Antena Căutare

Cainii dezvolta adevarate fobii la zgomote

Teama de zgomote poate parea o gluma cand vorbim despre animalele de companie. Totusi, cainii, mai ales puii, sunt deosebit de stresati de galagie . Unele exemplare canine raman cu aceasta sensibilitate si cand cresc, asa ca manifestarea ce parea fireasca se transforma intr-o adevarata fobie.

Desi exista doar teorii care incearca sa explice cauzele ce stau la baza fobiei la zgomot, sunt totusi rase de caini care par a fi mai sensibile decat altele. Harmalaia, in sine, poate afecta orice animal de companie, dar gradul de severitate difera de la individ la individ. La caini, fobia de zgomot devine o problema serioasa in cazul in care, din cauza fricii, intra in panica si creeaza situatii periculoase atat pentru el, cat si pentru casa sau stapanii sai. Unii caini se ascund in locuri stramte sau fac orice pot pentru a scapa de galagia care ii sperie - sar gardul sau, pur si simplu, se arunca pe fereastra.

Ce masuri poti lua

Nu exista cu adevarat niciun tratament pentru vindecarea fobiei de zgomot, dar ne putem ajuta cainele sa-si schimbe comportamentul. Unul dintre primele lucruri la care trebuie sa te gandesti este sa amenajezi un loc special in care el sa se simta in siguranta, unde sa-l duci sau sa-l inveti sa se duca singur daca in casa sau afara e zgomot mare, iar el este inspaimantat. Asemenea situatii pot aparea cand locuiesti langa un stadion, de Revelion - cand se lanseaza artificii zgomotoase, in timpul unei furtuni - cand tuna si fulgera, cand vin gunoierii etc.

Sa ai un loc precum un cos ori o lada pentru caine, un loc intr-un dulap permanent intredeschis in care catelul sa se poata adaposti la nevoie, este benefic pentru moralul sau in cazul in care manifesta semne de fobie. Invatat sa mearga in aceste locuri sigure, se va simti mai confortabil si in siguranta si il va ajuta, de asemenea, sa-si stapaneasca reactiile. Imbunatateste mediul inconjurator schimband ferestrele simple cu cele care au o izolare fonica mai buna si inchide usile intre incaperi, astfel incat sa existe cat mai multe "bariere" intre caine si zgomotele exterioare. Se poate apela si la "zgomote" de fond care sa estompeze intensitatea celor de afara - un radio sau un casetofon lasat sa functioneze permanent in casa poate ajuta la calmarea cainelui.

Atitudinea potrivita

Articolul continuă după reclamă

Este foarte important sa nu incurajezi comportamentul lui exagerat din timpul episoadelor de spaima, dandu-i prea multa atentie. Spre binele cainelui, poarta-te normal, ca si cum nu se petrece nimic special, vorbeste cu el si da-i asigurari ca totul e bine, chiar daca este zgomot imprejur. Stiu ca doresti sa-i daruiesti confort psihic animalului alintandu-l cand il vezi asa speriat, insa daca procedezi in acest fel ii intaresti convingerea ca zgomotul este ceva de care, cu certitudine, trebuie sa se sperie.

La extrema opusa, in niciun caz nu trebuie sa-ti pedepsesti cainele pentru ca se teme. Asta ii va provoca anxietate care se adauga la problemele deja existente. Cainele are reactii severe in timpul carora se poate rani sau poate produce stricaciuni in casa. Trebuie sa te consulti cu medicul veterinar care sa-ti sugereze cateva modificari in casa sau in curte spre binele cainelui, ori sa-ti prescrie medicamente, in functie de severitatea afectiunii. Un alt ajutor la care poti apela este un specialist in dresajul cainilor cu probleme comportamentale. El are experienta necesara si foloseste tehnici speciale care pot schimb reactiile cainelui.

Citeste si Revista Felicia

FOTO: dogs4dogs.com

Cat de trendy erau tinerii in anii '60?... VIDEO! Bruno Mars despre noul sau single, "It will rain"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x