Antena Căutare

Ce trebuie sa manance copilul in primul an de viata

Modul in care sunt hraniti bebelusii in primul an de viata are consecinte pe termen lung, avertizeaza Nicoleta Bobe, medic primar pediatru, specialist neonatolog in cadrul Centrului Amicus Med din Bucuresti.

PRIMELE CINCI LUNI

Dieta sugarilor se bazeaza in special pe lapte matern. In cazul in care mama nu are suficient lapte pentru hranirea pruncului, ea poate apela la formule de lapte cu diversi nutrienti.

Sugarul hranit exclusiv la san va "semna liza", prin plans, dorinta de a manca.

In cazul in care acest lucru nu se intampla, mama il poate hrani la un interval de 2-4 ore. Asta inseamna ca micutul va manca de 8-12 ori pe zi. Incet-incet, numarul de alaptari scade la 4-6 pe zi, insa cantitatea de lapte va creste. Un bebelus care mananca lapte "imbunatatit" va fi hranit de 6-8 ori pe zi, urmand ca, pana la 4 luni, sa i se reduca si lui numarul de mese.

Articolul continuă după reclamă

Luna a cincea de viata coincide cu prima schimbare majora in alimentatia bebelusilor. Este momentul in care bebelusii pot fi hraniti si cu alimente solide si semisolide. "Este foarte important ca parintii sa fie foarte atenti la modul in care reactioneaza bebelusul lor", spune medicul Nicoleta Bobe. Medicul recomanda sa se evite utilizarea mierii la copiii cu aceste varste, deoarece poate cauza botulismul. De asemenea, nici zaharul nu trebuie introdus in dieta de la aceasta varsta.

INTRE 5 SI 6 LUNI

De regula, in aceasta perioada, se face trecerea de la dieta bazata pe lapte matern sau pe formule fortifiate la cea diversificata. La inceput, parintii pot incerca hranirea bebelusului cu legume fierte (radacinoase si dovlecel). Apoi copilasii pot fi hraniti si cu ficatei de pui, carne fiarta de pui, iaurt, cartofi fierti, broccoli. Alte alimente recomandate sunt branza de vaci amestecata cu orez fiert si foarte bine pasat si galbenus de ou. Este indicat ca, incepand de la aceasta varsta, sa se foloseasca lingurita pentru hranit.

INTRE 6 SI 8 LUNI

Dintre legume sunt recomandate mazarea, morcovii, cartofii, dovleceii, sfecla, fasolea; iar dintre fructe: bananele, piersicile, perele, caisele, pepenii. Medicii ne sfatu iesc sa evitam merele, strugurii, afinele, alunele, legumele crude, fulgii de cereale etc. Specialistii recomanda ca mixurile din fructe sa fie preparate din cel mult doua feluri. Si pentru bebelusi intre 6 si 8 luni, cantitatea de alimente trebuie stabilita de medicul pediatru.

Tot in aceasta perioada, se pot introduce alimente ce ajuta la cresterea sanatoasa a dintilor: painea prajita, biscuitii nesarati sau covrigeii. Incepand cu luna a 8-a, mamele pot incerca sa ofere copilului carne de pui sau peste fiert, ficat de pasare fiert, iaurt de casa (nu cu fructe, din comert).

INTRE 8 SI 12 LUNI

Pentru multe mame, perioada in care copilul lor a depasit varsta de 8-10 luni este cea mai draga. Pentru ca micutul se straduie sa manance singur si poate sa bea cu un pahar mic (evident daca este ajutat), poate sa mestece corect si sa inghita alimente moi, se poate folosi de lingurita.

Carnea, in special cea de pasare, trebuie sa fie fiarta sau pasata. Se recomanda ca fiecare fel de carne sa fie introdus in regimul copiilor treptat, la fel ca in cazul legumelor, fructelor sau al cerealelor, pentru a se urmari reactiile pruncului. Copiii de cel putin 9 luni pot fi hraniti chiar si cu ciorba de perisoare.

Acum, alimentatia poate fi completata cu kiwi (indepartati coaja cu mare atentie), spanac, ardei gras (de preferat cel romanesc), salata verde, marar, patrunjel. Dar trebuie evitate zmeura, fragii sau capsunile, pentru ca favorizeaza alergiile. .

RECOMANDARI

● Pruncul trebuie hranit cu o lingurita pe care nu o mai foloseste nimeni, nici macar mama sa.
● Dati-i copilului sa bea apa intre mese, pentru a fi bine hidratat.
● Pentru a proteja dentitia, evitati dulciurile sau sucurile indulcite artificial.
● Nu-i dati bebelusului ciocolata, cacao sau cola.

Citeste si Jurnalul National

sursa foto: photocase.org

Cum sa pregatesti copilul pentru vizita la spital... "Little Brother", un best-seller international...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x