- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Linoleumul este usor de instalat, iar cei care prefera sa renunte la servicii de specialitate si sa faca ei insisi activitati de acest gen, pot sa inceapa cu pregatirea podelei si realizarea designului.
Unelte si materiale necesare:
- metru sau ruleta
- linoleum
- echer
- cutit
- chit
- mistrie sau un spaclu lat
- cutter
- nivelator
- smirghel
- ciocan si dalta
ALEGEREA LINOLEUMULUI
De obicei, linoleumul imprimat se gaseste sub forma de role cu latimea de un metru, un metru si jumatate sau doi metri. Exista si placi de linoleum sau dale vinilice disponibile la aceleasi dimensiuni ca si gresia. Preturile variaza de la cinci euro pana la cateva zeci de euro si va puteti astepta ca cel care este mai scump sa isi pastreze aspectul vreme indelungata. Cel mai bun linoleum vine cu garantie de la cinci pana la zece ani.
De departe, cel mai simplu de instalat este linoleumul care se dezlipeste de pe folia protectoare si se aplica. Acesta are deja adeziv aplicat de producator, si tot ce trebuie sa faceti este sa dezlipiti hartia protectoare si sa lipiti placa la locul ei. Nu trebuie sa va faceti griji nici pentru neplacerile create de lipici si nici pentru mizeria care s-ar putea crea in incapere.
Este foarte simplu sa estimati de cate placi aveti nevoie. Masurati lungimea si latimea incaperii si inmultiti cele doua valori pentru a obtine suprafata camerei in metri patrati. O idee buna este sa cumparati cateva placi sau cativa metri in plus pentru eventualitatea in care in viitor veti avea nevoie sa inlocuiti o parte. Culoarea si modelul pentru care optati ar putea sa dispara de pe piata in cativa ani.
PREGATIREA PODELELOR
Linoleumul poate fi instalat pe aproape orice tip de suprafata: plastic, linoleum deja existent si chiar beton atata timp cat suprafata este plana. Crapaturile, umflaturile si golurile vor trebui reparate inainte de a monta linoleumul. Indepartati orice denivelare de pe marginea podelei. Aduceti linoleumul in casa cu o zi sau chiar doua inainte de a-l monta pentru a-i da oprtunitatea sa se aclimatizeze.
Acolo unde exista deja linoleum, trebuie sa aveti grija de cateva aspecte. Daca podeaua prezinta adancituri, goluri sau denivelari este indicat sa aplicati un strat de grund. Pur si simplu aplicati amestecul cu un spaclu. Va da suprafetei un aspect plat, fara denivelari si nu va da voie stratului de linoleum de dedesubt sa se lipeasca de cel nou si sa devina vizibil.
Pe podelele de beton trebuie sa acoperiti toate gaurile si crapaturile si sa indepartati toate denivelarile si marginile proeminente cu ajutorul unei dalte sau a unui smirghel foarte aspru. O slefuire rapida a podelei de beton va face ca linoleumul sa adere mai bine pe suprafata, mai ales daca aceasta a fost vopsita.
APLICAREA
Fasiile de linoleum pot avea model repetitiv sau, asezate unele langa altele pot forma o singura imagine. In prima situatie puteti incepe aplicarea lui de la unul din capetele camerei, insa daca ati optat pentru un model centrat este recomandat sa incepeti cu mijlocul acestuia pe care il montati pe partea cea mai vizibila a podelei. Astfel folositi bucati intregi in partea centrala a podelei, iar pe margini, unde nu este atat de vizibil puteti taia din linoleum fara sa afectati modelul.
Primul pas este sa masurati fiecare perete pentru a determina unde se afla mijlocul camerei. Luati doi pereti opusi si trasati cu o creta jumatatea distantei dintre ei. Repetati procedeul cu ceilalti pereti si veti observa ca ati impartit camera in patru parti egale. Folositi un echer pentru a va asigura ca in mijloc aveti unghiuri de 90 de grade. Daca nu sunt intocmai, asigutati-va ca peretii sunt paraleli, masurati din nou si ajustati liniile.
Odata ce sunteti multumiti cu desenul realizat puteti incepe instalarea propriu zisa. De la intersectia liniilor incepeti sa asezati atat pe lungimea camerei cat si pe latimea ei, cate un rand de fasii de linoleum pentru a vedea cum se imbina si care sunt punctele in care intalnesc peretii. Presati bine fiecare fasie in parte si dupa ce ati terminat de asezat cateva randuri, folositi o rola speciala pentru a fixa linoleumul de suprafata. Inainte de a incepe sa lucrati la margini instalati tot linoleumul.
DECUPAJUL
Puteti taia marginile drepte cu un cutter, iar pentru curbe si forme neregulate folositi o foarfeca. Este usor sa taiati ultima fasie de linoleum daca suprapuneti placa ce va fi taiata peste ultimul rand de placi deja asezate. Acum asezati o alta placa intreaga lipita de perete astfel incat sa se suprapuna peste cea nelipita.
Folosind a doua placa drept sablon, marcati prima placa pentru taiere. Taiati de-a lngul semnului si veti avea o forma care se va potrivi perfect in locul ramas.
Pentru formele iregulate sau pentru a taia in jurul tevilor cel mai usor este sa faceti un sablon de carton si sa il folositi pentru a obtine forma dorita.
FINISARE
Dupa ce ati terminat de montat tot linoleumul, aplicati plinta pentru a acoperi micile goluri sau marginile neregulate, dar si pentru un aspect mult mai placut. folositi apoi o matura sau un aspirator pentru a indeparta resturile sau murdaria aparuta in urma montarii. puteti calca pe el, dar este recomandat sa asteptati cateva zile inainte de a-l spala, pentru a-i da timp lipiciului sa se intareasca.
Citeste Jurnalul National
Foto: homestars.com
Relatia de cuplu - afectata de criza?... Rupert Grint: "In ultima carte, Ron arata ca Donald Trump"...