Românii adoră grătarul, mai ales vara. Totuși, oricât de gustos ar fi acesta, există și o parte mai puțin plăcută: curățarea. Indiferent de tipul de carne folosit sau de câtă grăsime folosești pentru a unge grilajul, grătarul tot se va murdări și vei depune efort ca să îl cureți temeinic.
Totuși, folosind trucul potrivit, efortul va deveni mai mic. Descoperă în rândurile de mai jos cum cureți grătarul astfel încât să fie ca nou, folosind doar 3 lucruri. Rezultatele te vor uimi.
Cum cureți grătarul astfel încât să fie ca nou, folosind doar 3 lucruri. Rezultatele te vor uimi
Anotimpul vara aproape că este sinonim la români cu grătarul. La munte, la mare, la pădure, în locurile special amenajate sau în propria curte, românii adoră să facă grătar nu doar la ocazii speciale precum zile libere de la stat sau onomastici și aniversări, ci și doar ca simplu prilej de a se bucura de momente alături de familie sau prieteni.
Citește și: Rețete gustoase pentru un grătar perfect de vară. Ce tip de carne să pui și ce legume să adaugi lângă
Totuși, oricât de multe măsuri ar lua bucătarul la început, grătarul tot va trebui temeinic curățat. Totuși, iată că există și soluții salvatoare, menite să îi ajute pe oameni să scape de corvoada curățirii grilajului de resturi, grăsime și urme de arsură.
Mike Boumphrey, un expert în grătare de la Gates Garden Centre (un magazine cu articole de grădinărit din Marea Britanie) a dezvăluit care sunt sfaturile sale pentru a rezolva simplu, rapid și ieftin prolema grătarului murdar.
Potrivit acestuia, ca să cureți grătarul astfel încât să fie ca nou ai nevoie de 3 ingrediente, precum: o găleată cu apă, lavete, soluții speciale de curățat grătarul.
Expertul în grătare recomandă: „Vă sugerăm perii de grătar cu peri din oțel inoxidabil pentru curățarea grătarelor, un spray de curățare externă a grătarului și un spray de curățare a grătarului de grătar sigur pentru alimente. Curățarea grătarului este crucială, deoarece un grătar murdar poate adăposti bacterii și murdărie, contaminând produsele înainte sau în timpul gătirii. Resturile pot, de asemenea, afecta performanța grătarului și îi pot reduce durata de viață, mai ales dacă este vorba despre un grătar electric exterior. Începeți prin a aprinde grătarul, pentru a arde orice resturi de mâncare sau grăsime. Acest lucru se face lăsându-l să se încălzească la flacără maximă cu capacul închis timp de aproximativ 15 minute și apoi lăsând grătarul să se răcească. Apoi, îndepărtați orice urmă de grăsime și murdărie. Pulverizați soluție de curățare a grătarului pe interior, lăsați să acționeze. Ștergeți suprafața cu o cârpă moale sau un burețel și folosiți o altă cârpă moale și umedă pentru a îndepărta reziduurile.
Mai întâi, frecați de sus în jos barele cu o perie de grătar, lucrând pe secțiuni. Apoi, terminați prin spălarea grătarelor cu un detergent de grătare timp de 30 de secunde, pentru a ajuta la descompunerea oricărei murdării sau grăsimi rămase. Lucrați în grătar cu un burete de curățat până când sunteți mulțumit de rezultat și ștergeți cu o cârpă moale și umedă. Apoi după ce a curățat interiorul se va curăța și exteriorul, tot cu o soluție degresantă. Se curăță cu lacvetă de microfibră la final, pentru strălucire”, a explicat Mike Boumphrey, expert în grătare, potrivit celor de la mirror.co.uk.
Soluții naturale ce te ajută să cureți grătarul astfel încât să fie ca nou
Sarea, bicarbonatul de sodiu, soluția de oțet sau de lămâie sunt și ele adesea folosite la curățat, ca soluții alternative nechimice.
O soluție eficientă este cea formată din o parte apă la una de oțet. Amestecul se toarnă sau se pulverizează pe grătar, se lasă să acționeze 15 minute, apoi se freacă bine cu o perie de sârmă sau un burete abraziv. La final se lustruiește cu o lavetă.
Alte soluții, de folosit în mod similar:
- 3 linguri de bicarbonat de sodiu și puțină apă (cât să formeze o pastă groasă)
- 1 lămâie tăiată în jumătate cu sare grunjoasă (sau sare de mare) (se toarnă sare pe grătar, apoi se freacă folosind jumătatea de lămâie. La final se lustruiește cu laveta).
- Ceapa tăiată (taie o ceapă mare în două. Prinde-o cu o furculiță și freacă grătarul fierbinte. Ceapa elimină sucuri acide care ajută la curățare și degresare)
- 1 parte oțet și una apă