Pentru gravide, aportul de calciu este de doua ori mai important pentru ca trebuie sa acopere nu doar necesarul ei de calciu, ci si pe cel al fatului.
Doza zilnica recomandata unui adult este de 1.000 mg de calciu. In cazul gravidelor, necesarul de calciu creste in cel de-al treilea trimestru de sarcina, cand se formeaza scheletul fatului, ajungand la 1.200 mg/zi.
Daca nu se asigura acest aport, organismul gravidei apeleaza la rezervele de calciu din oase si dinti, ceea ce are ca efect demineralizarea lor. Carenta de calciu poate duce la aparitia cariilor si la caderea dintilor. Sistemul muscular si tiroida sunt, de asemenea, afectate de aportul insuficient de calciu din organism.
De ce este important?
Calciul este foarte important pentru dezvoltarea bebelusului, mai exact pentru dezvoltarea sistemului sau osos. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, un alt beneficiu al calciului este ca poate preveni hipertensiunea arteriala de sarcina si complicatiile acesteia.
"Indicat ar fi ca aportul de calciu sa fie asigurat din alimentatie si suplimente alimentare. Administrarea de calciu lactic poate declansa contractii. Nici cardiologii nu il recomanda, fiindca l-au asociat riscului de infarct", potrivit doctorului Anca Simionescu, medic primar obstetrician in cadrul Spitalului Clinic Filantropia.
Alimente recomandate
Cu o alimentatie echilibrata, orice gravida poate asigura un aport suficient de calciu pentru ea si bebelusul ei. El se asimileaza mai bine din branzeturi si iaurt decat din lapte, iar cand calculam doza zilnica trebuie sa tinem cont ca asimilam, in medie, 30% din cantitatea de calciu a alimentelor.
In 100 grame de branza proaspata de vaca se gasesc 90 mg de calciu, in aceeasi cantitate de branza de capra - 100 mg, in telemea 300 mg, in 100 ml de iaurt sunt 190 mg de calciu, iar in 100 ml de lapte de vaca degresat se gasesc 123 mg.
Necesarul zilnic poate fi asigurat si din: soia, varza alba, broccoli, varza de Bruxelles, salata, telina, linte, naut, fasole, andive, smochine, nuci, susan. Nu uitati ca, pentru a se asimila in oase, calciul are nevoie de vitamina D, vitamina soarelui.
Citeste jurnalul.ro