- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Căpșuni în ghiveci, urcătoare sau nu, aceasta este alternativa pentru cei care își doresc căpșuni gustoase toată vara, chiar dacă nu au o grădină. Îngrijire, preț și tot ce trebuie să știi despre cultivarea căpșunilor.
Dacă ești iubitor de plante și îți dorești să fi înconjurat de verdeață chiar dacă locuiești într-un apartament la bloc, alege să cultivi fructele tale preferate. Cultivarea pe terase sau balcon a diverselor plante cu fructe comestibile sau legume proaspete și nu beneficiază de spațiu pentru a le cultiva în grădină.
Căpșunile constituie o variantă bună deoarece sunt plante care se pot cultiva cu ușurință în ghivece-jardiniere. Este recomandat ca înaintea plantării stolonilor de căpșun este necesar să alegi cu grijă soiul de cultură. Trebuie să știi că există multe varietăți de căpșun care rodesc de mai multe ori pe an, pe când alte soiuri rodesc doar o dată.
Căpșuni în ghiveci – Cum alegem vasul
Vasul potrivit în care căpșunile s-ar putea dezvolta cel mai bine trebuie să fie mai mult larg decât adânc (diametrul de 20-30 cm sau jardiniere). Rădăcinile căpșunilor sunt superficiale, ele dezvoltându-se la suprafața solului. De asemenea, culoarea vasului nu ar trebui să fie închisă pentru a evita o căldură prea mare la nivelul rădăcinilor. Mai mult decât atât, drenajul vasului este important pentru a evita umiditatea excesivă în substrat. Astfel, se asigură și o creștere în condiții optime a căpșunilor.
Căpșuni în ghiveci – Ce substrat folosim
Pământul trebuie să fie bine drenat, afânat, cu fertilitate moderată și un pH între 6-6,8. Astfel, poți folosi un amestec de turbă, pământ de frunze, perlit și nisip. Desigur că poți opta și pentru pământul pe care îl găsești în supermarket la secțiunea de grădină. La acesta se va adăuga 20% nisip.
Căpșuni în ghiveci –Plantare
Plantarea se poate face individual în ghivece (2 plante la un ghiveci cu diametrul de 20-30 cm). Stolonii de căpșuni se poziționează peste substratul din ghivece, așezând rădăcinile cu grijă, acoperindu-le și presând ușor.
Căpșuni în ghiveci – Lumina
Lumina reprezintă un factor extraordinar de important când vine vorba de creșterea căpșunilor. Lumina este importantă pentru înflorirea și fructificarea căpșunilor. Căpșunile necesită cel puțin 6-8 ore de soare pe zi.
Căpșuni în ghiveci –Fertilizarea căpșunilor
Pentru fertilizare, puteți folosi cantități moderate de îngrășăminte Complexe, dar și hidrosolubile și foliare pentru căpșunii fertilizați în ghivece.
Căpșuni în ghiveci –Udarea căpșunilor
Se recomandă ca udarea căpșunilor să se realizeze cu cantități moderate de apă și doar atunci când substratul de la suprafață este uscat. Pentru a evita murdărirea fructelor cu pământ, puteți aplica un strat de mulci din paie în partea superioară a ghiveciului.
Atunci când se dezvoltă plantele de căpșuni, apar și stolinii cu care care căpșunii se înmulțesc. Aceia trebuie înlăturați. La încetarea perioadei de rodire, se recomandă înlăturarea frunzelor bătrâne cât mai aproape de centrul plantei. În acest fel lumina va ajunge în centrul plantei, dezvoltând frunze noi.
Pentru a ne asigura recolte anuale, se recomandă înlocuirea primăvara a stolonilor de căpșuni la fiecare 2-4 ani. Este recomandată ca în primele 6-8 luni de la plantare să nu lăsăm plantele să fructifice.
Căpșuni în ghiveci – Preț
Dacă dorești să cumperi ghivece cu stoloni de căpșuni gata plantați, poți găsi aceste plante în magazinele de specialitate la prețul aproximativ de 4.50 lei/ bucată.
Idei și trucuri pentru amenajare baie de 3 mp. Cum folosești spațiul eficient... Amenajarea grădinii de vară. Cum să amenajezi grădina cu flori, ieftin și rapid...