Dacă nu ai propria centrală, cel mai probabil depinzi de regiile de energie termică pentru căldură. Dar de multe ori, acestea furnizează agentul termic foarte târziu sau cu o intensitate insuficientă și tu ajungi să faci frigul în propria casă.
Dar și cu centrală și fără, pot apărea defecțiuni și să te trezești fără o sursă de încălzire. Asta este o problemă pentru tine dar mai ales dacă ai copii mici care pot răci foarte ușor.
Pentru a evita astfel de situații care îți provoacă disconfort, ar trebui să ai la dispoziție alte surse de încălzire. Îți detaliem mai jos care sunt opțiunile tale și beneficiile fiecărui aparatîn parte.
1. Aeroterme
Aerotermele au avantajul că sunt mici și ușoare, pot fi mutate ușor dintr-o încăpere în alta și au capacitatea de a încălzi o cameră întreagă. Principiul lor de funcționare este destul de simplu: sunt alcătuite dintr-o rezistență care încălzește aerul și un ventilator care îl suflă în încăpere.
Din cauza ventilatorului scot un zgomot care poate fi deranjant dacă încerci să dormi și usucă aerul din încăpere; ar fi ideal să ai un umidificator pentru a regla nivelul de umiditate din încăpere.
Beneficii:
- pot încălzi o cameră într-un timp scurt;
- portabile, pot fi transportată ușor;
- au temperatura și puterea reglabilă;
- nu funcționează pe bază de gaz, deci nu există riscul de scurgeri.
2. Radiatoare
Există radiatoare care funcționează pe principiul unei aeroterme da și radiatoare cu halogen. Acestea din urmă nu încălzesc tot aerul din cameră, ci direct corpurile din fața lui. Practic, ca să te bucuri de căldură, va trebui să îndrepți mereu radiatorul în direcția ta și să nu existe obiecte care să îi restricționeze funcționarea.
Modul lor de funcționare se bazează pe elemente metalice care direcționează radiația infraroșie spre obiectele din fața lor. Astfel, deoarece transferul este rapid, te vei încălzi într-un timp scurt cu ajutorul acestora.
Beneficii:
- portabile, ușor de transportat;
- transferul are loc rapid;
- rezistente la temperaturi înalte;
- nivelul intensității reglabil.
3. Convectoare electrice
Convectoarele seamănă ca formă cu un calorifer tradițional, dar principiul de funcționare este diferit: aerul rece de la podea intră în convector unde este încălzit de o rezistență și apoi eliberat înspre tavan.
Ai mai multe variante din care să alegi, pot fi fixe sau mobile, și pot fi montate atât pe podea cât și pe perete. Deși sunt mai grele comparat cu aparatele de mai sus, au o formă subțire, înaltă și nu ocupă mult spațiu.
Beneficii:
- recirculă aerul din încăpere;
- nu fac zgomot;
- pot fi folosite pentru a usca haine rapid;
- nu ocupă mult spațiu.
4. Calorifere electrice
Caloriferele electrice funcționează pe bază de ulei; acesta se încălzește și rămâne cald o perioadă lungă chiar dacă este scos din priză. Astfel, poți poziționa caloriferul lângă pat când te bagi la somn, fără să îți faci griji că este încă în priză.
Deoarece încălzesc mai întâi aerul din apropierea lor, e bine să se afle în imediata apropiere a canapelei pe care stai sau a patului copilului. Va trebui să îl pornești din timp, deorece uleiul se încălzește lent.
Beneficii:
- nu este zgomotos;
- rămâne cald o perioadă lungă de timp;
- poți usca haine pe el;
- pot încălzi și întreaga cameră.
Pentru că îți pasă de sănătatea ta și a celor din jur, de multe ori, o sursă alternativă de încălzire este necesară. Alege aparatul în funcțiile de nevoile tale și de dimensiunea încăperii pe care vrei să o încălzești.
Moșii de Toamnă 2018. Obiceiuri și tradiții în Sâmbăta Morților... Cel mai bun set de cuțite pentru tine - Recomandări utile...