Antena Căutare

Cum să fii un părinte pozitiv: 5 moduri de a ne îmbunătăţi

Îţi aminteşti când copilul tău era bebeluş şi a fi părinte ţi se părea ceva copleşitor? Poate aşteptai cu nerăbdare ziua în care va fi un pic mai mare, când totul va fi mai puţin stresant pentru tine, nu? Dar apoi au crescut şi pe măsură ce lucrurile s-au schimbat, parcă ţi-ai dori să te întorci la zilele când a te distra acasă însemna pereţi mâzgâliţi cu carioca şi a şterge urme de unt de arahide de pe covor.

Tracey Riley, ajutor social licenţiat în Florida, ne împărtăşeşte câteva dintre sfaturile pe care le oferă şi familiilor care vin la ea să îi ceară ajutorul.

Există numeroşi factori externi cărora părinţii trebuie să le facă faţă, cum ar fi cererilor copiilor şi presiunilor care pot apărea. Ceea ce ei învaţă prin mass-media şi muzică poate de asemenea interfera cu ceea ce îi învaţă părinţii că este bine. Programul unui părinte poate de asemenea zădărnici timpul petrecut împreună cu copilul. Vor fi întotdeauna factori pe care trebuie să îi luăm în calcul, însă există şi soluţii pentru a îmbunătăţi munca de părinte şi care să vă apropie de copii. Există câteva trucuri care functionează:

1. Rutina: Când copiii ştiu la ce să se aştepte, sunt capabili să practice luarea de decizii corecte, bazându-se pe repetiţia din cadrul rutinei. Familiile ar trebui să aibă câteva seturi de rutine, practicate de-a lungul zilei. Cea de dimineaţă ne ajută să ne trezim la timp şi să plecăm din casă la ora optimă, cea de după-masă asigură că toate temele sunt făcute. Iar cea mai importantă este cea de dinainte de culcare. Dar hai să ne facem o idee în legătură cu ce ar trebui introdus în aceaste rutine:

Înainte de culcare: Aceasta începe imediat după masa de seară şi include pregătirea pentru ziua următoare. Va consta în a face baie, spălatul dinţilor şi pregătirea hainelor pentru a doua zi. Aceasta îi ajută atât pe copii, cât şi pe părinţi. Dacă descoperi că ceea ce vrei să porţi tu sau copilul a doua zi are un nasture lipsă sau o pată, poţi repara, spăla sau pur şi simplu alege altă ţinută. (Ai încercat vreodată să îţi dai seama ce să porţi când te-ai trezit târziu şi trebuie să ieşi pe uşă în doar cinci minute, iar bluza preferată are o pată?) De asemenea, înainte de culcare, asiguraţi că toate lucrurile pe care trebuie să le luaţi la ieşirea din casă sunt pregătite, incluzând sanvişurile pentru prânz sau banii de cheltuială, ghiozdanul. Dacă luaţi micul dejun acasă, este momentul ideal pentru a pregăti masa, a pune pe masă cerealele.

Articolul continuă după reclamă

Rutina dimineţii: când ne trezim, totul este mai simplu. Hainele sunt pregătite, ghiozdanul este pregătit, puteţi trece astfel la lucrurile de bază: mic dejun, îmbrăcat, spălat pe dinţi şi ieşit din casă în timp util fără grabă sau teama că aţi putea uita ceva important.

Rutina de după-masă sau după şcoală: aceasta poate fi aplicată când copiii se întorc de la ore şi constă în a lua masa, a vă ajuta cu treburile casnice şi a face temele. Această rutină este mai ales importantă pentru momentele când nu veţi fi acasă. Astfel copiii vor şti ce au de făcut

De ce rutina poate fi benefică

Importanţă rutinei constă în a observa ce face fiecare membru al familiei în fiecare zi începând cu momentul în care iese din casă şi încheind cu a fi înapoi în pat la o oră rezonabilă. Puteţi lua notiţe pentru început, până când rutina se stabilizeză de la sine.

2. Petreceţi în fiecare zi timp doar cu copilul. Copiii percep iubirea părintelui în funcţie de timpul care îi este alocat. În funcţie de vârsta copilului, alegeţi o activitate potrivită, cum ar fi a citi o carte, a vă juca afară sau a-l ajuta cu temele. Nu se recomanda uitatul la televizor ca activitate utilă, deoarece nu există nicio interacţiune cu puiul dumneavoastră.


3. Luaţi masa împreună:
faceţi acest lucru cel puţin de cinci ori pe săptămână. Este uimitor câte puteţi afla de la copilul dumneavoastră în timpul unei mese. Copiii vor să vă povestească despre ce au făcut îm timpul zilei. Vor să ştie că cineva e interesat în ceea ce fac. Începeţi acest obicei cât mai devreme posibil, chiar dacă abia se poate hrăni singur. Aduceţi copilul la masa adulţilor şi făceţi-l să se simtă primit.

Un joc recomandat de Tracy este acela în care fiecare membru al familei spune care a fost cel mai bun, dar şi cel mai prost lucru care i s-a întâmplat în acea zi.

Acest moment este important deoarece îi dă părintelui ocazia de a-şi lăuda copilul în cazul în care a avut o realizare sau de a fi alături de el şi de a-l sprijini în caz că ceva neplăcut s-a întâmplat. Este important să înţelegem că mama, tata si "acasă" sunt un spaţiu sigur în care ei pot vorbi despre problemele şi grijile pe care le au. Totodată copiii au şansa de a procesa ce s-a întâmplat şi să se gândească dacă ar fi putut proceda diferit pentru a obţine alt rezultat.


4. Cunoaşte-i prietenii:
Acest lucru devine din ce în ce mai important pe măsură ce ei cresc. Cum poţi face acest lucru? Lasaţi-vă casa deschisă, faceţi în aşa fel încât copiii să vină în ea. Un aspect important este să aveţi prăjituri sau gustări ce i-ar putea atrage, în special pe adolescenţi. Oferiţi-le un spaţiu unde să stea pur şi simplu pentru a pierde vremea, a se uita la un film, a intra pe internet sau a asculta muzică. Încercaţi să îi supravegheaţi pe cât posibil, dar fără a fi depistaţi. În acest fel puteţi observa ce fel de persoane vă pot influenţa copilul.


5. Închideţi televizorul şi ţineţi-l închis. Sunt câteva motive pentru care psihologul ne recomandă cât mai puţin timp în faţa lui. Până se întorc de la şcoală şi îşi termină rutina de după-masă cu teme, gustare şi alte treburi casnice, se apropie rapid ora cinei. Şi între timp aceştia au nevoie şi de aer proaspăt, de exerciţii fizice, de timp pentru dezvoltarea lor în general. Cât de relaxant poate fi să coloreze, să fie cu prietenii, sau să vă ajute în bucătărie!

De multe ori părinţii dau vina pe şcoală, televizor sau vecini pentru modul în care cresc copiii. Dar este timpul să acceptăm faptul că părinţii sunt cei care trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru soarta copiilor lor.

Florile ne vor parfuma suav tinutele... Se poarta stilul marinaresc...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x