- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Din punct de vedere fizic ochii nou-nascutului sunt capabili sa vada perfect, insa el nu poate sa focalizeze la mai mult de 20 cm distanta. Abia dupa 3 luni reuseste sa distinga fizic mama si tata de cei din jur!
Isi va recunoaste mama prin auz, atingere, miros inca din primele zile. Poate distinge lumina, chiar il va deranja lumina puternica. Il vor captiva obiectele stralucitoare. In urmatoarele luni vederea lui se va imbunatati si bebelusul va fi atras de obiecte mari, culori aprinse, iar mult timp va studia spatiul din jurul lui. Intre 6 si 9 luni va reusi sa vada pana la 6 m distanta, iar la aproape 1 an va reusi sa vada perfect.
Pana la 6 luni ochii bebelusului nu functioneaza concomitent, deci poate da impresia de strabism. Eu la 4 luni am fost, la recomandarea pediatrului, la un control la oftamologie sa vedem daca are strabism, si doctorul specialist a fost uimit ca am venit cu bebelusul asa micut. I-a facut testul cu aparatul respectiv si a zis ca e ok, ca pana la un anisor e normal sa fie asa, pentru el nu vede cu amandoi ochii in acelasi timp.
La inceput ochii bebelusului sunt suficienti de umezi, iar lacrimile vor aparea in jur de 5-6 luni.
Nou nascutul nu poate face diferenta intre umbre si nuante si prefera sa-si indrepte privirea spre lucruri de culori contrastante.
Daca unul dintre parinti poarta ochelari de corectie, este posibil ca in viitor copilul sa aiba si el nevoie sa-si corecteze vederea.
Foto: www.bbc-opticians.co.uk
Citeste si sfatulparintilor.ro!