Copiii au in general foarte multa energie, ajung sa experimenteze cu tot felul de sentimente, dar si cu limitele impuse de altii.
Nu se poate spune ca un copil va testeaza rabdarea intr-un mod constient, ci doar din curiozitatea de a vedea pana unde poate merge. De aici si expresia "ii dai un deget, iti ia toata mana". Astfel, daca cedati o data, este suficient pentru ca cel mic sa incerce sa obtina acel lucru si a doua oara. Si tot asa.
Este mai greu sa il dezobisnuiti de un obicei prost decat sa ii spuneti nu
Si ma refer aici la situatia in care aflati la cumparaturi, copilul cere sa ii luati ceva. Nu sunteti de acord si incepe un adevarat spectacol in care copilul tipa, sau va loveste, se rostogoleste si plange in hohote. In astfel de situatii ati putea fi tentati sa ii cedati numai pentru a-l opri.
Insa cel mai bine este sa va pastrati calmul. Daca este prima oara cand face acest lucru si ii faceti moftul doar pentru ca va simtiti constransi de situatie, nu pentru ca vreti, e foarte posibil ca el sa recurga si pe viitor la aceasta strategie. Este un adevarat efort de rabdare, dar cel mai bine este sa ramaneti calmi si sa ii explicati de ce nu ii cumparati acel lucru: poate este prea scump, sau mai are vreo 3 jucarii la fel acasa, sau deja a mancat prea multe dulciuri.
De asemenea, nu trebuie sa va simtiti vinovat sau rusinat in fata altor parinti. Astfel de lucruri sunt normale si se pot intampla oricui, atata timp cat nu se repeta destul de des.
Aflati cauza adevarata a crizelor de nervi
Daca un copil observa ca poate obtine ceva incepand sa planga, va transforma acest lucru intr-un obicei. Veti realiza ca este la liceu si inca incearca sa va convinga sa ii dati bani pentru ceva avand o atitudine de copil rasfatat.
Daca totusi crizele de nervi ale copilului sunt destul de dese, puternice si sunt starnite din aproape orice, e posibil sa fie vorba de altceva. Trebuie sa vedeti daca nu este stresat in legatura cu scoala, poate are niste probleme cu colegii sau aparitia unui alt copil in familie il face gelos.
De multe ori copiii incep sa se comporte sfidator atunci cand vor sa atraga atentia parintilor. Daca lucrati prea mult sau copilul se simte pur si simplu neglijat si observa ca in momentul in care plange ii acordati mai multa atentie, va recurge la acest lucru din dorinta de a va avea aproape.
Este important sa stabiliti o relatie apropiata si sa nu il mintiti. Daca nu aveti bani sa ii cumparati acest lucru, spuneti-i sincer, fara insa a dramatiza prea mult. Nu este bine nici sa impovaram copilul cu probleme de adulti. Insa trebuie sa fie constient de faptul ca nu poate avea orice oricand.
Nu spuneti doar "nu ai voie", ci explicati de ce nu ii este permis un anumit lucru. Este mai eficient. Copiii sunt inteligenti si sunt capabili sa inteleaga destul de multe lucruri, nu trebuie sa ne limitam in a le da prima explicatie mai la indemana atunci cand pun o intrebare.