- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pentru a obține ambianța dorită într-un anumit spațiu, trebuie pe de-o parte să alegi produsele potrivite, iar pe de altă parte să le plasezi corespunzător pentru a obține cantitatea optimă de lumină.
Pentru că există mai multe tipuri de iluminat, poate deveni dificil să alegi varianta potrivită pentru tine, așa că te ajutăm cu câteva sfaturi utile.
1. Iluminatul ambiental
Acest tip de iluminat produce o atmosferă relaxantă și poate fi susținut cel mai bine cu lumină caldă. Iluminatul ambiental nu se bazează pe o singură sursă de lumină, ci pe complementaritatea corpurilor de iluminat dintr-o încăpere. Poți aprinde simultan o lampă de birou și un pendul cu abajur, pentru a crea un efect plăcut. Iluminatul ambiental este cel mai eficient când vrei să faci economie la consumul de energie electrică.
2. Iluminatul funcțional
Acest tip de iluminat se limitează la o suprafață restrânsă a locuinței tale. Iluminatul punctual este mai mult practic decât relaxant și presupune existența unei veioze sau a unei lămpi de birou pentru a lumina local, fără a evidenția restul încăperii. Acest tip de iluminat bazat pe corpuri de iluminat practice sau decorative presupune surse suplimentare de lumină care sunt utilizate cu un scop, într-un context clar.
3. Iluminatul general
Îl regăsim în orice tip de locuință, indiferent de suprafața sa. Presupune folosirea unor corpuri de iluminat ce emană suficient de multă lumină, pentru ca întregul spațiu să fie vizibil. Este asemănător unui înveliș diafan care îmbracă încăperea și îi oferă lumină caldă, omogenă, fără accente de strălucire care ar putea deranja vizual. Lustrele sau aplicele reprezintă cele mai bune exemple, deoarece ocupă spațiul central al tavanului dintr-o încăpere. Acest tip de iluminat este potrivit pentru a însoți diferite activități nocturne: învățat, gătit, distracție cu prietenii etc.
4. Iluminatul decorativ
Dacă ai în locuința ta un obiect pe care vrei să îl pui literalmente într-o lumină bună, pentru ca oaspeții să îl admire, iluminatul decorativ te poate ajuta să creezi un efect teatral. Bazat de obicei pe spot-uri cu lumină rece, care pot evidenția anumite detalii, iluminatul decorativ are mai degrabă rol estetic decât util.
5. Iluminatul cinetic
Se bazează pe capacitatea anumitor surse de iluminat de a-și schimba în timp real unghiul din care emit lumina, producând efecte stilistice surprinzătoare. Dinamismul și modul plăcut prin care poate surprinde, fac din iluminatul cinetic o metodă trendy pentru a pune în valoare o locuință cu decor deosebit. Iluminatul cinetic utilizează lumini colorate, în mișcare, cum sunt cele care reproduc focul dintr-un șemineu, și atrage atenția prin impactul vizual creat de dualitatea culoare – mișcare.
Naturală sau artificială, lumina este un factor important care ne influențează activitățile, starea emoțională și chiar sănătatea. Dacă nu te poți bucura de prea multă lumină naturală pentru locuința ta, folosește corpurile de iluminat astfel încât să creezi cel mai înalt nivel de confort cu ajutorul luminii artificiale.