- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Deşi unii copiii sunt în mod firesc mai organizaţi decât alţii, copilul dumneavoastră va beneficia dacă îl ajutaţi să-şi stabilească o rutină şi un sistem proprii, astfel încât să fie mai eficienţi. Şi cum îi putem ajuta pe copii să dezvolte aptitudinile de care au nevoie pentru a reuşi acasă şi la şcoală?
1.Folosiţi liste
Obişnuiţi copilul cu ceea ce înseamnă o listă cu lucruri de făcut. Poate fi chiar cu paşii pe care trebuie să îi urmeze dimineaţa pentru a se pregăti să meargă la şcoală. O listă poate fi folosită pentru a urmări diferite proiecte, sarcini şi pentru a nu uita de anumite materiale necesare la ore.
Copiii care au o memorie vizuală bună funcţionează de multe ori mai bine atunci când au în faţă o foaie cu ce trebuie făcut şi pot vedea cum au progresat prin sarcinile duse la bun-sfârşit şi bifate.
2.Reuşiţi să ţineţi sub control timpul alocat temelor
Înainte de a vă apuca de teme, încurajaţi-vă copilul să numeroteze sarcinile în ordinea în care ar trebui făcute. Ar trebui să înceapă cu ceva mai uşor şi rapid de făcut - îi va crea un sentiment de mulţumire şi reuşită. Cu toate acestea, nu lăsaţi ce este mai greu şi necesită mai mult timp la sfârşit, când copilul este obosit şi mai puţin motivat să facă faţă unei provocări.
3.Pregătiţi un loc dedicat studiului
Copilul dmneavoastră ar trebui să îşi facă temele şi să înveţe în acelaşi loc de fiecare dată. Acest loc nu trebuie să fie neapărat dormitorul, dar ar trebui să fie un spaţiu liniştit, cu puţine lucruri care să îl distragă. Toate materialele pentru şcoală ar trebui să fie la îndemână, incluzând rigle, creioane, pixuri, dicţionare şi un calculator. Toate acestea sunt utile pentru cei care au tendinţa de a pierde timpul căutându-le, dar şi pentru că sunt esenţiale în realizarea temelor. Dacă doreşte să înveţe în preajma voastră, este o ocazie bună de a-i monitoriza progresul şi a încuraja obiceiuri bune pentru studiu. Cu toate acestea, asiguraţi-vă că încurajaţi independenţa şi evitaţi capcana de a-i rezolva temele!
4. Stabiliţi un timp pentru teme
Copilul dumneavoastră ar trebui să ştie că o anumită perioadă de timp este rezervată zilnic studiului şi temelor. Cel mai prielnic moment nu este imediat după şcoală, lăsaţi-i să se relaxeze un pic. Unii pot lucra mai bine dimineaţa. Astfel, de îndată ce răsare soarele nu daţi drumul la televizor ci îndemnaţi-i la teme cât încă sunt fresh şi energici! În zilele când nu au teme, timpul ar putea fi folosit pentru a revizui unele lecţii, a citi de plăcere sau a începe un proiect mai amplu. Excepţia vine în după-amiezele de vineri când toţi copiii ar trebui să se relaxeze şi să se joace cu prietenii!
5. Păstraţi caiete sau dosare organizate
Copiii primesc destul de multe foi la şcoală şi acest lucru se poate transforma într-un coşmar de dezordine şi probleme. Ajutaţi-l pe copil să aibă totul sub control ţinând foile într-un dosar sau avându-le prinse, capsate. Astfel îi va fi mai uşor copilului să revadă materialele pentru fiecare zi de şcoală şi să şi le organizeze pe cele necesare pregătirii pentru teste. Puteţi folosi foi separatoare între capitole sau semne colorate. Nu uitaţi să rezervaţi un loc special sarcinilor încheiate.
6.Faceţi o curăţenie generală săptămânală
Încurajaţi copilul să îşi sorteze lucrurile din ghiozdan, cărţile şi caietele în fiecare săptămână. Lucrările şi testele vechi ar trebui organizate şi ţinute într-un fişier separat.
7.Realizaţi un program al casei
Încercaţi să stabiliţi şi să respectaţi ca masa de seară şi ora de somn să aibă loc regulat, la aceeaşi oră. Aceasta îl va ajuta pe copil să intre într-un anumit ritm acasă. Copiii care au o oră de somn regulată, merg la şcoală bine odihniţi. Încercaţi să limitaţi uitatul la televizor şi joaca la calculator la anumite perioade de timp de pe parcursul zilei.
8.Realizaţi un calendar absolut
Realizaţi un calendar mare de perete pentru casă, în care să includeţi activităţile familiei, programe pentru activităţi extrecurriculare, zile libere de la şcoală şi alte evenimente majore de acasă şi de la şcoală. Notaţi datele când copii au examene importante sau au de predat proiecte. Aceast lucru va ajuta membrii familiei să ştie ce activităţi au ceilalţi şi să nu existe conflicte în programarea unor activităţi împreună.
9.Pregătiţi-vă pentru ziua ce urmează
Înainte să meargă la culcare, copilul ar trebui să îşi facă ghiozdanul, să îşi aleagă hainele pentru a doua zi, împreună cu accesoriile necesare. Astfel dimineaţa se va desfăşura fără stres sau confuzii şi îl va ajuta pe copil să se pregătească rapid pentru ziua ce îl aşteaptă.
10.Ajutaţi-l pe măsură ce învaţă să devină mai organizat
Ajutaţi-vă copilul să dezvolte aptitudini organizaţionale oferindu-i un bun exemplu! Când păstraţi liste şi orare pe uşa frigiderului de exemplu, vă înnoiţi calendarul şi păstraţi foi şi materiale organizate, le arătaţi copiilor cum se face.
Melasma sau petele cauzate de soare... Micul dejun...optional?...