Antena Căutare

Adolescentii - afectati de muzica ascultata la casti

Intr-un studiu aparut recent in The Journal of the American Medical Association (JAMA), specialistii sustin ca in ultimul deceniu s-a marit cu aproximativ 30% riscul pierderii auzului in cazul adolescentilor.

Principala cauza a acestui fenomen o reprezinta cresterea timpului cat adolescentii folosesc MP3-ului. Psihologii vorbesc despre un supraconsum de muzica atunci cand vor sa defineasca relatia dintre adolescenti, muzica si MP3. Medicii orelisti sunt si mai ingrijorati.

Astfel, Medicul Nathalie Loudon, specialist in audiofonologie la Spitalul Trousseau, din Paris, atrage atentia ca adolescentii nu constientizeaza riscurile. In repetate randuri, profesorul doctor Dorin Sarafoleanu a subliniat faptul ca, de la nastere, dispunem de un valoros capital auditiv, pe care, din pacate, in special adolescentii il irosesc, lasandu-l la dispozitia decibelilor multe si multe ore zilnic.

Acest obicei din ce in ce mai frecvent explica fragilitatea la nivelul celulelor auditive observata in cazul adolescentilor. Mai grav este ca se inregistreaza o pierdere a auzului ireversibila daca expunerea celulelor auditive este indelungata. Celulele afectate nu se mai recupereaza. Ele mor, fara putinta de regenerare.

In mod curent, la MP3, adolescentii depasesc 90-100 de decibeli, ceea ce este extrem de periculos, in conditiile in care 120 de decibeli reprezinta pragul ce duce la durere. Comparativ cu un concert ascultat intr-o sala, la MP3, sunetul este continuu, fara pauza pentru ureche, ceea ce constituie un stres puternic.

Articolul continuă după reclamă

Tocmai de aceea, pentru a reduce acest stres, specialistii recomanda castile externe in locul celor interne, care asigura protectia mai buna a urechii, dar si calitatea sunetului. De asemenea, profesorul doctor Dorin Sarafoleanu recomanda evitarea suprasolicitarii urechilor, scaderea volumului sunetului si sa nu stam cu castile in urechi mai mult de doua ore zilnic.

Ceea ce nu inseamna sa ascultam doua ore incontinuu, ci cu pauze, dictate de insusi simtul auzului, care da semnale cand are nevoie de odihna. Semnalele constau in acufene - tiuituri ascutite, deranjante, care ne avertizeaza ca urechea a obosit. Persistenta acufenelor este semnul ca ne pandeste pierderea auzului, situatie in care trebuie consultat de urgenta medicul specialist.

Stresul auditiv provocat de MP3 nu este unic. Specialistii atrag atentia ca la stresul auditiv intretinut de folosirea incorecta a MP3-ului mai adaugam si zgomotul traficului rutier, zgomotul propriu al unor locuri de munca, al telefoanelor. Sunt zgomote nocive, intense, continue, care contribuie la pierderea auzului.

sursa: Jurnalul National

foto: saidaonline.com

Invata sa ingrijesti floarea de Bauhinia... Citeste despre lumea din jurul tau!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x