- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
In anul 1823, in publicatia "Troy - Sentinel" aparea pentru prima data poezia "O vizita a Sfan¬¬tului Nicolae". Era un text anonim care su¬prindea perceptia oamenilor despre sarbatoare.
Numele adevaratului autor a fost stabilit tarziu, pentru ca multi doreau sa-si asume textul care parea a ¬influenta tot mai mult inimile celor mici si chiar si gandurile celor mari. ¬Oficial, semnatura ii apartine ¬americanului Clement Clarke Moore, chiar daca influenta familie ¬Livingstons sustinea ca maiorul Henry ¬Livingstone este cel care a creat acest mit, compunand poezia despre Sfantul Nicolae.
Clement Clarke Moore a rea¬lizat, probabil, primul portret detaliat al personajului de poveste care si astazi imbogateste copilaria celor mai multi dintre noi. Pana la aparitia acestui poem, sarbatoarea Craciunului fusese confuza. Sfantul Nicolae de atunci, mult mai sarac decat Mos Craciunul pe care ni-l imaginam noi astazi, era imbracat in culori pamantii si aducea pe langa cadouri, pedepse aspre pentru cei mai putin cuminti.
Promiteam o explicatie pentru costumul rosu al Mosului, care isi are originile tot in acest poem al americanului Moore. Cand s-au facut benzile desenate pentru ilustrarea poeziei, costumului Sfantului Nicolae era caramiziu. Dificultatile de tiparire si culorile folosite de tipografii, la vremea aceea, au facut ca pe varianta imprimata costumul sa fie rosu. De la aceasta eroare tehnica, la aparitia unei mari traditii, pasul a fost mic. Si in zilele noastre, costumul rosu al batranelului bun, care vine cu sacul in spate, incarcat de cadouri pentru cei mai cuminti dintre cei mici, este cunoscut de toata lumea.
Aceasta schimbare de perceptie, atat a Sfantului Nicolae, cat si a lui Mos Craciun, s-a realizat, -aproximativ, in decursul unei ¬generatii. Treptat, oamenii au inceput sa-l pri¬veasca pe Mos -Nicolae avand in minte imaginea Mos Craciunului nostru: un batranel cu barba lunga, rotofei si mereu bine-dispus, care aduce veselie in casele adultilor si in inimile copiilor. Poate de aceea poezia lui Clement Clarke Moore si-a pastrat intacta valabilitatea, peste secole, incadrandu-se perfect in decorul realitatii de azi. Autorul, nascut in 1779, la New York, poet si educator american si profesor de Literatura Asiatica si Greaca a ¬provocat renasterea ideii de sarbatoare de Craciun.
Poemul buclucas
S-a cautat insistent povestea acestei poezii despre sarbatori. Unii sustin ca autorul ar fi scris-o pentru copiii lui, pentru cei sase copii care i se nascusera pana de Craciunul lui 1822 si ca de fapt veselia clinchetelor de afara l-ar fi inspirat. Exista si varianta care sustine ca inspiratia poetului ar fi venit din textul lui Diedrich Knickerbocker "History of New York" sau din poezia anonima "The Children's Friend" (Prietenul ¬Copiilor), publicata cu un an mai devreme. Pentru ca scrisese poezia pentru familia sa, autorul nu a dorit neaparat publicarea ei, astfel explicandu-se aparitia anonima a textului. Se pare ca un oaspete al familiei, incantat de povestea pe care o conturau acele randuri, a copiat pe furis poezia, facilitand publicarea ei. Datorita faimei dobandite, poemul a fost tradus in foarte multe limbi, ajungand ¬inclusiv in inimile nevazatorilor, prin metoda Braille.
"O vizita a Sfantului Nicolae" este, probabil, certificatul de nastere al legendei numite Mos Craciun. Acel Mos Craciun in care cu totii am vrut sa credem, care ne reda dreptul la copilarie, in fiecare Ajun sau de fiecare data cand ne simtim siguri, tristi, ai nimanui. Acel Mos Craciun cu costum rosu, cu barba bogata si cu obraji aprinsi de ger, care intra in case ca sa tina timpul in loc, ca sa aduca speranta, pentru fiecare.
SPECIAL! Urmareste-l pe Mos Craciun!... Creatorul "Stapanului Inelelor" revine cu povesti de la Polul Nord...