Potrivit calendar ortodox 2019, astăzi credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei Criteanul. Află cine a fost acesta și ce rugăciune se citește astăzi, 4 iulie, pentru ajutor și noroc.
Sfântul Andrei Criteanul s-a născut în jurul anului 660, în Damasc. Se spune că acesta a început să vorbească subit 7 ani, atunci când a primit Sfânta Împărtășanie. La 15 ani acesta devine călugăr la Biserica Sfantului Mormant, în Ierusalim.
Scrierile bisericești susțin că: „În 685, Teodor, Patriarhul Ierusalimului, îl trimite la Constantinopol pentru a confirmă acceptarea din partea Patriarhiei, a decretelor celui de-al Șaselea Sinod Ecumenic, împotrivă monotelismului. În timpul în care a stat în capitală Imperiului, Sfântul Andrei a fost hirotonit diacon, și a slujit pe lângă un orfelinat și un azil de bătrâni. În jurul anului 700 a fost numit Arhiepiscop de Gortyna, dioceză a Mitropoliei Creței. Moare în insulă Lebos, în jurul anului 740. Biserică îl cinstește în data de 4 iulie. Nu trebuie însă confundat cu Sfântul Andrei cel din Cretă sau “Calivitul”, prăznuit pe 17 octombrie, care a dobândit moarte martirică în 766.”
Calendar ortodox 4 iulie 2019. În această zi se mai face pomenirea:
-Sfintei Cuvioase Marta, mamă Sfântului Simeon;
-Sfântului Andrei Rubliov;
-Sfântului Sfințitului Mucenic Teodor, episcopul Chirinei;
-Sfântului Mucenic Teodot;
-Sfântului Mucenic Donat, episcopul Leviei;
-Sfintei Mucenițe Chiprila;
-Sfintelor Aroa și Luchia;
-Sfintei Asclipia;
-Sfântului Sfințitului Mucenic Teofil;
-Sfântului Cuvios Menighi.
Calendar ortodox 4 iulie. Scrierile Sf Andrei Criteanul
Sf Adrei Criteanul este cunoscut pentru scrierile sale de canoane și imne bisericești. Acesta a compus Canonul cel Mare (Canonul de pocainta) din Triod.
În același timp mai avem scris stihiri (tropare) și pentru unele sărbători în afară Postului:
Triode la Pavecerniță în Duminică Floriilor, apoi triode la utrenie: luni, marți, miercuri și joi, în Săptămâna Patimilor.
Canoane la Învierea lui Lazăr, în Duminică Mironosițelor, la Nașterea Maicii Domnului și a Sfântului Ioan Botezătorul și la Zămislirea Sfintei Ana. Stihiri la Întâmpinarea Domnului, la Înălțarea Sfintei Cruci, la Nașterea lui Hristos, la Sfinții Apostoli Petru și Pavel și la Sfântul Apostol Andrei.
Rugăciunea zilei de miercuri
Doamne Atotputernice şi Atotîndurate, îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peşteră şi ai fost vândut cu treizeci de arginţi de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoşii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!
Primeşte, Doamne, această mică rugăciune a mea şi umilită a mea voinţă, că mă întristez pentru că Te-am întristat şi mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr. La Tine, Preabunule Mântuitor, am toată nădejdea şi cred că Tu, Care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura şi de mine acum, ca să mă mântuieşti de chinurile cele de veci şi să mă învredniceşti Împărăţiei Tale. Nu Te depărta de la mine, Doamne, şi ajută-mi ca în toate să fac voia Ta şi să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioşi în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ţi spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, ca să mă învrednicesc a auzi şi eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ţi fie păcatele. Amin.
Citește și: Calendar ortodox iulie 2019. Sărbători religioase, posturi și sfinți
Calendar ortodox 3 iulie 2019. Pomenierea Sfântul Mucenic Iachint... Calendar ortodox 5 iulie 2019. Zi de mare sărbătoare, cruce neagră...