Antena Căutare

Calendar ortodox 31 august! Sărbătoare religioasă, zi de post! Ce nu ai voie să faci

Calendar creștin ortodox 31 august. E sărbătoare religioasă importantă pentru credincioși și zi de post. Biserica Ortodoxă Română prăznuiește punerea în raclă a brâului Maicii Domnului.

Galerie
| calendar cerstin ortodox 31 august

Calendar creștin ortodox 31 august. E sărbătoare religioasă importantă pentru credincioși și zi de post. Biserica Ortodoxă Română prăznuiește punerea în raclă a brâului Maicii Domnului.

Calendar ortodox 31 august 2018. Potrivit tradiției, Apostolul Toma, nefiind prezent la înmormântarea Maicii Domnului, a primit Sfântul Brâu că dovadă a învierii și înălțării ei cu trupul la cer. Acesta a fost țesut de Maica Domnului din păr de cămilă. Până în secolul al IV-lea, Brâul s-a păstrat la Ierusalim. Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare (379-395), aduce Cinstitul Brâu la Constantinopol în 395.

Calendar ortodox 31 august! Sărbătoare religioasă, zi de post! Ce nu ai voie să faci

În sec. al X-lea, în urmă vindecării sale miraculoase, împărăteasa Zoe, soția lui Leon cel Înțelept, a brodat Brâul cu fir de aur și l-a reașezat în raclă dăruită de împăratul Arcadie. Evenimentul reașezării Brâului în raclă este pomenit, în calendarul ortodox, la 31 august.

Articolul continuă după reclamă

Mai târziu, în secolul al XIII-lea, trimișii regelui bulgar Ionita Caloian iau Brâul de la Constantinopol. În secolul XIV, cneazul sârb Lazăr I (1372-1389) dăruiește Brâul mănăstirii Vatoped din Muntele Athos. După cercetările altora, acest Brâu a fost dăruit mănăstirii de împăratul bizantin Ioan Cantacuzino (1347-1355).

Între anii 1512 și 1520, domnitorul Țării Românești, Neagoe Basarab, a înnoit incintă mănăstirii Vatoped și a construit un paraclis cu hramul "Brâul Maicii Domnului". Acesta a fost reparat în 1794 tot cu ajutoare românești, iar în secolul al XIX-lea România a dăruit paraclisului o nouă catapeteasmă. De asemenea, raclă de argint în care se păstrează Brâul la mănăstirea Vatoped a fost confecționată în secolul al XVIII-lea în Țara Românească. Este vorba de fapt numai despre o parte din Brâu, pentru că alte două părți ale acestuia au fost dăruite în anul 1522 mănăstirii de maici Kato Xenias, situată la 50 km de Volos (Grecia).

Calendar ortodox 31 august! Sărbătoare religioasă, zi de post! Ce nu ai voie să faci

Brâul Maicii Domnului- tămăduiri miraculoase

De-a lungul vremii, Brâul Maicii Domnului a vindecat nenumărați bolnavi, în special de cancer, și a ajutat să nască femei care nu puțeau avea copii. Tămăduirea acestora s-a produs prin purtarea în jurul brâului a unei panglici care a fost atinsă de raclă în care se păstrează Brâul Maicii Domnului.

De asemenea, Cinstitul Brâu a făcut să înceteze diferite epidemii: în 1813, Brâul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus în Țara Românească pentru îndepărtarea ciumei; în 1871 sultanul turc sub a cărui protecție se găsea Muntele Athos după căderea Constantinopolului, a dus Brâul în țara să pentru îndepărtarea holerei; în 1894 Brâul a fost dus la Kios, pentru a înlătura epidemia care lovise plantațiile de lămâi și portocali.

Sărbătoare religioasă 31 august: Cum trebuie să postim

Postul este ascultare de poruncă lui Dumnezeu. Pornind cu acest prim scop, putem să înțelegem urmărea postului. De aceea, spre exemplu, poporul român, în simplitatea înțelepciunii lui, a zis așa: „Faptele, nu oală cu laptele” și ”postiți și vă rugați”. Postul este sănătate, randuială și celelalte. în primul rând el este ascultare.

Scopul postului nu este numai de a face deosebiri între unele mâncăruri, ci de a disciplina trupul şi puterile sufleteşti, spre uşurare şi curăţire de păcate', ne spune părintele Cleopa. Aşadar, nu este suficient să te abţii de la mâncarea de dulce.

Această înfrânare îţi atrage atenţia că trebuie să fii mai îngăduitor cu cei din jurul tău, să fii împăciuitor, mai iubitor, smerit. În perioada postului trebuie să te rogi mai mult, să îi ajuţi mai mult pe cei de lângă tine, să ocoleşti cât poţi păcatele.
Dar toate acestea trebuie făcute din inimă, nu cu forţa sau de ochii lumii, precum făceau fariseii.

Felurile postului

  • ajunare desăvârşită, când nu mâncăm şi nu bem nimic o zi întreagă; postul aspru sau uscat, când mâncăm numai spre seară mâncăruri uscate (pâine şi apă, fructe uscate, seminţe etc);
  • postul obişnuit sau comun, când mâncăm la orele obişnuite, dar numai mâncăruri de post', adică ne înfrânăm de la mâncărurile de dulce' (carne şi peşte, brânză, lapte, ouă, vin, grăsime);
  • postul uşor (dezlegarea), când se dezleagă la vin, peşte, icre şi untdelemn, cum se prevede în Tipic, la anumite sărbători care cad în cursul posturilor de peste an.
Sfântul Ierarh Alexandru. Ce este INTERZIS să facem. Aveți grijă, e PĂCAT mare!... Canon de rugăciune, 1 septembrie, la început de an bisericesc sau al Indictionului...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x