Antena Căutare

Cum iti dai seama ca cel mic este stresat

Un anumit nivel de stres si ingrijorare e normal si chiar sanatos pentru copii, spun expertii. De fapt, i-au dat si un nume: "eustres" - adica stresul sanatos, care creeaza in copil sentimente pozitive si provine din incercarea de lucruri noi, din intretinerea relatiilor de prietenie si din viata obisnuita, de zi cu zi.

Eustresul propulseaza copiii inainte, ii ajuta sa evolueze si le da un sentiment de implinire. Nu eustresul trebuie sa ne ingrijoreze, spun terapeutii de la GALTime, ci stresul apasator, nociv, tensiunea distructiva, stresul la niveluri alarmante.

Acesta apare cand copilul e incapabil sa se adapteze la sau e coplesit de situatii sau responsabilitati. Stresul la cote alarmante are impact negativ asupra copilului si, mai devreme sau mai tarziu, trebuie sa fie recunoscut si infruntat. Chiar si copiii foarte mici pot resimti stresul la nivel emotional, comportamental sau fizic.

Iata cateva comportamente care pot indica faptul ca un copil are probleme cu stresul:

- devine brusc mult mai agresiv

Articolul continuă după reclamă

- se izoleaza de familie si prieteni

- are crize de plans neobisnuite, aparent fara motiv

- incepe deodata sa faca pipi in pat, desi n-a mai avut nevoie de pampers de mult timp

- isi schimba rutina de mancare si de somn (nu mai mananca bine, incepe sa faca mofturi, refuza anumite alimente care pana acum ii placeau, nu mai suporta intunericul la culcare, vrea sa doarma cu lumina aprinsa, refuza sa se culce, se trezeste noapte in mod repetat si fara motiv, are cosmaruri, etc.)

- incepe sa faca dese crize de isterie si furie

- incepe sa manifeste un comportament anxios, agitat, nelinistit, pare mereu cu nervii intinsi, sperios

- are mereu dureri de stomac, de cap sau se plange mereu ca-l doare cate ceva sau are un disconfort fizic

- incepe sa aiba probleme la scoala sau la gradi

- incepe sa manifeste anxietatea separarii, adica sa refuze sa se mai desparta de un parinte sau ambii, sa nu mai vrea la scoala sau la gradi

E important sa retii ca toti copiii manifesta unele din comportamentele de mai sus in diverse momente ale dezvoltarii lor.

Explicati-le ca toata lumea e stresata si ca starile de neliniste, furie si singuratate sunt nromale. Daca aceste comportamente ingrijoratoare persista, provoaca anxietate acuta sau probleme la scoala, e bine sa discuti cu pediatrul si / sau cu un terapeut ca sa evalueze zituatia un specialist.

Iata cateva metode de a scadea nivelul de stres din viata copilului tau:

- Nu subestima puterea somnului si a nutritiei. Nu-i permite copilului sa doarma mai putin de 8 ore pe noapte. Redu-i portia de zahar si cofeina (din bauturi acidulate sau chiar cafea, daca e cazul) la minimum. Insista sa manance mancare calda, gatita acasa.

- Vorbiti, vorbiti, vorbiti. Fa-ti timp in mod regulat sa discuti cu copilul despre prietenii lui, familie si scoala. Chiar daca nu esti de acord cu ce gandeste sau simte, asculta-l fara sa-l judeci sau sa-l certi. Sentimentele interiorizate, neexprimate, sunt o sursa majora de stres.

- Implica-ti copilul in activitati solicitante fizic. Sporturile de echipa sau doar simplele plimbari cu bicicleta si plimbarile sunt cruciale pentru a face fata cu succes stresului.

- Pregateste-ti copilul pentru situatiile stresante inevitabile. Aici intra atat cele mari (mutarile, schimbarea scolii, intrarea de la scoala la liceu sau de la gradi la scoala, etc.), cat si cele mai marunte (controalele medicale, examenele si testele, chiar si vacantele). Pune la punct un plan care sa il ajute sa faca fata oricaror situatii ar putea aparea, chiar si celor neprevazute.

- Nu incarca pana la refuz programul copilului cu activitati extrascolare. Mai mult nu inseamna neaparat mai bine. Copiii au nevoie de timp ca sa se relaxeze, sa se joace cum vor ei sau chiar sa se plictiseasca!

- Nu uita ca nu ii putem proteja total pe cei mici de stres. Nu incerca sa gestionezi tu situatia stresanta a copilului. Cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci pentru copilul tau este sa-l ajuti sa-si dezvolte abilitatea de a face fata singur situatiilor stresante si neprevazute.

Citeste si Sfatul Parintilor!

Foto: jnjlearningservice.com

VIDEO! Atentie la cumparaturile de Pasti!... VIDEO! Reteta: Orez asiatic cu fructe de mare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x