Antena Căutare

Afla cum iti poti rata viata fiind un perfectionist!

Unii oameni isi doresc sa faca totul cat mai bine posibil sau sa aiba parte de cele mai bune lucruri din toate laturile vietii. Putem oare atinge perfectiunea? Si este de dorit sa facem permanent acest efort?

Unii cauta perfectiunea in anumite domenii in care vor sa atinga nivelul de performanta, dar altii cauta perfectiunea in toate aspectele vietii. O cauta in legatura cu propria persoana sau pretind perfectiunea din partea celor cu care intra in contact. Se stie ca nu exista lucru perfect. Astfel, daca vei cauta mereu ca totul sa fie perfect, vei fi frustrat, stresat, dezamagit si poate chiar deprimat.

Acest lucru nu te va ajuta, ci chiar iti va pune „bete in roate". Te vei autosabota. Uneori perfectionismul te poate duce la amanarea exagerata a sarcinilor, asteptand „momentul perfect" pentru a face ceva. Vei fi atat de preocupat sa atingi perfectiunea incat nu te vei mai raporta adecvat la sarcina.

Teama de a nu gresi te poate face sa verifici de foarte multe ori fiecare pas al actiunii tale, blocandu-te pe anumite detalii pe care te incapatanezi sa le realizezi perfect. Astfel, vei pierde mult timp si vei intarzia trecerea la urmatorul pas. Uneori vei renunta la ceea ce ai inceput doar pentru ca nu-ti iese perfect.

In concluzie, perfectionismul este ineficient, neproductiv si provoaca sentimente de inutilitate, vinovatie, tristete, furie, dezamagire etc.

Perfectionistii sunt foarte greu de multumit. Asemenea oameni au asteptari nerealiste de la propria persoana, de la ceilalti si de la viata in general, isi fixeaza scopuri ireale.


De multe ori, perfectionismul este insuflat din copilarie, de parinti autoritari care ofera dragoste si atentie copiilor doar ca recompensa pentru lucrurile facute foarte bine si ii pedepsesc daca lucrurile nu sunt facute asa cum isi doresc. Copilul primeste astfel un mesaj de genul „esti iubit si acceptat doar daca esti perfect sau daca faci totul perfect." El devine perfectionist de teama de a nu dezamagi, de a nu fi respins de cei din jur, deci din dorinta de a fi apreciat, remarcat. Asadar, ca parinti, perfectionistii vor fi foarte autoritari si vor vrea sa aiba copii perfecti.

Pentru ca perfectionistii au asteptari foarte mari de la cei pe care vor sa-i determine sa traiasca aproape de ideal, cand isi cauta partener, asteapta „persoana perfecta" (Fat-Frumos sau Ileana Cosanzeana) si risca astfel sa ramana singuri, deoarece nimeni nu este perfect.

Perfectionismul este alimentat in mediile care promoveaza competitia, unde se pune mare pret pe statutul social si pe parerea celorlalti. Este des intalnit in mediile organizationale unde competitia este foarte mare si oamenii sunt apreciati prin prisma succesului pe care il au.

Cand trebuie sa iei masuri

Este absolut normal sa fii constiincios si sa vrei sa-ti indeplinesti sarcinile cat mai bine sau sa fii ambitios, sa ai aspiratii inalte si sa vrei sa stralucesti in anumite domenii. Dar specialistii spun ca ar trebui sa iei masuri daca:'

- regreti lucruri lipsite de importanta, din trecut, care nu au iesit asa cum ai fi vrut;

- critici frecvent si dai mereu vina pe altii;

- iti faci foarte multe griji pentru posibilele greseli din viitor si - nu crezi in reusita ta;

- nu te bucuri de ceea ce faci pentru ca te framanta teama de a nu gresi;

- cauti perfectiunea in toate domeniile: slujba perfecta, partenerul perfect, copiii perfecti, casa perfecta etc. Vrei sa fii cel mai bun si sa nu gresesti niciodata.

Cum sa... nu fii perfect

De obicei, perfectionistii nu accepta ca ar avea o problema sau ca ar trebui sa se schimbe. Insa, daca te recunosti in descriere si vrei sa faci ceva pentru a scapa de aceasta problema, ia in calcul urmatoarele sugestii ale specialistilor:

Fixeaza-ti scopuri realiste, in acord cu posibilitatile. Nu confunda scopurile inalte cu scopurile ireale si dorinta de a face performanta cu dorinta de a fi perfect. Daca ti-ai fixat un scop prea inalt, pe care nu-l poti atinge, fii flexibil si adapteaza-te situatiei.

Nu te invinovati pentru greselile pe care le faci si accepta imperfectiunile tale, ca si pe ale celor din jur. Nu poti fi bun la toate. Accepta-te asa cum esti.

Bucura-te de succese, oricat de mici ar fi acestea

Tine cont de faptul ca omul e supus greselii si ca greseala reprezinta o ocazie de a invata.Concentreaza-te pe ceea ce este necesar si esential. Fixeaza-ti termene limita.

Nu este o catastrofa sa gresesti. Identifica-ti credintele irationale si analizeaza-le cu atentie. Gaseste-ti echilibrul. Incearca sa evoluezi, dar cu pasi mici.

Perfectionismul este o sursa de stres si s-a dovedit stiintific ca perfectionistii sunt mult mai stresati decat cei cu scopuri obisnuite.

Citeste si revista Felicia!

Foto: careerplanning.about.com

Cum se trateaza suferintele barbatilor... Pericol crescut de astm pentru copiii care iubesc fast-foodul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x