Antena Căutare

Cum ne ferim de arsurile solare?

Orice anotimp are particularitatile lui medicale si, de aceea, vara nu inseamna doar recreere, vacanta, timp petrecut in natura, ci si unele incidente patologice ce trebuie depasite.

In plus, vara, copiii nu mai merg la scoala si, indiferent de varsta, trebuie supravegheati mai atent.

Expunerea la soare este placuta si benefica pentru organism, dar efectuata in mod necontrolat poate conduce la complicatii, din cauza deshidratarii si a efectelor directe ale radiatiilor.

Copiii, varstnicii si bolnavii cronic sunt cei mai expusi. Initial, persoanele afectate prezinta dureri de cap, cresterea pulsului si scaderea tensiunii arteriale, varsaturi, slabiciune musculara, ameteala, lesin, pielea le este calda, umeda si transpirata, iar diureza scade.

Ulterior, temperatura corporala depaseste 40 de grade Celsius, transpiratia dispare, pielea fiind calda si uscata, pulsul si frecventa respiratorie cresc mult, apar starea de dezorientare si halucinatiile, urmate, in ultima instanta, de convulsii si coma.

Articolul continuă după reclamă

Suferindul trebuie transportat imediat intr-un loc umbros sau, daca e posibil, intr-o incinta racorita de aer conditionat sau de ventilator.

Se indica dusurile reci, dar nu foarte reci, sau, daca nu se poate, persoana este dezbracata si stropita cu apa, apoi sunt aplicate comprese reci pe frunte si pungi cu gheata pe gat, spate, axile, inghinal (dar nu direct pe piele, pentru a nu produce leziuni locale).

Concomitent, se face hidratarea, cu cantitati mici si repetate de apa. Pentru prevenire, trebuie evitate iesirile si activitatile cand afara sunt temperaturi mari, in special intre orele 10:00 si 17:00, se recomanda administrarea constanta de lichide in cantitati suficiente, hainele subtiri, usoare, din materiale naturale si deschise la culoare si, obligatoriu, palarie si ochelari de soare. In interiorul locuintelor, se aco¬pera ferestrele si se racoreste folosind aerul conditionat sau ventilatorul.

ARSURILE SOLARE
Ele afecteaza suprafetele tegumentare descoperite, pe care nu s-a aplicat o crema de protectie solara (cu factor de protectie minimum 15). In cazurile mai simple, dupa cateva ore, zona afectata devine rosie, calda si dureroasa. In situatiile mai grave, pielea se tumefiaza si se acopera cu vezicule. Afectiunea e dureroasa si limiteaza fireste expunerea ulterioara la soare.

Se aplica initial comprese reci, lotiuni calmante sau, eventual, creme sau sprayuri cu o concentratie mica de cortizon.

Veziculele nu trebuie sparte, ci lasate sa evolueze natural, leziunile nu se acopera decat daca se freaca de imbracaminte sau sunt in pericol de a se infecta, caz in care se aplica un bandaj lejer.

Pentru arsurile intinse sau profunde trebuie apelat la ajutor calificat.

Citeste jurnalul.ro

Nutella, un pericol pentru sanatate!... Vezi primul trailer din urmatorul film Narnia!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x