Despre intrerupatoare
Intrerupatoarele sunt acele instrumente folosite pentru aprinderea si stingerea luminii in camere. In blocurile din vechime acestea erau asezate la o inaltime mai mare de 1,5 m de la nivelul solului, fapt care ingreuneaza accesul la ele al unor oameni mai mici de statura sau al copiilor. Cu ocazia renovarii puteti remedia acest mic neajuns. Un electrician priceput va muta intrerupatorul la nivelul dorit, accesibil.
De regula, camerele sunt prevazute cu cate un intrerupator care aprinde si stinge o plafoniera. In ultima vreme insa, se intalneste des utilizarea unei lumini din lateral, gen lampadar, mai degraba decat o lustra sau un luminator suspendat. Chiar si lampadarele pot fi manevrate de la un intrerupator asezat la indemana.
In casele stil vagon sau cu camere mari se recomanda chiar sa avem doua intrerupatoare intr-o camera, in sistemul asa-numit "cap de scara": daca trebuie sa cobori o scara si intrerupatorul este situat in capul scarii, fie vei cobori pe intuneric, fie vei lasa lumina aprinsa. Solutia este sa ai inca un intrerupator, care va actiona asupra aceluiasi circuit de la baza scarii, si problema este rezolvata.
Solutie inovatoare
Daca slujba te obliga sa lipsesti des perioade mai lungi de acasa s-ar putea sa gasesti foarte eficienta si interesanta urmatoarea propunere. Exista intrerupatoare digitale cu orar, care pot fi programate sa aprinda si stinga lumina. Eventualii raufacatori pot fi surprinsi sa vada lumina aprinzandu-se in apartamentul pe care il credeau gol, iar linistea ta se poate reinstala.
Prize cu protectie
Daca te-ai gandit sa inlocuiesti si vechile prize, sfatul nostru este sa alegi unele cu protectie. Protectia consta intr-un blocator sau obturator care impiedica introducerea in priza a unor obiecte de catre copiii.
Modificarea sistemului electric
Daca se intampla des sa sara sigurantele atunci cand folosesti mai multe electrocasnice concomitent, e cazul sa iei legatura si cu un electrician care sa calculeze ce supliment de consum e necesar pentru apartamentul tau. Acesta te poate sfatui daca e nevoie sa schimbi cablurile electrice cu unele de putere mai mare, care sa poata prelua plusul de sarcina.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: electroschematics.com