Dar sunt si situatii cand peste drum de casa se construieste, se darama si atunci nu rezolvi mare lucru prin aerisire. In aceste situatii, apelati la plante. Dar nu la intamplare. Ci tinand seama de doua reguli: nu toate plantele ornamentale depolueaza aerul di fiecare zona a casei cu planta ei.
Bucatarie si baie. Pentru aceste spatii este indicat Anthurium sau Floarea flamingo, planta tropicala frumoasa, viguroasa, cu flori rosii. Este ideala pentru bucatarie si baie, deoarece este dovedit faptul ca absoarbe amoniacul (a nu se confunda cu amoniacul solutie) si tot felul de compusi organici volatili degajati de produsele folosite pentru intretinerea curateniei. Azaleea este indicata pentru bucatarie, deoarece absoarbe petele de grasime.
Living. Este singurul loc din casa unde mai este permis cu chiu, cu vai fumatul. Ei bine, Gerbera reuşeşte foarte bine "sa inghita" fumul si sa redea aerului prospetime. Tot Gerbera filtreaza foarte bine poluanti cum ar fi formaldehida si toluenul. Recomandate pentru holuri si saloane sunt deopotriva Filodendronul, Iedera şi Beaucarnea, cunoscuta si sub numele de Piciorul elefantului, care creste in vreo 20 de specii.
Camere. Chlorophytum este cea mai frecventa planta de apartament, deoarece creste foarte repede si da in scurt timp noi plante. Are frunzele lungi, verzi sau cu linii galben-albe si se aranjeaza perfect in cosuri atarnate. Pe langa aceste avantaje, Chlorophytum filtreaza aerul de benzen si numerosi solventi.
Daca preferati o planta deosebita alegeti Spathilphyllum hybride. Botezata si Floarea lunii, aceasta planta se acomodeaza rapid, este usor de integrat in orice ambient gratie florilor albe extrem de elegante si, pe deasupra, absoarbe ca o sugativa amoniacul, acetoana si alti poluanti ce plutesc in aerul din camerele noastre. In plus, Floarea lunii este ca un aspirator pentru praful din aer. Filtre bune sunt Aloe vera si Ficusul.
Indiferent unde este plasat calculatorul, langa acesta puneti un Cactus. El reuseste sa inmagazineze buna parte din radiatiile emise.
Medicii au si ei un cuvant de spus. Si anume: persoanele alergice, suferinde de astm sa consulte medicul curant inainte de a ornamenta casa cu plante. Aceeasi recomandare este valabila si in cazul dormitorului copilului. Si inca un sfat: totusi, nici o planta din lume nu poate inlocui o gura de aer proaspat.
sursa: Jurnalul.ro
foto: Hepta.ro