Antena Căutare

Bebelusii activi, mai sanatosi si mai inteligenti

In primii ani de viata poate parea dificil sa stabilesti o legatura cu bebelusul tau, pentru ca este atat de mic si fragil. In timp ce copiii pana in varsta de un an, in special primele 3 luni de viata sunt axati in special pe mancat si somn, ei se dezvolta destul de mult in aceasta perioada.

Ei invata despre lumea care ii inconjoara si descopera in mod constant lucruri noi. De la dezvoltarea fizica - invata sa isi foloseasca mainile si picioarele - la cea a creierului - incep sa vada si sa simta lucruri noi - la dezvoltarea sociala - care este familia mea? In cine pot avea incredere?

Insa atata timp cat parintii mai au si alte lucruri de facut: curatenie in casa, prepararea mancarii, poate fi tentant sa pui bebelusul intr-un patut cu jucarii atarnandu-i deasupra capului si sa il lasi sa se amuze singur. Desi acest lucru este benefic ocazional, este important ca parintii sa petreaca timp cu pruncii lor si sa ii ajute sa se dezvolte. Ce pot face ei cu un copil mic insa? Exista diferite activitati, in functie de varsta copilului:

pana la 3 luni: Danseaza cu bebelusul

A te misca si legana in timp ce canti sau asculti muzica poate sa il linisteasca pe cel mic. Timp de cateva luni el a fost leganat in pantece in mod constant. De aceea a-l tine la piept si a-l plimba ii aduce alinare, iar ascultatul muzicii ajuta la dezvoltarea auzului sau.

Articolul continuă după reclamă

3 luni: Statul pe burta

Pe masura ce copilul isi dezvolta musculature si invata sa isi sustina singur capul, este important s ail ajuti sa isi intareasca acesti muschi. Timpul pe care cel mic il petrece stand pe burta il ajuta sa faca acest lucru. Unor copii nu le place sa stea pe burta, insa de multe ori daca parintii se pun si ei pe burta pe pat sau podea si le vorbesc de la acelasi nivel, se pot simti mai confortabil. Copiii ar putea incepe sa se impinga in sus sau sa se legene. Razi cu el si incurajeaza-l pe masura ce se misca.

6 luni: Jocul cu esarfe

Esarfele pot fi o jucarie foarte buna pentru a fi folosita cu cel mic. O activitate poate fi aceea de a trece o esarfa printr-un tub de platic, carton sau hartie si a-i lasa un varf sa iasa in afara. Incurajeaza copilul sa o gaseasca si sa o traga afara. Astfel il inveti pe cel mic ce inseamna coordonarea mana-ochi si existenta obiectelor desi nu se vad de la inceput.

9 luni: Exploreaza!

Copilul invata in mod constant despre ce se petrece in jurul sau, cum suna, arata, cum se simte sau ce gust are. Poti s ail ajuti sa exploreze vorbindu-I despre lucrurile pe care le poate vedea pe geam sau cele pe care i le arati in carti. Ofera-i obiecte pe care sa le atinga, frunze, fire de iarba, legume, sa le cunoasca textura si mirosul.

Foto: tamitripp.com

Reteta zilei: Quiche Lorraine... Flirtul inseamna mai mult decat distractie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x