Fiind fragile, ele se pot rupe si duc la extravazarea si degradarea hemoglobinei in tesutul din jurul ochilor, care va lua culoarea violet-cenusie.
Lipsa somnului este prima cauza la care ne gandim atunci cand avem cearcane. Aceasta determina paloarea fetei si potenteaza astfel culoarea violacee de sub ochi.
Alergiile pot produce sau inrautati cearcanele, prin aparitia pruritului la nivelul ochilor. Aceasta va duce la frecarea pielii perioculare si implicit laspargerea vaselor fine de sange, cu aparitia culorii violet-cenusii.
Afectiuni precum anemia, circulatia vasculara deficitara, deshidratarea pot fi cauze importante ale aparitiei cearcanelor.
Expunerea la soare si bronzarea imbunatatesc temporar aspectul fetei, prin estomparea cearcanelor, dar, pe termen lung, razele ultraviolete deshidrateaza, imbatranesc pielea si o pigmenteaza suplimentar.
In ceea ce priveste optiunile terapeutice, putem apela la produse cosmetice pentru camuflarea lor si la cele dermatologice pentru diminuarea lor, fie prin intarirea peretilor capilarelor si normalizarea circulatiei subcutanate, cresterea elasticitatii pielii sau, daca este cazul, prin depigmentare.
Putem completa tratamentul cu aplicarea acasa de comprese reci cu ceai verde, negru sau felii de castravete, hidratarea corespunzatoare prin consumul a 2 litri de apa pe zi, odihna suficienta, dieta sanatoasa si renuntarea la fumat.
Atunci cand rezultatele se lasa asteptate,putem apela la procedee dermatologice precum dermabraziune, chirurgie laser, injectare de acid hialuronic sau grasime proprie, in cazul cearcanelor adancite.
Citeste Revista Felicia