea ghiveciului la orhidee- Când se schimbă substratul

Înainte să ne apucăm de transplantarea orhideelor este foarte important să ținem cont de faptul că avem nevoie de substrat pentru orhidee. Plantarea orhideelor în pământ nu este recomandată, sunt șanse mari ca acestea să nu reziste și să nu înflorească așa cum ar face-o în substratul special pentru orhidee.

Când trebuie să schimbi ghiveciul la orhidee și la alte plante de apartament

Schimbarea ghiveciului

Transplantarea orhideelor se face numai după ce planta a încetat să mai înflorească și a început să producă rădăcini și frunze noi.

E importantă schimbarea ghiveciului în acest moment deoarece orhideea are nevoie de substrat nou și de nutrienți pentru a înflori în continuare. Se curăță orhideea de toate elementele moarte (frunze sau rădăcini).

De pe rădăcina plantei se vor îndepărta bucățile din vechiul substrat. În noul ghiveci se va așeza un strat astfel încât să se mențină înălțimea anterioară de plantare. Se așează planta și se acoperă cu noul substrat, presând foarte ușor și uniform în jurul plantei. În prima săptămână planta nu se udă, permițând în acest fel substratului să se așeze, iar rădăcinilor să se adapteze la noul mediu. După 7 zile se reia udarea.

Nu sunt necesare fertilizări în primele luni după ce substratul este schimbat. Referitor la tipul de ghiveci, mulți specialiști recomandă vasele transparente întrucât orhideea este o plantă epifită, ale cărei rădăcini se dezvoltă deasupra solului. Totodată, nu se recomandă schimbarea ghiveciului după cumpărarea orhideei (se poate păstra în același vas și doi ani fără probleme), dar dacă totuși vreți să faceți acest pas, se va opta pentru o dimensiune asemănătoare a vasului.

Citește și: Cum să îngrijești orhideea în casă. Trucuri pentru a avea flori în tot timpul anului

Dorel Cherecheș – Reprezentant Comercial Case Mexi: ”Cred cu tărie în casele pe structură metalică!”... Ce plante de grădină alungă țânțarii în mod natural. Tu le ai?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x