- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cand copiii incep sa faca tranzitia spre adolescenta, apar tot felul de situatii la care inainte nici nu te-ai fi gandit. Pentru parintii care au o relatie destul de apropiata cu cei mici, unele lucruri nu ii vor lua prea tare prin surprindere, caci copiii vor dezvalui singuri ce schimbari au loc in viata lor. Altii insa pot doar sa le banuiasca.
"Scopul final al parteneriatului dintre un parinte si un adolescent este autonomia", spune Lawrence Steinberg, autor al cartii "Tu si adolescentul tau: un ghid al parintilor despre copiii intre 10 si 20 de ani". Nu i-ai inmana pur si simplu fiicei tale cheile de la masina cand implineste 18 ani spunandu-i "drum bun!".
Acelasi principiu se aplica si in cazul altor privilegii. Parintii trebuie sa aiba un rol activ si sa decida cata libertate le pot acorda copiilor in functie de varsta pe care o au.
Iesirile in oras cu cineva de sex opus
Daca pre-adolescentul tau te roaga sa il lasi la o intalnire cu cineva de sex opus, s-ar putea sa ai cateva retineri. Si nici nu e de mirare. Parca mai ieri abia mergea la scoala cu un ghiozdanel in spate si parca nici nu ai observat cat de repede a crescut. Poate prea repede?
11 sau 12 ani nu e chiar varsta la care un copil ar trebui sa aiba intalniri romantice, de aceea, daca te sacaie sa il lasi, poti sa ii propui ca pentru inceput sa iasa in oras intr-un grup mai mare de persoane si sa vezi cum se descurca in acest context mai intai. Ore de dans organizate de scoala sau un loc in care sunt supraveghetai de adulti ar fi indicat.
Este important pentru pre-adolescenti sa isi dezvolte treptat aptitudinile sociale care sunt necesare pentru intalnirile cu cei de sexul opus si sa fie intr-un grup mai mare in care sa poata observa si comportamentul altor baieti si fete, sa capete incredere in ei.
A invita prieteni acasa
In mod sigur, a invita priteni acasa este un pas important pentru preadolescenti si parintii ar trebui sa incurajeze acest lucru, mai ales pentru ca ei venind acasa la tine ajungi sa ii cunosti si tu si sa stii ceea ce fac.
Cu toate acestea, cand acestia sunt singuri acasa, nu e cel mai bun moment pentru a avea invitati de sex opus. Discuta clar aceste lucruri si spune-i care reguli ale casei nu sunt negociabile.
Discutiile despre sex
Daca nu ati purtat inca aceasta discutie, sau, mai bine spus, o serie de discutii pe tema relatiilor, a sexului si a schimbarilor ce se produc in viata oricarui adolescent, acum este momentul.
Preadolescentii trebuie sa afle despre schimbarile care se vor petrece cu corpul lor, despre hormoni si sentimentele pe care le vor cunoaste. Bineinteles ca ei discuta aceste lucruri cu prietenii, dar e bine sa aiba punctul de vedere al unui adult matur, care a trecut prin anumite etape ale vietii si ii poate explica intr-un mod echilibrat anumite lucruri.
Este important sa explici lucrurile intr-un anumit context si sa nu omiti aspecte importante, cum ar fi dragostea, sarcini nedorite, boli cu transmitere sexuala si chiar valori religioase daca esti o persoana crestina. Nu astepta prea mult pentru ca va fi prea tarziu cand isi vor fi format deja o opinie bazandu-se pe anturaj, televiziune si internet.
Folosirea telefonului
A stabili o inalnire, a discuta despre un proiect la scoala sau a dezbate "tragediile" din viata celui mai bun prieten este un aspect vital al vietii sociale ale unui adolescent. Parintii trebuie sa inteleaga ca pentru un pre-adolescent, telefonul este modul in care el comunica si stabileste legaturi. De aceea nu trebuie sa ii impuna prea multe restrictii.
Daca insa ti se pare ca petrecere prea mult timp la telefon neglijand scoala sau alte activitati extrascolare, ai putea stabili o limita de timp sau un interval orar in care telefoanele sunt permise.
Online
Copiii folosesc internetul mai mult ca inainte. De aceea nu uita sa discuti clar cu ei despre masurile de siguranta pe care trebuie sa le ia in acest spatiu virtual. Stabileste cand pot intra pe internet, pentru cat timp si in ce scop.
Explica-le ca internetul e ca un forum public si ca nu trebuie sa dezvaluie lucruri despre care nu ar vrea sa se afle acum sau poate mai tarziu. Nu ar trebui sa dea informatii cum ar fi numele complet, scoala unde invata sau alte informatii care le-ar putea dezvalui identitatea.
Ei nu ar trebui sa stabileasca intalniri cu persoane pe care le cunosc online. Acesta este un lucru cat se poate de serios ce le poate pune siguranta si chiar viata in pericol. Nu pot sti cine se ascunde in spatele unui profil virtual.
Invata-i sa nu raspunda la mailuri sau mesaje ce au caracter obsecen sau ii fac sa se simta necomfortabil in orice fel. Intr-o anumita masura, internetul este ceva grozav, dar ca orice alta forma de entertainment, poate scapa de sub control.
A stabili anumite reguli pe care preadolescentii sa le urmeze poate fi o baza buna in construirea unui viitor structurat si sigur. Vor crea si o tranzitie buna spre viata de adult.Parintii trebuie sa traseze o linie fina intre libertate si oferirea de autonomie, in timp ce inca sunt prezenti in viata copiilor lor pentru a le oferi un sfat sau a-i sprijini.
A educa un preadolescent este una dintre cele mai mari incercari din viata unui parinte, de aceea trebuie tratata cu multa intelepciune si rabdare.
foto: www.preteenagerstoday.com