Copil precoce, copil supradotat
Totii copiii supradotati sunt precoce. Dar precocitatea nu anticipeaza in mod obligatoriu si calitatile unui copil supradotat. Este un drum lung care desparte cele doua categorii de copii. Exista insa anumite semnale pe care copiii le transmit de la cele mai mici varste si care pot sa-i instiinteze pe parinti ca, eventual, au un copil supradotat.
Cele mai relevante semne: un copil supradotat manifesta de mic: o voiciune neobisnuita , un nivel de activitate sporit, reactii intense la zgomote, durere sau frustrari, o memorie extraordinara , fascinatie pentru carti ,o curiozitate mult mai mare decat copiii obisnuiti , o imaginatie deosebita, rapiditate in a invata, abilitati de a rezolva de foarte mic probleme , capacitate de abstractizare, reclama mai putin timp pentru odihna decat ceilalti copii.
Atentie insa, aceste manifestari nu catalogheaza in mod obligatoriu un copil ca fiind supradotat. Parintele poate fi extrem de subiectiv atunci cand este vorba de copilul lui. Daca insa ai observat la copilul tau majoritatea acestor manifestari si vrei sa stii sigur, trebuie sa-l duci la un psiholog specializat. Pe baza mai multor teste, nu doar a celor de inteligenta, si in functie de varsta copilului, el poate sa dea un verdict sigur.
Este foarte important sa faci acest demers cat mai devreme (atunci cand copilul are intre 3 si 8 ani). Tot psihologul te poate ajuta sa-l cunosti mai bine si sa cresti un asemenea copil, care are nevoie de o educatie aparte. Este bine sa mai stii ca un copil supradotat nu este nici un geniu. Geniile se nasc extrem de rar, iar in general coeficientul lor de inteligenta este peste 180, pe cand un copil supradotat are in general un IQ de peste 140.
Ce scoala alegi?
Din pacate, in Romania nu sunt clase speciale in cadrul unor scoli care sa reuneasca copiii supradotati. In aceste conditii, parintii nu pot decat sa opteze pentru una dintre scolile normale. Dar este indicat sa comunice invatatoarei cu ce fel de copil va avea de-a face. Pentru ca micutul se va plictisi foarte repede la ore, el stiind sa scrie, sa citeasca, sa socoteasca.
Iar atunci poate avea un comportament neadecvat: face ghidusii, intrerupe orele. In schimb, daca invatatoarea stie de la inceput ca are de-a face cu un copil supradotat, atunci va putea sa-i faca lectii speciale, sa-i dea teme individualizate, sa-i ocupe in general timpul in functie de cunostintele pe care le are.
Setea lui de cunoastere nu se va potoli insa doar prin cunostintele pe care le obtine la scoala. De aceea activitatile extrascolare sunt o necesitate pentru el. Inscrie-l in diverse cercuri, unde varsta nu este un criteriu, si ajuta-l sa cunoasca mai multe persoane inteligente. De pilda, daca ai prieteni care activeaza in domeniul cultural, roaga-i sa-si faca timp si pentru copilul tau. Chiar si ei vor fi surprinsi de discutiile pe care le poate avea cu un copil supradotat. Daca ai posibilitatea sa intri in contact cu alte familii care au astfel de copii, nu ezita sa o faci. Este foarte bine si pentru copii sa-si petreaca timpul impreuna, dar si pentru parinti sa faca schimb de experienta.
Foto: www.shenanigansonthird.com
Citeste si Revista Felicia!