Componentele acestor aperitive pot fi preparate cu o zi inainte. Cantitatile din reteta sunt pentru 10 gustari, insa pot fi dublate
Tartine cu carne de vita
Se iau 125g felii de friptura de vita si se taie in jumatate. Se pune cate o lingura de crema de hrean pe fiecare biscuit, deasupra se asaza carnea de vita si se garniseste cu frunze de creson.
Pui picant si cremos
Se toaca fin un piept mare de pui la gratar, si se amesteca cu 75ml iaurt grecesc, putina zeama de lime si ½ lingurita de paprika. Se pune pe biscuiti, se decoreaza cu frunze de rucola, iar deasupra se presara paprika.
Gustari tropicale din carne de crab
Se amesteca 200g de carne alba de crab, tocata marunt cu 2 linguri de crème fraiche, o mana de coriandru tocat, 5 frunze de menta, tocate marunt, si un ardei rosu chilli mic, curatat de seminte si taiat marunt. Se asaza pe biscuiti, iar deasupra se stoarce zeama de lime.
Rata festiva cu portocale
Se iau 100g piept de rata afumat, taiat felii. Se pliaza fiecare felie pe cate un biscuit, impreuna cu o bucata mica de portocala rosie si 3 felii subtiri de fenicul (se taie din sectiunea interioara a bulbului). Se stropeste cu putina zeama de portocala rosie si patrunjel.
Gustari cu branza de capra
Se faramiteaza 200g branza de capra deasupra biscuitilor. Se adauga 1 lingura de ceapa caramelizata si o frunza de patrunjel.
Rulouri cu somon afumat
Se amesteca 1 lingurita de zeama de lamaie cu 100g de crème fraiche. Se pune o lingurita din compozitie pe o felie mica de paine de orez, iar deasupra se asaza o felie rulata de somon afumat, piper negru proaspat macinat si o ramurica mica de marar.
Gustari cu branza cu mucegai
Se taie in bucati 200g de branza cu mucegai. Se pun pe felii mici de paine de orez, iar deasupra se asaza cate o felie subtire de para si o jumatate de miez de nuca.
Pate de rata delicios
Se taie 150g de pate din ficat de rata in bucati groase. Se asaza pe felii de paine de orez, iar deasupra se asaza cate o lingura de jeleu de coacaze rosii.
Gustari cu sunca si gutui
Se impaturesc 100g de felii subtiri de sunca afumata si se ruleaza in jurul a cateva frunze de rucola. Se asaza pe felii mici de paine de orez, iar deasupra se pune cate o lingura de jeleu de gutui.
Cupe cu creveti si cocos
Se amesteca ½ lingura de radacina proaspata de ghimbir, rasa, un ardei rosu chilli mic, curatat de seminte si taiat marunt, un catel de usturoi, zdrobit, si 2 linguri de nuca de cocos. Apoi se amesteca cu 200g creveti gatiti si zeama a ½ de lime, dupa care se asaza in croustade.
Gustare marocana
Se taie 5 falafel in jumatate, iar fiecare jumatate se asaza in croustade. Deasupra se asaza 1 lingurita de houmous si un varf de cutit de ardei cayenne. Se garniseste cu frunze de patrunjel.
Somon asiatic
Se prajeste 1 fileu de somon timp de 3 minute, pe ambele parti, apoi se desprinde in bucati mari. Se asaza putin somon in croustade impreuna cu o felie subtire de radacina proaspata de ghimbir. Deasupra se toarna sos de soia, putina zeama de lime si cateva seminte prajite de susan.
Dovleac picant
Se curata de coaja si seminte ½ de dovleac mic, apoi se taie in bucati. Se amesteca cu ulei, ½ lingurita de coriandru macinat si ½ lingurita de ardei chilli uscat. Se asezoneaza si se coace la 190ºC timp de 30 de minute, pana cand se inmoaie. Se paseaza cu un blender, apoi se umple fiecare croustada cu piure. Deasupra se pune o bucata mica de pancetta prajita si crocanta.
Gustari cu macrou afumat
Se taie un fileu de macrou afumat in bucati mari si se asaza in croustade. Deasupra se pune o lingura de crème fraiche, o frunza de patrunjel si coaja rasa de lamaie.
Ponturi pentru succes:
- Serviti oaspetilor 5 aperitive pe ora.
- Faceti gustarile sa straluceasca, servindu-le pe farfurii in forme interesante si colorate.
- Serviti cate o farfurie diferita cu gustari si servetele curate la fiecare 10 minute pentru a va pastra invitatii fericiti.
- Preparati cat de mult puteti in dimineata petrecerii si pur si simplu asamblati inainte de sosirea invitatilor.
Good FoodPiranha - pestii care "latra"!... Reteta zilei: Peste la gratar cu salata de cartofi, ardei si masline...