- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Acum incepi sa simti stomacul care tot incearca sa iti atraga atentia asupra sa. Noroc ca s-a inventat hamburgerul, „proiectat" astfel incat sa-l mananci repede si usor, tinandu-l doar cu o mana, fara sa te murdaresti; ai scapat astfel de farfurie si furculita.
Chifteaua din interior are mai mult gust de condimente decat de carne, iar cele doua jumatati de chifla sunt atat de moi, incat ti se lipesc de cerul gurii - dar astea sunt detalii pe care oricum nu ai timp sa le observi. Ti-a luat un minut sa mananci hamburgerul si vreo 30 de secunde sa iti bei cafeaua. Felicitari! Tocmai ai luat un mic dejun cu adevarat rapid, demn de invidiat de catre orice om dinamic, mereu in miscare, mereu in criza de timp.
De ce Fast Food?
Fast foodurile au aparut pentru a satisface dorinta oamenilor de a fi cat mai eficienti, de a economisi timp, de a face mai multe lucruri concomitent. Astfel, timpul care ar fi trebuit sa fie destinat meselor a fost redistribuit catre alte activitati, care au fost considerate mai importante.
La prima vedere, pare o idee demna de laudat, utila tuturor celor care sunt preocupati de cariera si/ sau de familie. Ideea nu a fost doar laudata, ci a avut un succes enorm: fast food-ul s-a transformat intr-o industrie de miliarde de dolari.
Ce se intampla daca mananci la fast-food
Probabil te gandesti ca nu are rost sa citesti mai departe pentru ca stii deja raspunsul: mancarea de tip fast food nu este sanatoasa si te poate imbolnavi. Nu gresesti, insa lucrurile sunt mult mai complicate. In afara de calitatea alimentelor, putem vorbi deja de o cultura de tip fast food, in care a manca repede este mai important decat a manca sanatos si se impune chiar ca un stil de viata. In primul rand, daca totusi ajungi la un fast food si te gandesti ce sa comanzi, este inutil sa stai prea mult pe ganduri; desi crezi ca ai la dispozitie o varietate de feluri de mancare, majoritatea contin o cantitate considerabila de porumb: bauturi acidulate (100% porumb), milk shake (78%), sos pentru salata (65%), nuggeturi de pui (56%), cheesburger (52%), cartofi prajiti (23%).
In al doilea rand, problemele digestive care pot aparea daca mananci la fast food nu sunt legate exclusiv de hrana in sine. 85% din cei care acuza probleme digestive nu sufera, de fapt, de... probleme digestive. Stresul, viteza cu care mancam, lipsa de atentie la masa sunt in topul factorilor care genereaza probleme digestive.
Stresul este legat de cele mai multe ori tot de viteza cu care ne miscam, cu care abordam diferite experiente in viata.
In al treilea rand, daca mananci alimente fast-food (semipreparate care se gatesc repede), alterezi comunicarea cu propriul corp. In mod normal, cand mananci sanatos, corpul iti transmite mesaje cu privire la nutrientii de care are nevoie: iti va fi pofta de anumite alimente; in aceasta situatie, vei reusi sa faci cele mai potrivite alegeri culinare si sa iti mentii sanatatea. Daca ii dai corpului junk food (alimente cu gust, dar fara nutrienti, cum sunt si cele de la fast food), corpul iti va da inapoi altfel de mesaje, sub forma simptomelor sau chiar a bolilor.
Nu in ultimul rand, felul in care mananci este strans legat de felul in care iti traiesti viata. Daca mananci repede, vei ajunge sa te misti prin viata rapid si sa pierzi o multime de detalii care, de fapt, fac deliciul vietii. In concluzie, ce alegi? Sa mananci pe fuga, sa treci rapid prin orice experienta? Sau sa savurezi mancarea, sa iei de la ea mai mult decat nutrienti si sa-ti cresti calitatea vietii, bucurandu-te de toate laturile placute ale ei? Alegerea iti apartine.
Daca mananci repede:
- Se elimina nutrientii;
- Scade capacitatea de a arde calorii;
- Creste cortizolul (hormonul stresului);
- Cresc depunerile de grasime;
- Pe termen lung, se degenereaza celulele.
Citeste si alte articole pe Good Food!
FOTO: hepta.ro