E perfect normal sa descoperiti ca sunteti anemica daca va aflati la a doua sau la a treia sarcina, daca ati alaptat anterior prelungit, daca nu va hraniti corect, daca manifestati carente de acid folic sau daca ati avut infectii urinare repetate.
Atentie! Daca anemia apare din cauza carentelor de acid folic, e un semnal de alarma major. Aceasta deoarece carentele de acid folic din corpul mamei sunt legate de cresterea riscului de malformatii fetale, care pot conduce la avort.
Cum se trateaza?
In testele uzuale de sange, aveti nevoie de determinarile Hb, Ht si Fe plasmatic, astfel incat medicul ginecolog sa isi dea seama cat de grava este anemia.
Daca sunteti anemica inaintea sarcinii, aflati ca cele 9 luni agraveaza si mai mult aceasta afectiune, deci ideal ar fi sa va tratati inainte de a programa o sarcina.
Din fericire, anemiile moderate nu prezinta risc pentru fat. Cele severe insa pot cauza suferinta fetala. Orice anemie severa se trateaza rapid, inainte de nastere. Dupa nastere, anemiile preexistente cresc riscul infectiilor si afectiunilor tromboembolice.
Tratamentul e simplu si inseamna administrarea medicamentelor pe baza de fier, la recomandarea medicului specialist ginecolog. De asemenea, acidul folic, esential in sarcina, se poate administra cu medicatie pe baza de fier.
Citeste mai multe pe Sfatul Parintilor
Foto: healthxchange.com.sg
Auto saved article, Please rename!... VIDEO! Reteta: muschi file de vita sarbesc cu spanac...